reklam

Haberler
11 Aralık 2001 Salı

Mersin'i plansız yapılar yuttu

Yoğun yağışların su baskınlarına yol açtığı Mersin, doğanın katledilmesinin de sonuçlarını yaşıyor. Narenciye bahçelerinin, hoyratça yok edildiği ve doğal dengenin bozulduğu kent bir bataklığı andırıyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun, ''Doğa kendisini katleden insanoğlundan intikam alıyor,'' dedi.

Mersin bir dönem binlerce hektar alandaki limon ve portakal ağaçlarıyla Türkiye'nin narenciye ambarıydı. 1970'li yıllarda başlayan göç dalgasında narenciye bahçeleri katledilerek yapılaşmaya açıldı. Sahil şeridini kaplayan binlerce hektarlık narenciye bahçesi plansız yapılaşma uğruna betona kurban edildi. Bahçeler arasında dağdan denize inen dereler de portakal ağaçlarının kesilmesiyle kayboldu.

Dere yatakları da yapılaşmadan nasibini aldı. Geçen 30 yıl içinde her yıl 50-60 bin narenciye ağacı kesilerek yerleşime açıldı. Yoğun sağanak yağmurlara karşı kenti afetten koruyan narenciye bahçelerinden geriye kalanlar, geçen hafta başlayan yağışlarda yetersiz kaldı. Yurdun narenciye gereksiniminin üçte birini, sebze üretiminin de yüzde 5. 26'sını karşılayan Mersin'de yağışlarla birlikte 38 bin 162 dekar sebze ekili alanın, 8 bin 646 narenciye alanı zarar gördü.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun, su baskınlarının sorumlusunun, narenciye bahçelerinin betonlaşması için izin veren yerel yöneticiler olduğunu belirterek ''Yerel yönetimler altyapı yapmadan bahçelerin yapılaşmasına izin verince bugün yaşadığımız afetler kaçınılmaz oldu. Diğer bir deyişle doğa kendisini katleden insanoğlundan intikam alıyor. Yaşanan bu afetin tek sorumlusu 1970'li yıllardan itibaren görev yapan belediye başkanlarıdır'' dedi. Son yağışların narenciyede sadece Rize mandalinasına zarar verdiğini, ancak büyük zararın sebze ekili seralarda yaşandığını anlatan Ongun şunları söyledi:

''Sebze ekili alanlardaki zararın boyutları çok büyük. Özellikle Kazanlı, Adanoğlu ve Erdemli bölgelerindeki sebze ekili alanlar tamamen tahrip oldu. Yağışların durmasıyla Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte zarar tespit çalışmalarına başladık. Devletten yıllardır unuttuğu köylünün yaralarını acilen sarmasını bekliyoruz.''

Mersin Tarım İl Müdürü Zafer Nergiz , 100 köyü etkisi altına alan yağışlardan 7 bin 666 çiftçinin zarar gördüğünü, afetin 38 bin 162 dekar sebze, 44 bin 529 dekar hububat, 8 bin 646 dekar narenciye, 4 bin 550 dekar çilek, 748 dekar muz, 157 dekar meyve bahçesini sular altında bıraktığını vurguladı. Nergiz, ''Bu nedenle sebze meyve piyasalarında sıkıntı yaşanabilir'' diye konuştu. Kentteki felaketin nedenini araştırma için teknik inceleme komisyonu oluşturan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, nedenleri ve alınması gereken önlemleri raporlaştırdı. Raporda, hızlı ve denetimsiz kentleşmenin tüm sorunların nedeni olduğu vurgulandı. Yoğun nüfus artışına bağlı olarak kentte birçok dere yatağının kurutularak yerleşim birimi haline getirildiğine dikkat çekilen raporda, bölgede Kandak Deresi yakınında bulunan bir sitenin otopark yeri kazanmak için dere yatağını küçülttüğü bilgisine de yer verildi.

Altyapısız şehirleşme

Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sedat Türkmen de, çarpık kentleşmenin bir sonucu olarak acı olaylar yaşandığını belirtti. Son 10 yılda bölgede kuraklık yaşandığını ve bu dönemde nüfus artışına bağlı yoğun bir kentleşme olduğunu vurgulayan Türkmen, ''Ancak zararın bu derece büyük olmasının nedeni, altyapısız şehirleşmedir'' dedi. DYP İçel Milletvekili Ayfer Yılmaz da orman alanlarının azalması ve yetersiz altyapının felaketi hazırladığına dikkat çekti.
Cumhuriyet

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz