reklam

Haberler
11 Aralık 2001 Salı

İklim değişiyor

Sanayileşme sürecine koşut olarak artan fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma ve çimento üretimi sonucu atmosfere bırakılan seragazı küresel ısınmayı arttırarak dünya genelindeki iklim dengesini bozmaya başladı. Türkiye'nin ve Doğu Akdeniz Havzası'nın da yer aldığı subtropikal bölgelerde yağışlar önemli ölçüde azaldı. 1999 yılından sonra Türkiye'de iklimin değiştiği, özellikle iç bölgelerde hava sıcaklıklarının artarak şiddetli kuraklıkların yaşandığı, bunun da tarım, içme suyu ve enerji üretiminde büyük tehlike yarattığı belirlendi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü İklimbilimcisi Dr. Murat Türkeş , küresel ısınma, çarpık kentleşme ve ormansızlaşmanın Türkiye'deki etkilerini araştırdı. Dünya genelindeki iklim değişikliklerine işaret eden Türkeş, bunun 2001 Hükümetlerarası İklim Değişikliği Raporu'nda ortaya konulduğunu vurguladı. Türkeş, Türkiye'de de 1992 yılından sonra özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde gece hava sıcaklarının belirgin biçimde arttığını ortaya koydu.

Ortalama hava sıcaklıklarının da kış ve ilkbahar mevsimlerinde arttığını aktaran Türkeş, yağışlarda önemli azalmaların yaşandığını kaydetti. Türkeş'in araştırma raporuna göre, Türkiye'de iklimde şu değişiklikler yaşandı:

1999-2000 yıllarında ve 2001 yılının ilk üç ayında, Karadeniz Bölgesi dışında Türkiye'nin büyük bir bölümünde yeniden şiddetli kuraklıklar yaşandı. Şiddetli ve yaygın meteorolojik kuraklıklar, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve Ege-Akdeniz bölgelerinde etkili oldu.

.Nisan-Mayıs 2001'deki bereketli yağışlar ise son yıllardaki yağış azlığını ve su açığını tümüyle gideremedi. Türkiye'nin yıllık ve özellikle kış yağışlarında gözlenen önemli azalma eğilimleri, iklim dengesini büyük ölçüde etkiliyor.

Kuraklık kritik boyutta

Araştırmada, uzun süreli ortalamaların çok altında kalan yağışların, Türkiye'de tarımsal ve hidrolojik kuraklığa neden olduğu belirtilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu: ''Uzun süreli ortalamaların çok altındaki yağış koşullarına bağlı olarak meteorolojik kuraklıkların bir sonucu olarak, Türkiye'de tarımsal ve hidrolojik kuraklıklar da ortaya çıkmıştır. Su açığı ve su sıkıntısı, yalnız tarım ve enerji üretimi açısından değil, sulamayı, içme suyunu ve öteki hidrolojik sistemleri ve etkinlikleri içeren su kaynakları yönetimi açısından da kritik bir noktaya ulaşmıştır.

Kış yağışlarındaki azalma, özellikle Akdeniz yağış rejimine sahip alanlarda, toprak nemi dengesinde bir bozulmaya ve yeraltı su düzeyinde bir alçalmaya neden olmuş olabilir.''
Cumhuriyet

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz