reklam

Haberler
21 Aralık 2001 Cuma

İzmir Yarışması Sonuçları
İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması 17 Aralık 2001 tarihinde sonuçlanmıştır.

 

İkiz kulelerdeki yangın 3 ay sonra söndü
ABD’de 11 Eylül’de meydana gelen terörist saldırının kurbanı olan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerinin enkazı, 3 ay sürekli yandıktan sonra nihayet dün söndü.

Yıldız Buluşması 2001
Kalekim ve Birsen Yayınevi sponsorluğunda YTÜ Oditoryumunda Mayıs 2001 de tasarım sunumları ve sunumlarla ilgili irdelemelerden oluşan oturumlar ve genel tartışmalar şeklinde gerçekleşen Yıldız Buluşması 2001'in kitabı çıktı.

Yeni İzmir Alman mimara emanet
Büyükşehir'in Alsancak Limanı ile Turan arasındaki bölgede kurulacak yeni İzmir için açtığı yarışmayı Alman mimar Brandi'nin projesi kazandı.
Büyükşehir Belediyesi'nin, Alsancak Limanı ile Turan arasındaki 550 hektarlık alanda kurulacak yeni İzmir için açtığı uluslararası proje yarışması sonuçlandı. Yarışmada birinciliği Almanya'dan katılan mimar Jochen Brandi'nin hazırladığı proje kazandı.27 ülkeden 140 projenin katıldığı yarışmada ikincilik ödülüne Türkiye'den Bünyamin Berman ve Dilek Topuz Berman'ın hazırladığı proje layık görüldü.

ICCROM'dan Ekinci'ye Onur Ödülü...
Kısa adı ICCROM olan (International Center for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) "Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi" tarafından düzenlenen; "Kültürel Mirasın Korunmasıyla ilgili Makaleler için Uluslararası Basın Yarışması"nda, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci'ye de, "Basında Sanatı Koruma Onur Odülü" verildi...

Tepe'nin Rusya başarısı
Rusya uluslararası hava trafiğinin yüzde 90'ını karşılayan, ancak dünyanın en kötü havaalanları arasında gösterilen Şeremetyevo'ya çağdaş bir yeni terminal inşa edilmesi ile ilgili ihaleye katılan Türk konsorsiyumu, Alman ve Fransızlarla birlikte ilk üçe kaldı.

Sabancı Çimento: Aslında kriz yok
Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, Türkiye’de ekonomik krizin aslında olmadığını savunarak, “2 bin dolar olan kişi başına gelir, 10 bin dolar gibi harcanırsa Türkiye bu durumu hazmetmenin zorluğunu çeker” dedi. Erhan Kamışlı, Sabancı Topluluğu’nun yayın organı Habersa’da yer alan söyleşisinde, ekonomik krize ilişkin görüşlerini ve çimento sektöründeki hedeflerini açıkladı. 

İnşaat sektöründe sıkıntı sürüyor
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Cevdet Yüce, inşaat mühendislerinin çoğunun işsiz ve ekonomik anlamda kötü durumda olduğunu söyledi. Sektörün sorunlarından yakınan Cevdet Yüce, inşaat sektörünün yaklaşık iki yıldır sıkıntı içinde olduğunu belirterek, "Özellikle deprem felaketleri ve sonrasında yaşanan ekonomik krizler, inşaat sektörüne ağır darbe vurdu. İnşaat mühendislerinin büyük bölümü işsiz ve ekonomik açıdan kötü durumda" dedi.
Dünya

‘Tüpgeçit ölü doğuyor’
Başbakan Başmüşaviri Acd. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, lastik tekerlekli araç geçişine kapatılan tüpgeçiş’in bu şekliyle İstanbul ulaşımına kayda değer bir faydası olmasının şüpheli olduğunu belirterek “Proje, bu şekliyle üçüncü köprüye davetiye çıkarır” dedi.

Belediyelerin hükümetten beklentileri
Türk Belediyeler Birliği ile Konrad Adenaur Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği "Belediyelerimizin Hükümetten Beklentileri" konulu sempozyum başladı.

Orta hasarlı bina sahiplerine "onarım" uyarısı
Yalova'da deprem sonrası orta derecede hasar görüp onarım görmesi gereken binalara verilen başvuru süresi bu ay bitiyor.
Yalova Bayındırlık ve iskan Müdürü Sebahattin Bilyay bu süre içinde onarım için başvuruda bulunmayan depremzedelere yeni bir hak tanınmayacağı uyarısında bulunarak, "Aralık ayı sonuna kadar onarım yapmak için başvuruda bulunulmayan binaların tamamı yıkılacak" dedi.
Dünya

Olumsuz hava Egeplast'ta üretimin durmasına neden oldu
Olumsuz hava şartları ile gelen aşırı yağış Egeplast Ege Plastik Tic.ve San.A.Ş.de üretimin durmasına neden oldu.
Egeplast'tan yapılan açıklamaya göre,İzmir ilinde 17 ve 18 Aralık 2001 tarihlerinde yağan aşırı yağmur nedeniyle Çiğli'de bulunan fabrikanın ve aynı bölgede bulunan 90 tesisin su basmasından etkilendiği belirtildi.

İNİŞEV'den Türk işçisine AB standartlarında eğitim
Ankara merkezli İnşaat ve Tesisat İşçileri Eğitim Vakfı (İNİŞEV), inşaat işçilerine AB ülkeleri standartlarına uygun mesleki eğitim vermek, inşaat sektöründe çalışan her düzeyde personelin eğitim standartlarını oluşturmak, inşaat işçilerine meslek seviyelerine göre, uluslararası alanda geçerli sertifika vermek amacıyla İngiliz Edexcel Kuruluşu ile işbirliği anlaşması yaptı.

Estergon Kalesi 2002'de bitiyor
Keçiören Belediyesi tarafından ilçe girişindeki kayalık bölgeye inşa edilen Estergon Kalesi'nin inşaat çalışmalarının kaba kısmı tamamlanırken, Kale'nin 2002 yılı içerisinde turizm ve eğlence merkezi olarak hizmete sunulacağı açıklandı. Estergon Kalesi'nin hizmete girmesiyle Keçiören'in daha da güzelleşeceğini savunan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok kalenin içerisinde gözetleme kuleleri, yeşil alanlar ve gül bahçeleri bulunacağını belirtti
Dünya

Büyükşehir, yatırıma 63 trilyon lira ayırdı
Adana Büyükşehir Belediyesi, 2OO2 yılında gerçekleştirilecek yatırımlar için 96 trilyonluk bütçesinden 63 trilyon 252 milyar 7OO milyon lira ödenek ayırdı.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 14 Aralık 2OO1 tarihinde yaptığı toplantıda, yatırımlara ayrılan rakamın 28 trilyon lirasını müteahhitlik hizmeti ve Atıksu Projesi Müşavirlik Hizmetleri harcamalarıyla birlikte Adana Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, 35 trilyon 177 milyar 7OO milyon liralık harcamayla İçmesuyu yatırımı, 25 milyar liralık harcamayla Etüd Projeler ile 5O milyar liralık Kamulaştırma ödeneği tutuyor. Toplantıda ayrıca, Seyhan Belediyesi'nin 2OO2 bütçesi 59 trilyon 45O milyar, Yüreğir belediyesi'nin ise 2O trilyon 5OO milyar lira olarak belirlendi.
Dünya

Balıkesir Otogarı'nı OTG İnşaat yapacak
Balıkesir'de şehirlerarası otobüs terminali inşaatı için açılan ihaleyi, 67 firma arasından OTG İnşaat Limited kazandı. 3 trilyon 168 milyar lira muhammen bedelli ihalede OTG İnşaat yüzde 13.5 oranında indirim yaptı.
Balıkesir-Bursa yolu üzerinde kurulacak yeni otobüs terminali, toplam 108.9 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Balıkesir Belediye Başkanı Ziya Tan, terminalde bekleme salonları, yazıhaneler ve restoranlarla sosyal alanların da bulunacağını söyledi. Balıkesir'e uluslararası standartlarda bir otobüs terminali kazandırmayı planladıklarını belirten Tan, "Amacımız, terminal inşaatının en kısa sürede tamamlanıp hizmete açılmasını sağlamak" diye konuştu.
Dünya

Hilton Konya inşaatı hızlandı
Maser Holding bünyesindeki Serot Turizm ve Otelcilik AŞ ile Hilton International'in ortak yatırımı olan Konya Hilton Oteli'in inşaatına hız verildi. Otelin, Nisan 2002'de hizmete açılması planlanıyor.
Konya Hilton Genel Müdürü Demir Gürel, otelin, Hilton zincirinin Türkiye'deki 7'nci halkası olacağını söyledi. Gürel, 26 katlı otelde en yüksek teknolojinin uygulanacağını kaydederek, "Hilton Konya'da 280 oda, iki restoran, çok amaçlı toplantı salonlorı, bin kişilik balo salonu, sağlık kulüpleri, yarı olimpik yüzme havuzları, kafe, barlar ve alışveriş merkezi yer alacak. Nisan 2002'de hizmete açmayı planladığımız otelde 200 kişiye istihdam olanağı sağlayacağız" dedi.
Dünya

“Göllerde kirlilik ciddi boyutlarda”
TEMA Göller Bölgesi Temsilcisi Namık Ceyhan yaptığı açıklamada bölgedeki kentlerin evsel ve sanayi atıklarının sulak alanlara boşaltıldığını, bunun sonucunda göllerde kirlilik meydana geldiğini söyledi.

Termik santrallere tazminat davası
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri aleyhine 2. 7 trilyon liralık tazminat davası açtı.Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Yerkesik ve Milas ormanlarındaki Kızılçam ağaçlarında meydana gelen kurumaların, santrallerden çıkan dumanlardan kaynaklandığını bilirkişilere raporlarla tespit ettirdi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nden 3 termik santral hakkında dava
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Yerkesik ve Milas ormanlarındaki kızılçam ağaçlarında meydana gelen kurumanın termik santrallardan çıkan dumanlardan kaynaklandığı gerekçesiyle, Muğla'daki üç termik santral aleyhine tazminat davası açtı.

Yatağan, ormanları kuruttu 13 bin çam ağacı kesiliyor
Yatağan Termik Santralı'nın yarattığı hava kirliliği sonucu kuruyan ağaçlar kesilmeye başlandı. Orman Bölge Müdür-lüğü ekipleri, Muğla'nın Yerkesik beldesinde 13 bin çam ağacı kestiler. Yatağan Termik Santralı'nın bacalarından çıkan zehirli gazların, Yerkesik beldesine bağlı Kıran ve Sarnıç köylerindeki çam ağaçlarını kuruttuğu, Orman Bakanlığı'nın TEAŞ'a açtığı dava ile belirlendi. İlk belirlemelere göre, Gökova yöresindeki ormanlık alanlarda 13 bin çam ağacı kurudu. Milas ve Datça Yarımadası'nda ise santralın baca gazından etkilenen ve kuruyan çam ağaçlarının sayısını belirleme çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Orman Bakanlığı'nın Ören ve Yatağan bölgelerinde kuruyan çam ağaçları için açtığı davayı kazanarak, TEAŞ'tan tazminat alındığını vurguladılar ve ‘‘Kuruyan ağaçların kesimi sürüyor. Kesim yapılan ormanlık alanlarda yeniden ağaçlandırma yapıyoruz’’ dediler.
Hürriyet

Depreme en duyarlı hayvan belirlenecek
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 4 değişik noktada 300 köpek ile tavşan ve horozların deprem öncesi davranışlarını bilgisayar kayıtlarıyla inceleyecek. Projeyle depreme en duyarlı hayvan tespit edilecek.

Antalya surları'na yeni görünüm
Antalya'da tarihi kale surlarının ortaya çıkarılması için bir süre önce başlatılan yıkım çalışmaları sürüyor.
Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerinin birlikte yürüttüğü "Surönü Projesi" çerçevesinde, bugün de 16 ruhsatsız yapı, 2 elektrik trafosu ve 2 taksi durağının yıkımı yapıldı. 

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz