reklam

Haberler
11 Aralık 2001 Salı

Nükleer santral şart

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, İran’dan en geç önümüzdeki hafta içinde doğalgaz alımına başlanacağını açıkladı. Çakan, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin yılda 128 milyar kilowat saat kurulu gücü bulunduğunu hatırlatarak, ``Ekonomik kriz yaşanıncaya kadar her yıl tüketimdeki yüzde 8`lik artışın olması halinde, günde en az 2-3 saat enerji kısıtlamasına gidilecekti. Bugünden bazı tedbirleri alamazsak, 2006 yılında bugün yaşadığımız darboğazı yaşayacağız`` dedi.

Barajlar yetmiyor
``Nükleer santral kurmak zorundayız`` diyen Çakan, Türkiye`nin enerji ihtiyacını sadece yağışlara bağlayamayacağını bildirdi. Çakan, ``Bu yıl geçen yıla oranla barajlardan daha az enerji elde edeceğiz. Seneye de böyle olursa ne yapacağız?`` dedi. Dünyada halen nükleer enerjiyle çalışan 438 işletme bulunduğunu, 31`inin de inşa halinde olduğuna dikkati çeken Çakan, nükleer enerji konusunun 2002 yılında kamuoyunda tartışmaya açılacağını bildirdi. Çakan, bu projelerdeki hataların giderilebileceğini ancak siyasi rant kaygısıyla tümüyle karşı çıkılamayacğını sözlerine ekledi.

Doğalgaz bereketi
Enerjide yapılan yatırımların kısa sürede geriye dönmediğini anlatan Çakan, zamanında temeli atılan ve 2006`ya kadar devreye girecek olan santralların yapılmaması halinde ciddi sıkıntıların gündeme gelebileceğini kaydetti. Türkiye`deki 18 termik santrala ağırlık vererek ve kapasite kullanımını yüzde 73`e çıkararak enerji darboğazını aşma mücadelesi verdiklerini anlatan Çakan, ``Bugünden yatırım yapılmazsa önümüzdeki dönemde sıkıntı yaşanacaktır`` görüşünü ifade etti. Doğalgaz santrallarının temelini atanlara teşekkür eden Çakan, şunları söyledi: ``Doğalgaz projeleri gündeme geldiği her defasında, çok şey söylendi. Ama bu gaz anlaşmaları olmamış olsaydı, 1 megawat bile gücümüz yoktu. Bu doğalgaz santrallarının normal devreye girişleri Mart-Nisan ayları...Ama enerji kısıtlamasına gitmemek için erken devreye almaya çalışıyoruz. Enerji konusunda bugünden yatırımlar yapmak zorundayız. Gebze, İzmir, Adapazarı ve Ankara doğalgaz santrallarının temeli atılmamış olsaydı enerji sıkıntısı çekecektik.``

6 ayda 320 milyon dolar
Çakan, Mavi Akım projesiyle 16 milyar metreküp doğalgazın 2002 yılının ilk yarısında geleceğini, buna maksimum ödenecek paranın 318-320 milyon dolar dolayında olacağını bildirdi. ``Bu anlaşmaları yapmamış olsaydık 6 milyar metreküp doğalgaz çevrim santralları sözkonusu olamazdı ve enerji kısıtlamasına gitmek zorunda kalınırdı`` diyen Çakan, Bakü-Tiflis-Ceyhan projesini son dönemde en iyi projelerden biri olarak tanımladı. Projenin 2005 yılında biteceğini ve 50 milyon ton ham petrol geleceğini anlatan Çakan, Türkiye`nin yıllık ihtiyacının 31 milyon ton olduğunu hatırlattı. İran projesinin de önemli bir proje olduğunu anlatan Çakan, BOTAŞ yetkilerinin şu anda İran`da bulunduğunu, Pazartesi ya da en geç önümüzdeki hafta içinde bu ülkeden doğalgaz alımına başlanacağını açıkladı.
Türkiye

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun beşinci konuğu Emre Arolat  25 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk oldu ve  sorularınızı yanıtladı.

Emre Arolat
Arkitera Forum'da Diyalog Buluşmasını okumak için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz