reklam

07 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bölgesel ısıtma sisteminin zaferi

Doğalgazda yaşanan fiyat artışı, yurttaşların bütçesini önemli ölçüde zorlarken Esenkent'te uygulanan bölgesel ısıtma sistemiyle 7 bin aile doğalgaza göre çok daha ucuza ısınıyor. Esenkent Kent Yönetimi Kurulu Başkanı Fahri Atabay, Türkiye'ye çevresel ve ekonomik açıdan katkısı olan sistemin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri Almanya, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'daki konutların yüzde 25'inde kullanılan bir yöntem olan ''Bölgesel Isıtma Sistemi'' Türkiye'de de yalnızca Esenkent'te uygulanıyor. Esenkent Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Atabay, ''doğalgaz yakıtlı Esenyurt Termik Santralı'ndan temin edilen ısının bir boru şebekesi ile Esenkent'e ulaştırılmasına'' dayanan sistemle, doğalgaza göre yüzde 56 daha ucuza ısındıklarını belirtti. Atabay, sadece gaz fiyatı ve ısınma bedeli göz önüne alınarak belirlenen bu oranın, kombi, tüp fiyatları ve vergi düşürüldüğünde ise yüzde 85 oranında daha ucuz ısınma sağladığını ifade etti.

Kazan dairesi olmadığından sistemin herhangi bir tehlikesinin bulunmadığını anlatan Atabay, yurttaşların 24 saat boyunca banyo ve mutfaklarında sıcak su kullanabildiklerini belirtti.

Patlama ihtimali yok
Boru şebekesi içinde sadece sıcak su bulunduğunu belirten Atabay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''1999 yılındaki depremlerde sistem işletme halindeydi ve en ufak su sızıntısı yaşanmadı. Japonya'nın Kobe kentindeki depremde şehrin doğalgaz şebekesi nedeniyle çıkan yangınlar ölümlere neden oldu. Boru hattının gaz yerine sıcak su taşıması, olası İstanbul depreminde sıfır yangın ve patlama riski demektir. Hiçbir binada doğalgaz tesisatı söz konusu olmadığından, büyük depremlerde doğalgaz kaçağı, yangın ve patlama yaşama riski yoktur.''

Sistemin işleyişi
Merkezi bir enerji santralından veya diğer kaynaklardan temin edilen ısının bir boru şebekesi ile konutlara ulaştırılarak konutların ısıtma ve su ihtiyaçlarının karşılanmasına bölgesel ısıtma deniyor.

Esenyurt Termik Santralı, ''kombine çevrim'' diye adlandırılan ve doğalgazın önce gaz türbininde, sonra da buhar türbininde elektrik üretme prensibine göre elektrik üretiyor. Tesis, elektrik üretiminde kullanılan buharın bir kısmıyla Esenkent'in ısıtılmasında kullanılan kızgın suyu üretiyor. Yani tesis bir yakıtla iki enerji üretiyor: Elektrik ve ısı enerjisi. Santral ile binalar arasındaki sıcak suyu taşıyan boru şebekesi, ilk yatırım maliyeti açısından da diğer klasik sistemlere göre daha düşük maliyetli oluyor.
Cumhuriyet

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz