reklam

Haberler
28 Aralık 2001 Cuma

İzmir Yarışması Sonuçları
İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması 17 Aralık 2001 tarihinde sonuçlanmıştır.

Hilton Uzay Oteli
Hilton Oteller Grubu, kullanılmış uzay mekiği yakıt tanklarından oluşturulacak uzay istasyonunun ilk sponsoru olacağını açıkladı. "
Uzay Adaları" olarak adlandırılan projede, her birinin çapı Boeing 747 kadar olan Uzay Mekiği yakıt tankları birbirine bağlanarak kullanılacak. Şu anda Uzay Mekiklerinin kullanılamayan tek parçaları bu yakıt tankları. İngiliz ulusal havayolu olan British Airways de projede yer almak istediğini belirtti. BA ve Hilton, müşterilerine uzayda tatil yapmak isteyip istemediklerini öğrenmek için anketler yapmayı düşünüyorlar. İnşaatın detayları Amerikan ve Japon inşaat firmaları tarafından hazırlanacak. 

Nemetschek Bilgi İşlem Merkezi - İdare Binası
Tasarım, çizim ve yönetimle ilgili yazılım üreten ve Avrupa'nın en büyük firmalarından biri olan Nemetschek 2001 yılı başında Almanya'nın Münih şehrindeki yeni ve modern ofis binasına taşındı. Tüm tasarım ve projelendirme işleri Lauber Architects tarafından, Nemetschek'in hazırladığı güçlü CAD sistemi Allplan kullanılarak yapılan bu yeni Bilgi İşlem Merkezi başarılı mimarisiyle büyük ilgi topladı.

Kariye Müzesi'ne layık bir kitap
Ertuğ ve Kocabıyık Yayınları'nın çabalarıyla oluşturulan 'Chora: Scroll of Heaven' (Kariye: Bir Tomar Cennet) kitabı, tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunuldu. 13. yüzyıla ait Kariye Müzesi mozaikleri ve fresklerini konu alan eserin fotoğrafları, Mimar Ahmet Ertuğ tarafından özel bir fotoğraf kamerası ve ışık teknikleri kullanılarak çekildi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Basın Açıklaması Yaptı
Şehircilik bilimi, planlama ilkeleri ve kamu yararına aykırı olarak Kordon'a altı izli hızlı yol yapılması projesi, "Kordonyolu" ve bir parçası olan viyadükler çeşitli aşamalarda bütün mahkemelerce iptal edilmiştir.

Mimarlık, şehircilik ve çevre gündeminde: Yılın 'Bilgesi'; Sezer
Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer 'in kimsenin pek önemsemediği ''çok önemli'' bir kararı var ki o da ''ödül'' , ''teşekkür belgesi'' vb. gibi sunumları kabul etmemesi... Neredeyse dünya rekorunu kıracağımız ''plaket tüketimini'' arttırmamak için değil elbette... Biz de bunu, o unutulmaz ''Zeugma'ya sahip çıkmasının'' ardından kendisine ''Kültürel Mirasa Bağlılık Ödülü'' verme kararını aldığımızda öğrenmiştik...

İhale yasası komisyondan geçti
Kamu ihale yasa tasarısının Meclis Bayındırlık Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Komisyonda önergelerle tasarı üzerinde önemli değişikler yapıldı.Kamu ihale kurulu üye sayısı 9’dan 10’a çıkartılırken; kamu bankalarıyla birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki bankaların da yeni yapımlar hariç ihale kanunu kapsamının dışına alındı. 

Fırat'tan su baskını sigortalı boru
Fırat Plastik su baskınlarına karşı garantili su ve atıksu borusu üretti. Fırat Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Demir, FKS adı verilen boruların Alman Kraf şirketinin teknolojisi ile üretildiğini ve bu boruların kullanılacağı altyapı sistemlerinde su baskını yaşanmayacağını söyledi.

Esenkent'te örnek ısıtma projesi
Doğalgazda yaşanan fiyat artışı, yurttaşların bütçesini önemli ölçüde zorlarken Türkiye'de yalnızca Esenkent'te uygulanan bölgesel ısıtma sistemiyle 7 bin aile doğalgaza göre yüzde 56 daha ucuza ısınıyor. Esenkent Kent Yönetimi Kurulu Başkanı Fahri Atabay , Türkiye'ye çevresel ve ekonomik açıdan katkısı olan sistemin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Yabancı ülkeler Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerle dolu
Her yıl Türkiye'den yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerden sadece bir bölümü Türkiye'ye iade edildi. Kültür Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'den yurtdışına kaçırılan 41 eserden 29'unun iadesi sağlanırken, Kültür Bakanlığı tarafından hala dışarıda olduğu belirlenen 12 tarihi eseri Türkiye'ye getirme çabaları devam ediyor.

Binbirdirek Sarnıcı açılıyor
Restorasyonu sırasında tarihi dokusu zarar gören Binbirdirek Sarnıcı, yılbaşı gecesi düzenlenecek parti ile ziyarete açılacak. Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi karşısındaki alanın zemini altında kalan Binbirdirek Sarnıcı, ''Restore Et-İşlet'' yöntemiyle Bulvar İnşaat Şirketi tarafından 7 yıldır restore ediliyordu.
Cumhuriyet

21. yüzyılın antika eşyaları Ereğli’de
Anadolu Medeniyetleri ve Türk-İslam Sanatı Sergiler Zinciri’nin 50’ncisi, Zonguldak’ın Ereğli ilçesi AKM Salonu’nda törenle açıldı. Rahmi Çöğendez tarafından yapılarak sergilenen Anadolu Medeniyetleri ve Türk-İslam Sentezi karışımı sergide, ahşap kesme, ebru üzerine minyatür, hüsnü hat, yaprak üzerine hat, tuğra, Abdulhamid fermanı ve seramik gibi eserler sergileniyor. Eser fiyatlarının 48 milyon liradan başladığı sergideki en pahalı eser ise 2.5 milyar lira. Yaklaşık 300 milyarlık maddi bir değere sahip serginin açılışını yapan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, Çöğendez’in Ereğli’nin içinden çıkmış bir sanatçı olduğu için gurur duyduklarını söyledi.
Türkiye

Önceki depremlerde çürük binaların yol açtığı can ve mal kayıplarının bir daha yaşanmaması için tedbirler alınıyor.
Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), yapılacak teknik çalışmalardan sonra, İstanbul'daki bütün binaların depreme karşı dayanıklılığını belirleyecek. Üç renk halinde yapılara verilecek deprem notunda, yeşil sağlam, sarı desteklenmesi, "kırmızı d" yıkılması gerekli binalara işaret edecek.

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz