reklam

07 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir Metrosu AB gündeminde

Büyükşehir Belediyesi, AB Yatırım Bankası'nın istediği rapor gönderdi. İki ay içinde kararın bu ay içinde çıkması bekleniyor.

Aliağa ile Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik demiryolu hattının Metro Standartlarına yükseltilmesi Projesi'ne kredi bulmak için, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın AB Yatırım Bankası ile başlattığı süreç hızlandı.

Merkezi Lüksemburg'da olan AB Yatırım Bankası yetkililerinin, kredi için istediği soruların cevaplarını içeren rapor, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından tamamlanarak gönderildi. AB Yatırım Bankası'nın bir ay içinde, İzmir Metrosu'na kredi verilmesini konusunu görüşerek karara bağlayacak.

Vagon da alınacak
Büyükşehir ile TCDD'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği projenin belediye düşen bölümünde 295 milyon dolarlık Hazine Müsteşarlığı garantili dış kredi öngörülüyor.
Büyükşehir Belediyesi bunun 150 milyon dolarlık bölümünü AB Yatırım Bankası'ndan almayı planlıyor. Bu bölüm, projenin inşaat ile ilgili bölümlerini kapsıyor. Geriye kalan para ise metro vagonları alımı için gerekiyor.

675 bin yolcu
Vagonlar için gerekli kredinin ise, bunların ihalesine katılan yabancı firmalar tarafından bulunması öngürülüyor. Bunun nedeni ise vagon gibi ürünlerin kendi firmalarından alınmasını isteyen ülkelerin çok düşük krediler vermesi olarak açıklanıyor. Projenin tamamlanması ile Aliağa ile Cumaovası arasında her gün 675 bin yolcunun taşınması hedefleniyor.

Başkan Piriştina: Krediyi alacağız
AB Yatırım Bankası yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin son derece olumlu geçtiğini hatırlattı. Projenin AB Yatırım Bankası gündemine girdiğini vurgulayan Piriştina, "Benim görüşüm, kredinin verileceği yönündedir. AB'nin verdiği kredi, gerek faiz oranları ve gerekse vadesi açısından en uygun kredidir. Projenin teknik detayları ile soruları vardı. Bu sorular, bizim arkadaşlarımız tarafından yanıtlanarak bir rapor hazırlandı. Bu rapor, AB Yatırım Bankası yetkililerine gönderildi. İzmir'in bu dev Metro Projesi'nin Bakanlar Kurulu ve DPT onayları da vardır. Kısa sürede sonuç alacağımıza inanıyorum" dedi.

AB Yatırım Bankası'nın yanıt istediği sorular:

Metro ile ilgili ulaşım ve fizibilite etüdleriniz var mı?

Projenin içerdiği inşaat ve depo alanları ölçekleri neler?

Gerekli maliyet analizleri nedir?

Yıllık yatırım tutarı ne kadar?

Türkiye'deki yetkili kuruluşların onaylı izinleri var mı?

Üst geçit ve tünel bölümleri kaç adet ve nerelerde?

Çevre İl Müdürlüğü'nün izni var mı?

Beklenmeyen teknik problemler var mı?

Proje organizasyonu nasıl?

Metro yapılması düşünülen hatta yolcu hacmi ne kadar?
Yeni Asır

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz