reklam

Haberler
20 Aralık 2001 Perşembe

Metrodaki kazı yöntemi, pansiyon çöktükten sonra değişti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı'daki metro inşaatı yakınında çöken pansiyonun 4 kişiye mezar olmasından sonra kazı çalışmalarını aç–kapa yöntemiyle yapmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi göçüğün yaşandığı böldedeki otuz binayı istimlak edip, buraya otoparkı olan tek katlı bir alışveriş merkezi yapmayı planlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı’da 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçük olayından sonra metro kazılarını aç–kapa yöntemiyle yapmaya başladı. Belediye, göçük felaketinin yaşandığı bölgedeki 30 binayı istimlak edip yerine dev otoparklı tek katlı bir alışveriş merkezi yapmayı planlıyor. Yatırımlardan sorumlu genel sekreter yardımcısı Dursun Ali Çodur, otoparklı alışveriş merkezi için göçüğün meydana geldiği Katip Kasım Sokak çevresindeki adanın tamamını istimlâk yoluyla boşaltmak istediklerini söyledi. Çodur, “Artık riske girmek istemiyoruz. Keşke baştan beri aç–kapa yöntemini kullansaydık da o talihsiz kaza hiç yaşanmasaydı.” dedi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenikapı’da 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçük olayından sonra metro kazılarını aç–kapa yöntemiyle yapmaya başladı. Belediye, göçük felaketinin yaşandığı bölgedeki 30 binayı istimlak edip yerine dev otoparklı tek katlı bir alışveriş merkezi yapmayı planlıyor. Yatırımlardan sorumlu genel sekreter yardımcısı Dursun Ali Çodur, otoparklı alışveriş merkezi için göçüğün meydana geldiği Katip Kasım Sokak çevresindeki adanın tamamını istimlâk yoluyla boşaltmak istediklerini söyledi. Çodur, “Artık riske girmek istemiyoruz. Keşke baştan beri aç–kapa yöntemini kullansaydık da o talihsiz kaza hiç yaşanmasaydı.” dedi.

Çodur’un verdiği bilgiye göre, dibe doğru yaklaşık 25 metre kazılacak olan göçük alanı, tekrar kapatılmayacak. Tünelle yerin üstü arasında kalan bölgeye otopark inşa edilecek. Katip Kasım Sokak’taki kamulaştırmalar için 17 trilyon lira bedel hesaplandı. Proje üzerinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzmanlar çalışmalar yapıyor. Proje, tamamlandıktan sonra Anıtlar Kurulu’na sunulacak. Belediye yetkilileri bu nedenle çalışmalara ne zaman başlanacağı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor.

İşyerleri istimlâk edilecek olan esnaf ise karara tepkili. Laleli piyasasının içerisinde yer alan ve daha çok ihracatçı firmalardan oluşan esnaf, kendilerine yer gösterilmesini istiyor. Göçük felaketinin yaşandığı Katip Kasım Sokak’taki bazı işyeri ve konutlara o tarihten bu yana elektrik verilmiyor. Yaşadıkları yer istimlâk edileceği için elektrik alamayan işyerleri, elektriği olan komşu dükkanlardan kablo çekerek işlerini görüyor. Göçüğün ardından işyerleri mühürlenen birçok esnaf, 3 aydır mührün kaldırılması için Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle mücadele ediyor.

Oto tamircisi Mehmet Ali Ekinci, göçüğün ardından esnafın perişan olduğunu ve bir türlü eski günlerine geri dönemediklerini dile getirdi. Ekinci, “Sorumlusu biz değildik; ama cezasını biz çekiyoruz.” dedi. 19 Eylül 2001 tarihinde metro istasyonu inşaatının üzerinde meydana gelen göçük felaketinde 4 kişi hayatını kaybetmiş ve Büyükşehir Belediyesi’ne eleştiriler yöneltilmişti. Bunun üzerine belediye, göçük felaketini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir heyete inceletmiş ve pansiyonun altındaki su kuyularının göçüğe sebep olduğu açıklanmıştı.
Zaman

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz