reklam

Haberler
11 Aralık 2001 Salı

8 büyüklüğünde deprem bilim ilkelerine aykırı

Prof. Erçin Kasapoğlu, İstanbul'da 8 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini söyleyen bilimadamlarının hayali senaryolar yazdıklarını ve bütün bu iddiaların mekanik bilim ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Marmara Bölgesi'nde 8 büyüklüğünde bir deprem beklemenin ve öyle olacağını iddia etmenin mekanik bilimin ilkeleri ile bağdaşmayacağını belirtti.

Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde bazı bilim adamlarının, gazetelere verdikleri demeçlerle, İstanbul'da sürekli bir deprem korkusu ve paniği yaratma çabası içinde olduklarını kaydetti.

Kasapoğlu, ‘‘hangi bilimsel verilere dayanılarak verildiği belli olmayan’’ bu demeçlerde, bir yandan Marmara Fayı'nın tek parça olduğu ve bir defada kırılarak 8 büyüklüğünde bir deprem oluşturacağı söylenirken, diğer taraftan aynı Marmara Fayı‘nın biri 110 kilometre, diğeri 85 kilometre olan iki parçadan oluştuğunun ifade edildiğine dikkat çekti. Demeçlerden birinde, bazı bilim adamlarının verilerine dayanılarak oluşturulduğu ileri sürülen deprem senaryolarında Yeşilköy’ün olası bir depremin merkez üssü olarak baz alındığının söylendiğini belirten Kasapoğlu, herhangi bir yerin bir depremin merkez üssü olabilmesi için o yerin hemen altında deprem üretebilecek aktif bir fayın bulunması gerektiğine dikkati çekti. Kasapoğlu, ‘‘Bu kişiler, Yeşilköy'ün altında bugüne dek bilinmeyen yeni bir aktif fay mı belirlediler? Türkiye'nin deprem tarihinde merkez üssünün Yeşilköy olduğu herhangi bir deprem var mı?’’ dedi.

Deprem en fazla 6.5

Tektonik sıkışmanın en fazla olduğu Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu kesiminde bugüne dek kaydedilen maksimum deprem büyüklüğünün 7.9 (1939 Erzincan Depremi) olduğunu belirten Kasapoğlu, sıkışmanın daha az olduğu Marmara Bölgesi'nde 8 büyüklüğünde bir deprem beklemenin ve öyle olacağını iddia etmenin mekanik bilimin ilkeleri ile bağdaşmadığını kaydetti.

Kasapoğlu, Kuzey Anadolu Fayı gibi yanal atılımlı bir fayda meydana gelebilecek bir depremin büyüklüğünü fayın uzunluğu değil, fay düzlemi boyunca, herhangi bir noktada hareketi engelleyen ve o noktada enerji birikimine neden olan pürüzlülüğün büyüklüğünün belirleyeceğine dikkati çekti. Kasapoğlu, gelecekte İstanbul'u etkileyebilecek olası bir depremin büyüklüğünün, en fazla 6.5 veya 7 olabileceğini söyledi.
Hürriyet

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz