reklam

02 Ocak 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Yeni yılın ilk yasası: Endüstri Bölgeleri Yasası 

Büyük Millet Meclisimiz, bu müthiş çalışma temposunu aynen sürdürürse, yeni yılın ilk günlerinde nurtopu gibi bir yeni yasamız olacak. Yasa, birilerinin temcit pilavı gibi devamlı önümüze sürdüğü, Endüstri Bölgeleri Yasası. Yılın son cumartesisinde sizlerin karşısına çok farklı bir yazı ile çıkmaya niyetli idik. Ancak, bazı muhteremlerin nedeni bilinmeyen (aslında bilinen) gayretkeşliği sayesinde, yılın son yazısını da böyle sevimsiz bir konuya ayırmak zorunda kaldık.
Endüstri Bölgeleri Yasası'nın çıkmasının, bizi, yılın son yazısını bu konuya ayıracak kadar niçin ilgilendirdiği sorusu akla gelebilir. Bu yasanın çıkmaması, bizi çok ilgilendiriyor, çünkü yasanın çıkması ile çıkmaması arasındaki fark, Türkiye'nin sorunlarının hallolması ile hallolmaması arasındaki farkla özdeş. Bu yasa çıkarsa, birkaç gündür bakmaya çalıştığımız Türkiye'nin geleceği ile ilgili umutlarımız biraz kararacak. Çıkmazsa, o zaman yeniden geleceğimize umutla bakmaya başlayabileceğiz. Niye böyle düşündüğümüze gelince.
Endüstri Bölgeleri namı altındaki bu yasa, başından beri hükümet katından birilerinin itelemeye çalıştığı bir yasa olarak biliniyor. Bu kişilerden birinin de, bir başbakan yardımcısı olduğu kulaklara fısıldanıyor. Yasa ilk kez mayıs ayında gündeme geldiğinde, çevre koruma, tabiat ve kültür varlıklarını koruma konusunda ve diğer konularda içerdiği olumsuzluklar nedeniyle, büyük patırtı koparmış, başta Yabancı Sermaye Derneği YASED olmak üzere, hemen tüm sivil toplum kuruluşlarının şiddetle yasaya karşı çıkması sonucunda, yasa tasarısı hükümetçe geri çekilmişti. Ne var ki, bazı şirketlerle ilişkide oldukları dedikoduları ortalıkta dolaşan bazı bakanların marifetiyle, yasa tasarısı tekrar gündeme getirildi. TBMM Sanayi Komisyonu'nda, komisyon üyesi hemen tüm milletvekillerinin karşı çıkması sonucunda, kurulan altkomisyona havale edilen ve altkomisyonda da hükümete iade edilmesi beklenen yasa tasarısı, perşembe günü apar topar yapılan ve büyük baskı altında toplandığı anlaşılan altkomisyon toplantısında kabul edilerek, TBMM Genel Kurulu'na yollandı. Aynı baskılar yasa tasarısının Genel Kurul'daki görüşmelerinde de sürerse, tasarının yasalaşacağına kesin gözüyle bakabiliriz.
Perşembe günkü yazımızda, Türkiye'nin krizi atlatabilmesi ve düze çıkabilmesi için yabancı yatırımların öneminden ve Hazine tarafından yürütülmekte olan yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarının doğru yönde gelişmekte olduğundan söz etmiştik. Yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarının başarısı ve etkinliği, bu çalışmaların tek merkezli ve koordine biçimde yürütülmesini zorunlu kılmaktadır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, birbirinden kopuk, değişik kurumların yürüteceği çalışmalarla mümkün değildir. Yabancı yatırımları çekmek için çıkartılmak istendiği iddia edilen Endüstri Bölgeleri Yasa Tasarısı'nın da, kimseye haber verilmeden, başbakanlıkta hazırlandığı, ancak geri çekildikten sonra, Hazine gibi işin asıl sahibi olması gereken kurumlardan görüş alındığı bilinmektedir. Yine bir olayda daha, kişisel çıkarlar, ülkenin ve toplumun çıkarlarının önüne konmuş, birilerinin değirmenine su taşınmaya devam edilmiştir. Bu gelişmeler, mevcut hükümetin hala doğruları yapmamakta ısrar ettiğini göstermektedir ki, içimizi karartan ve geleceğe yönelik umutlarımızı azaltan da, budur. Böyle hareket etmekte ısrar edildiği sürece, bu hükümetin yatırım çekmede ve krizi atlatmamızda başarılı olması mümkün değildir.
Yeni bir yıla girerken, içinizi karartacak bir yazı daha yazmamızın kusuruna bakılmasın. Belki bir yararı olur, belki şu yanlışlara karşı çıkacak, baskılara direnme cesareti gösterecek, haysiyetli milletvekilleri vardır ve onların dikkatini çekebiliriz, umuduyla yazdık. Aksi takdirde, bunlar hayatımızı karartmaya devam edecekler.
Umarız, kötü olasılıklar gerçekleşmez ve 2002 hepinize sağlık, esenlik ve mutluluk getirir.
Finansal Forum - V. Ali Karaman

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz