reklam

Haberler
08 Aralık 2001 Cumartesi

Türk firmalar Afganistan’ın yeniden inşasına talip oldu

Afganistan’ın yeniden inşası ile ilgili olarak 30 milyar dolarlık bir paketten söz edilmesi şirketleri harekete geçirdi. Firmalar, devletin bu konuda daha aktif olmasını istiyor.
Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Örgütü’nün (IFC) Afganistan’ın yeniden inşası ile ilgili olarak 30 milyar dolarlık bir paketten söz etmesi iş çevrelerinin dikkatini bu bölgeye çekti. Türk işadamları da bu gelişmelerin dışında kalmamak için harekete geçerken, devletin bu konuda daha aktif bir rol alması gerektiğini vurguladılar. Ekonomik kriz nedeniyle zor günlerin yaşandığı ülkemizde başta müteahhitlik firmaları olmak üzere pek çok şirket Afganistan pazarından pay almaya çalışıyor. Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, Türk firmalarının Afganistan’da yol, köprü ve enerji santralları gibi önemli altyapı yatırımlarını gerçekleştirebilecek güçte olduğunu söyledi. Sever, Türk firmalarının yolunu açacak siyasi destek beklediklerini vurguladı. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen ise, Afganistan’daki savaşın bitmesiyle bu bölgede ortaya çıkacak yeni dengelerin Türk işadamları için yeni fırsatlar doğuracağını kaydetti. Dünya Bankası’nın 27–29 Kasım tarihleri arasında Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılan ‘Afganistan’ın yeniden yapılandırılması’ konferansında savaş sonrası Afganistan’ın ekonomik olarak yeniden yapılandırılması ile ilgili önemli kararlar alındı. Bu konferansa katılan Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Avrasya Bölge Koordinatörü Ali Alpkaya, özellikle inşaat ve yatırım sektöründeki işadamlarının vakit geçirmeden Afganistan pazarına girmeleri gerektiğini söyledi.

Savaş bittikten sonra Afganistan’a yapılacak uluslararası yardımların tutarının 25 milyar doları bulacağını kaydeden Alpkaya, bu pastadan pay alınabilmesi için Türk–Afgan İş Konseyi’nin kurulmasını istedi. “Bu bizim ekonomimiz için ihmal edilmemesi gereken bir pazar.” diyen Alpkaya, Türkiye’deki Afgan lobisi ile sürekli temas halinde bulunulmasının önemli olduğunu vurguladı. Alpkaya, şöyle konuştu: “Türkiye’de yerleşik ciddi bir Afgan diasporası var. Bu işadamlarıyla temas kurarak oradaki ihtiyaçlar tespit edilmelidir. Önümüzdeki 23 ay içinde devletin de desteğiyle orada Türk İhraç Ürünleri Fuarı gerçekleştirilmeli. İnşaat ve telekomünikasyona ağırlık verilmeli.”

İslamabad’daki toplantıya katılan bir diğer isim Pakistan’da inşaat ihaleleri alan STFA’nın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sait Gönen oldu. Gönen, Afganistan pazarına Pakistanlı firmalarla daha kolay girilebileceğine dikkat çekti.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen, Afganistan’daki savaşın bitmesiyle bu bölgede ortaya çıkacak yeni dengelerin Türk işadamları için yeni fırsatlar doğuracağını söyledi. “Türk firmaları Afgan pazarına girerse ABD ve Avrupa ülkeleri ile birlikte Çin’in başını çektiği Şangay beşlisine karşı denge oluşturulacak.” diyen Tüzmen, ekonomik göstergelerin bölgede ticaretin yoğunlaşacağı yönündeki tezleri güçlendirdiğini ifade etti.

Pakistanlı müteahhitler ile Afganistan’da işbirliğini öngören bir iyi niyet protokolü imzaladıklarını açıklayan Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, bu protokol çerçevesinde ihalelerin kazanılması halinde Pakistan’ın Türk firmalara taşeron yardımında bulunacağını kaydetti. Türk firmaların ayrıca Özbekistan ve Türkmenistan üzerinden Afganistan’a elektrik ve boru hatları bağlantılarını gerçekleştirebilecek durumda olduğuna işaret eden Sever, “Diğer ülke firmalarının hiçbiri bizim kadar sorumluluk alamazlar.” dedi.

“Afganistan’a girebilirsek çevresindeki Türk cumhuriyetleri ile daha geniş işbirliği imkanları doğar.” diyen Bursel Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Enuştekin, Türk girişimcisinin Afganistan’daki tarihi fırsatı kaçırmaması gerektiğini ifade etti.
Zaman

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz