Haberler

3 Eylül 2010, Cuma

Bir Sahne YaratmakBir Sahne YaratmakOyun yazarı Oren Safdie, oyuncularının mimarları ya da tam terslerini taklit etmelerini istiyor. Erhardt Shlaminger, Amerika Mimarlık Enstitüsü tarafından, Staten Island'daki kentsel yenileme projesinin bir kadının intiharına sebep olması sebebiyle suçlanan ve sertçe eleştirilen dünyaca ünlü bir mimar. Bu konunun anlatıldığı oyun, New York'ta meydana gelen çelişkili kentsel tasarım konularını gözler önüne seriyor. Bu alanda yapılan müdahalelerde, bölgenin mimari açıdan çok büyük bir oranda gelişmesi ve star olması kaygısının da payı büyük... Haberin Devamı
Türkiye'ye turizm ödülüTürkiye'ye turizm ödülüİngiltere'nin önde gelen gezi dergisi "Conde Nast Traveller", Türkiye'yi ülke kategorisinde birinci seçti.
Ege'de tarihi yapılar çürüyorEge'de tarihi yapılar çürüyorAydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Muğla ve Uşak'ta 7 bin 676 tescilli yapı bulunuyor. Ancak devlet desteğine rağmen binalarının onarımı için başvuranların sayısı 200'de kaldı.
Mimarlık Üzerine Bir SergiMimarlık Üzerine Bir SergiTünel'de yer alan ALANistanbul bu kez farklı türde bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 2 Eylül - 24 Eylül 2010 tarihleri arasında düzenlenen "Mimarlık Üzerine Bir Sergi" gezilebilir.
1700 yıllık manastırın üzerindeki malikâne...1700 yıllık manastırın üzerindeki malikâne...Filistinli işadamı Masri'nin malikânesi, bin metrekare bir alanda ve tarihi bir manastırın üzerinde yükseliyor. "Filistin Evi" adını taşıyan 12 odalık ev, tam bir tarih müzesi gibi.
Gökdelen spekülatörleriGökdelen spekülatörleriİZMİR'İN iki büyük beklentisi kuşkusuz; Gökdelenler Bölgesi olarak tanımlanan Alsancak Limanı arkasından başlayıp Bayraklı-Turan'ı içine alan bölge ile İnciraltı'nın planlanması.
Büyük şehirlerin ezansız semtleri Büyük şehirlerin ezansız semtleri İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı'nın ezan sesinin sabitlenmesi üzerine geçen hafta yaptığı açıklamalar yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Çağrıcı'ya göre yüksek ezan sesi bahane edilerek İstanbul'da camisi olmayan yeni yerleşim yerleri inşa ediliyor. Sosyologlar, mimarlar ve din adamlarından ise farklı görüşler geliyor.
Marmara'da yüzülür mü, yüzülmez mi?Marmara'da yüzülür mü, yüzülmez mi?Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça: Marmara'da plajların yüzde 90'ında su AB kalitesinde. Yüzülür. Atık suyun sadece yüzde 20'si biyolojik arıtmadan geçiyor ama gerisini zaten denizdibine basıyoruz.
Kopenhag'a ilk minareli cami izniKopenhag'a ilk minareli cami izniDanimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılması planlanan ülkenin ilk minareli camisine belediye tarafından onay çıktı.
‘Elalem Kültürüne Sahip Çıkıyor...!'‘Elalem Kültürüne Sahip Çıkıyor...!'2006 yılı Mayıs ayında Sofya'da Dünya Mimarlık Trienali yapıldı. 22 ülkeden 152 mimar projeleriyle yarışmaya katıldı.
Allianoi tartışması, ikiye böldüAllianoi tartışması, ikiye böldüBakan Veysel Eroğlu'nun "Allianoi diye bir yer yok" görüşünü uzmanlara sorduk. Bir kısmı "Var" diyor, kimisine göre ise adı Paşa Ilıcası.
Allianoi'nin başına poşet geçirdilerAllianoi'nin başına poşet geçirdilerBergama Müzesi'ndeki meşhur 'Su Perisi' ile çıkarılan diğer heykeller bir süre önce poşetlendi, kapıya da mühürle kilit vuruldu. Ve görüntü hala aynı...
Arkitera Haber Bülteni 500 Haftadır Hiç Tatil YapmadıArkitera Haber Bülteni 500 Haftadır Hiç Tatil Yapmadı2000 yılından beri mimarlık kültürünün gelişmesi için ulusal ve uluslararası alanda çalışan Türkiye'nin ilk bağımsız mimarlık merkezi Arkitera, haftanın gündemini Arkitera Haber Bülteni ile yakalıyor.
Kendilerini Allianoi'ye zincirledilerKendilerini Allianoi'ye zincirledilerDoğa Derneği üyeleri, Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olan Allianoi antik tedavi merkezi girişinde, kendilerini zincirleyerek yağmur altında nöbet tutmaya başladı.
Bursa'nın surları gün yüzüne çıkıyorBursa'nın surları gün yüzüne çıkıyorBüyükşehir Belediyesi, Zindankapı, Kaplıca Kapı ve iç surlarda kalan bölümlerin inşaatı işini başlatıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe: "Tarih başkenti Bursa'nın sarayını da ortaya çıkaracağız" dedi.
İşte yeni Oval Ofisİşte yeni Oval OfisABD Başkanı olarak geçirdiği 18 aydan sonra Barack Obama nihayet Oval Ofis'e damgasını vurdu.
Masumiyet Müzesi'nden ilk kare! Masumiyet Müzesi'nden ilk kare! Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi'ni ilkbaharda açmayı planlıyor. Tamamen yazarın olanaklarıyla yapılan müzenin binası, koleksiyonu, sergileme fikri hazır.
Kayıp lejyonun üssü bulunduKayıp lejyonun üssü bulunduRomanlara, televizyon dizilerine ve filmlere konu olan kayıp 9. Lejyon'un üssü bulundu.
Ikea, Türkiye'de üç mağaza açacak Ikea, Türkiye'de üç mağaza açacak Ikea Pazarlama Direktörü Senem Sadıklar, 5 yıl içinde biri Ankara olmak üzere 3 mağaza açacaklarını söyledi.
Hızlı treni çok sevdikHızlı treni çok sevdikAlsancak-Cumaovası arasında hizmete giren hızlı tren daha ilk günden büyük ilgi gördü. İzmirliler; rahat, ferah, konforlu ve hızlı ulaşımdan çok memnun kaldı.
Atatürk Havalimanı genişliyorAtatürk Havalimanı genişliyorGenelkurmay'la anlaşıldı. Askeri arazi alınacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nı rahatlatması beklenen 800 dönümlük askeri arazinin devri için Genelkurmay'la anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Greenpeace, Grönland'de petrol kuyusu açtırmadıGreenpeace, Grönland'de petrol kuyusu açtırmadıÇevreci Greenpeace örgütünün eylemcileri, Grönland açıklarında bir firmanın petrol kuyusu açma çalışmalarına engel oldu.
 3 Futbol Sahası Uzunluğunda Dev Gemi Geliyor 3 Futbol Sahası Uzunluğunda Dev Gemi Geliyorİstanbul Boğazı'ndan bugün 315 metre uzunluğundaki Bahama bayraklı "V. Kerkis" adlı dökme yük gemisi geçecek.
Esenler'e 496 araçlık yeraltı otoparkEsenler'e 496 araçlık yeraltı otoparkİstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Esenler ilçesinin otopark sıkıntısını hafifletecek olan Esenler Nene Hatun Yeraltı Kat Otoparkı törenle hizmete alınıyor.
İmar planında cemevi devrimiİmar planında cemevi devrimiAlevilerin yıllardır uğraşlarına rağmen ibadethane olarak sayılmayan cemevleri, Esenyurt Belediyesi İmar Planlarına 'ibadet yeri' olarak geçti. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, 'Bu bir devrim' yorumu yaptı.
İstanbul'da banliyö setleri değiştiİstanbul'da banliyö setleri değiştiHaydarpaşa-Gebze arasında işleyecek yeni banliyö setleri hizmete girdi.
Antik tiyatronun üzerinden yol geçmiş!Antik tiyatronun üzerinden yol geçmiş!Karadeniz'in tek korunmuş antik tiyatrosunun taşları inşaatlarda kullanılmış. Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde bulunan Tieion Antik Kenti'ndeki Roma dönemine ait, Karadeniz'in tek korunmuş antik tiyatrosunun 500 kişilik kısmının, kazılarda ortaya çıkarıldığı, tamamının ortaya çıkarılmasını ise 6-7 yılı bulacağı belirtildi.
Efsanevi tren Türkiye'deEfsanevi tren Türkiye'deFransa'nın başkenti Paris'ten 27 Ağustos'ta 95 yolcuyla hareket eden, Agahta Christie'nin "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" dahil pek çok romanına esin kaynağı olan ünlü Orient Ekspres, Kapıkule Garı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.
 Üçüncü köprü İstanbul'un cinnet senaryosudur Üçüncü köprü İstanbul'un cinnet senaryosudur Hükümetlerin görevi köprünün yapılıp yapılmayacağına karar vermektir. Köprünün nerede yapılacağına mühendisler ve şehir planlamacıları karar verir.
12. Venedik Mimarlık Bienali'nden İzlenimler 12. Venedik Mimarlık Bienali'nden İzlenimler 26 Ağustos 2010 tarihinde yapılan açılış töreniyle basın ziyaretine açılan "İnsanlar Mimarlıkla Buluşuyor" temalı 12. Venedik Mimarlık Bienali için hazırlanan projeler ana etkinlik mekanları Giardini ve Arsenale'in yanı sıra şehrin farklı yerlerine dağılmış diğer sergi salonlarında 21 Kasım 2010 tarihine kadar görülebilecek. Kazuyo Sejima küratörlüğünde gerçekleşen 12. Venedik Mimarlık Bienali uzun bir aradan sonra tekrar bir mimarın elinde. Kazuyo Sejima serginin yönetimi için Yuko Hasegawa ve Ryue Nishizawa'nın sanat danışmanlarını da görevlendirmiş. Dolayısıyla 12. Venedik Mimarlık Bienali'nde öncekilere nazaran sanat çalışmalarının öne çıktığı görülüyor. Sejima'nın açılış konuşmasında da bahsettiği gibi her bir sergi mekanı kendi alanını ve her katılımcı mimari bağlam içinde kendi projesini oluşturmuş.
Mimarlar niye bu kadar çok ödül almaya başladı?Mimarlar niye bu kadar çok ödül almaya başladı?Gün geçmiyor ki Türkiye'de ya da başka bir ülkede yaptığı projeyle bir mimar ödül almasın. Üstelik artık bu ödüller dünyanın en prestijli kurumlarından gelmeye başladı. Peki ne oluyor? Bu soruyu, International Property Awards (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) tarafından verilen 2010 yılı Avrupa ve Afrika Gayrimenkul Ödülü'nün sahibi Autopia'nın mimarları Dara Kırmızıtoprak ve Gökhan Avcıoğlu'na sordum.
Türk Mimarlara Polonya'dan ÖdülPolonya'nın Gdansk kentinde inşa edilecek "2. Dünya Savaşı Müzesi" için 26 Ocak 2010 tarihinde açılan uluslararası mimari proje yarışmasında 1. aşamayı geçen 129 proje grubu arasında yapılan ikinci aşama değerlendirmesi sonucunda Selim Velioğlu, Erce Funda, Orkun Özüer, Ersen Gömleksiz'den oluşan Türk ekibi mansiyon kazandı.
Üçüncü köprü: DPT dersini iyi çalış öyle gel, diyorBaşbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) üçüncü köprünün İstanbul'un kuzeyine yapılması konusundaki düşüncesi açık: Proje hükümetin kamuoyuna sunduğu şekilde yapılamaz.
Türkiye'nin elektromanyetik kirlilik haritası çıkarılacak Baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı gibi şikâyetlerin yanı sıra kanseri de tetikleyebilecek tehlikelere yol açan elektromanyetik kirliliğin ölçülmesinde Türkiye, önemli bir adım attı. Sakarya Üniversitesi'ne kurulan sistemle, kirliliğin boyutu ölçülebilecek. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çerezci, "Marmara'dan başlayarak Türkiye'nin kirlilik haritasını çıkaracağız." dedi.
Apollon'da otoyol tehlikesiBursa-İzmir otoyolu, dünyanın öncelikle korunacak doğa ve kültür havzasını ‘yaracak'...
Opera Projesi ve bir iddia Aslı Gezer, İzmirli bir yüksek mimar. Geçtiğimiz Ağustos'ta sonuçlanan Mavişehir Opera Binası Yarışması İzmirli bir mimar olarak Aslı Gezer'in ilgisini çekti ve ödül alan projeleri inceledi.
Tarkan'ın burnuHani "konuşan Türkiye" istiyorduk; ne oldu? Tarkan "Allianoi sular altında kalmasın" dedi ya... Çevre ve Orman Bakanımız ayar veriyor: "Sanatçı sanatıyla ilgilensin. Bilmediği konuya burnunu sokmasın."
3. köprüye İtalyanlar talip İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante'nin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile yaptığı görüşmede, ileriye yönelik ilgi çeken projeler arasında özellikle 2010 yılı içerisinde ihaleye çıkarılması muhtemel olan İstanbul boğazına yapılacak 3. köprünün bulunduğu, ayrıca İtalyan şirketlerin otoyol ve demiryolu ağlarının inşası ve genişletilmesi ile hızlı tren projeleriyle ilgilendiklerini aktardığı belirtildi. İtalyan şirketlerin inşası TOKİ tarafından yapılan binaların iç tefrişatıyla ilgilendikleri ifade edildi.
Tarih: 2 Eylül 2010 Kaynak: Milliyet
Geçmişin Modern Mimarlığı-9: Ankara-2Meclis ve Bakanlık binalarını tasarlayan ve uygulamalarını yapan Clemens Holzmeister'ın ve Ankara İmar Planı'nı hazırlayan Hermann Jansen'ın yanısıra, Cumhuriyet'in kurulduğu ilk yıllarda Ernst Egli, Theodor Jost, Martin Wagner, Martin Elsaesser, Bruno Taut, Robert Oerley gibi yabancı mimarlar da tasarımcı, eğitimci, danışman, plancı, uygulayıcı olarak üstlendikleri görevlerle genç Cumhuriyet'in mimarlığını kişisel eğilimleri doğrultusunda etkilemişlerdir.
Takvim
<<Eylül 2010>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.