reklam

Haberler
03 Aralık 2001 Pazartesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı Tem ve E5 yeşillendirme çalışmaları ile ilgili bir açıklama yaptı.

23 Kasım 2001 tarihli bir günlük gazetede, Belediyemzice TEM ve E-5 Otoyolları’nın yeşil alanlarında yürütülen çalışmalara ilişkin olarak yaralan haber ile ilgili açıklama aşağıdaki gibidir;
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul'da yürütülen çiçeklendirme çalışmalarımız çerçevesinde dikilen bitkilerin hiç birisi mevsimlik çiçek olmadığı gibi dikilen bitkilerin tümü çiçekli bitkiler sınıfına dahil değildir.

TEM ve E-5 otoyolları’nın yeşil alanlarında yürütülen çalışmaların tamamı "2001 Yılı İstanbul Genelinde Fidan Alımı, Dikimi, Bakımı ve Yeni Yeşil Alanların Düzenlenmesi İşi" kapsamında yürütülmektedir.

TEM Otoyolu'ndaki çalışmalar, sezon başından beri yürütülmekte olan çalışmalar olup buradaki çalışmalarda, bir tek çiçek fidanı dikilmemiştir. Dikilen tüm bitkiler çok yıllık olup, bazıları çiçek açmakta, bazıları ise açmamaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak TEM ve E-5'te bu anlamda yapılan bitkilendirme çalışmalarımız ise şu şekildedir;

Yukarıda da ifade edildiği üzere "2001 Yılı İstanbul Genelinde Fidan Alımı, Dikimi, Bakımı ve Yeni Yeşil Alanların Düzenlenmesi İşi" kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde dikilen bitkilerin hiçbirisi mevsimlik değildir. TEM ve E-5 Otoyolu yeşil alanlarında uygulanan projede dikilen bitkileri;

Ağaçlar, Süs Çalıları ve Yer Örtücüler olarak üç grupta toplayabiliriz.

TEM Otoyolu’nda bitkilendirme yapılırken şu kriterlere dikkat edilmektedir;

Öncelikle, en arka fonda ibreli bitkiler kullanılarak hem sınırlandırma nem de ses ve rüzgar projesi oluşturulması amaçlanmaktadır.

İkinci planda ise yapraklı ağaçlar gelmekte olup bu ağaçlar da hem kitlesel bir etki oluşturmak, hem de trafikten etkilenmeyecek özellikteki bitkilerden seçilmiştir.

Ağaçların hemen altında ise süs çalı grupları kullanılmıştır. Bu bitkilerin kullanımında çiçeklenme zamanı, büyüme hızı ve yaprak dökme zamanı gibi kriterlere dikkat edilerek planlama yapılmıştır. Kullanılan bitkilerin tamamı çiçekli bitkiler olmayıp, bitkilerin diğer özellikleri de dikkate alınarak çalışma yapılmaktadır.

Çiçekli bitkiler ise, yer örtücü bitkilerdir. Bu bitkiler, çok yıllık olup, arazi yapısı ve projenin gerektirdiği uygun yerlerde kullanılmaktadır. Yer örtücülerin bazıları çiçek ve çiçek rengi için, bazıları da toprağı örtme özelliğinden dolayı erozyonu engellemek amacıyla kullanılmıştır. Bu yer örtücü bitkiler aynı zamanda, çok yıllık olmaları nedeniyle;

• bakım,
• yenileme
• maliyet

açısından önümüzdeki yıllarda Belediye Bütçesi'ne tasarruf sağlayacaktır. Keza yer örtücü bitkiler, yalnızca dikildiği yıl sulama istemekte, sonraki yıllarda ise sadece kuraklık döneminde sulama gerekmektedir.

Proje, henüz bütünüyle bitirilmemiştir. Projenin uygulanan kısmında bitkilerin tutma orana % 90'in üzerinde gerçekleşmiştir.

Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz’ce tüm bu çalışmalar yapılırken iki konuya dikkat edilmektedir;

- Plansız ve tekniğine uygun olmayan hiçbir çalışma yapılmamaktadır,

- Yapılan tüm çalışmalarda verimlilik ve ekonomik olma ilkesiyle hareket edilmektedir.

Bu hassasiyetle yapılan çalışmalar sonunda yalnızca pahalı ve zor olan tankerle sulamadan, Merkezi Sulama Sistemi'ne geçilmesi ile Bu yıl 3 trilyon T.L. tasarruf sağlanmıştır. Sulama dışındaki çalışmalarda da aynı hassasiyet gösterilmektedir.

Bitkilerin bakımı ile ilgili olarak Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz’ce yürütülen çalışmalar en ince ayrıntısına kadar peyzaj mimarları ve orman ve ziraat mühendislerinin kontrolünde devam etmektedir.

TEM Otoyolu'nda yapılan çalışmalar bölüm bölüm olup, bir kısmı ilkbahar ve yaz aylarında yapılmıştır. Şu anda sonbahar dönemi çalışmaları başlatılmıştır. Oluşan görüntüler ise çapalamalar ve yeni bölümlerdeki çalışmalardır. Tüm yaz boyunca tanıtım pankartları, arazözler ve üniformalı bakım elemanları ile yapılan bakım çalışmaları vatandaşlarımızdan takdir toplamaktadır.

'Altunizade-Boğaz Köprüsü arasındaki yol kenarlarında yapılan çalışma da; yukarıda bahsettiğimiz gibi örtücü bitkiler bu alanları kaplayıncaya kadar devam edecektir. Bu bitkilerin bir kısmı iki ay içerisinde toprağı kapatmaktadır. Bir kısmının toprağı kapatması ise iki yıl içinde olmaktadır. Dolayısıyla yer örtücülerin bir kısmı bu iki yıl içinde toprağı kapatıncaya kadar; Çapalama, teras düzeltme, yabani ot temizliği, sulama gibi işlemlerin yapılması da devam edecektir. İki yıl sonunda ise, sadece çok az sulama gerekecektir. Yine bu yer örtücüler üst kısımlara dikilen fidanların çeşitli sebeplerle yanmasını da engelleyerek, adeta diğer bitkilerin de yangına karşı sigortası olmaktadır.

Alçak boylu olduğu için kirlenmemekte, hemen üstünden başlayan yüksek boylu çalı bitkileri önünde toplanacağından, temizlik alanı da daralmış olacak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları'nın temizlik için ayıracağı para da kasasında kalacaktır.

Yanmaması dolayısıyla bu alanda bir daha dikim işlemi problemi yaşanmayacaktır. Örtücü bitkiler aynı zamanda çok az su kullanan bitkiler de oldukları için, iki yıldan sonra sadece Temmuz ve Ağustos aylarında, o da 3-4 defa yapılacak bir sulama yeterli olabilmektedir.

Tüm bu çalışmalar tamamlanıp, bu proje hayata geçtiğinde İstanbul’umuz estetik açıdan çok yüksek olan, aynı zamanda da çok fonksiyonlu (masrafsız, yanmaz, az su isteyen vesair fonksiyonlar) bir güzelliğe kavuşmuş olacaktır.

Diğer önemli bir konu ise ses ve rüzgar projemizin Avrupa ülkelerinde yapılan uygulamadan daha ucuz maliyetle yapıldığıdır. Batı'da bu çalışma sun'i malzemelerle ve daha pahalı yapılırken, Belediyemiz bu işi daha az maliyetle, doğal ve canlı olarak gerçekleştirmektedir.

Ayrıca dikimden sonra tutmamış olan yer örtücülerin yeniden dikimi ve bu dikim için hiç bir bedel ödenmemesi de müteahhit firma ile yapılan Sözleşme’de yer almaktadır. Üzerinde çalışılan bu yerlerin hiç birisinin henüz Geçici Kabulleri yapılmamıştır. Yıl sonunda yapılacak olan Geçici Kabul esnasında tutan bitkilerin bedeli ödenecek, tutmayanların ise ödenmeyecektir. Bunun tespitini de orman ve ziraat mühendislerinden müteşekkil 15 kişilik Kontrol Mühendisimiz yapmaktadır.

Çapalama işi ile ilgili olarak ise; Teknik Şartname’ye, yılda maksimum altı çapalama işlemi için bedel ödenmesi konulmuş olup, teslim alınırken yaban otu olmaması, malzemenin sağlıklı olması gibi hususlar da aynı şartname’de yeralmaktadır. Henüz Geçici Kabul yapılmamıştır. Kabul esnasında yabani otlar kabul edilmemektedir.

Tüm bunların dışında diğer tüm bitkiler de, 4. Yıldan sonra; çapalama, sulama gibi maliyeti yüksek bakım istemeyecek, sadece budama işlemi yapılması yeterli olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Kitap

A History of Ottoman Architecture
by Godfrey Goodwin
Our Price: $39.95
Paperback Reissue edition (October 1992)
Amazon.com Sales Rank: 347,591
Avg. Customer Rating: 5.0 out of 5 stars

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz