reklam

07 Ocak 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Müteahhitlerin yeni başkanı Nihat Özdemir 

24 - 25 Ocak 2002 tarihinde yapılacak Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkanlığı için Fenerbahçe Asbaşkanı Nihat Özdemir isminde konsensus sağlandı.

Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği'nin yeni başkanı Fenerbahçe Asbaşkanı Nihat Özdemir olacak. Seçim ortamı yaratılmasını istemeyen üyeler, başkanlık görevini Kadir Sever'in yürüttüğü her iki birlik için Özdemir üzerinde fikirbirliğine vardı. Senelerdir her iki birlikte seçim ortamı yaratılmadığını belirten Özdemir, çevresinin ve arkadaşların ısrarı ile başkanlığa aday olduğunu söyledi. Başkanın 110 üyenin konsensusu ile seçildiğinin altını çizen Özdemir, 'Her iki birliğe başkanlık edecek isim, çevrenin ve büyüklerin uygun gördüğü kişi olur. Başkanlık, hiçbir zaman seçim ve yarış ortamına sokulmaz. Yoksa sistemimiz kaybeder' değerlendirmesini yaptı.
Yaklaşık 12 yıl görev yaptıktan sonra Başkanlık koltuğunu bırakma kararı alarak, bayrağı daha genç fikirlere teslim edecek olan Kadir Sever'in isteği ise Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği'ne yeni vizyonların kazandırılması.
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 2002'de 50'inci yılını kutlayacağını belirten Özdemir, birlik üyesi 110 firmanın devlet yatırımlarının yüzde 90'ına imza attığını söyledi. Türkiye'nin bütün otoyollarının, barajlarının, büyük sulama projelerinin, arıtma tesislerinin ve boru hatlarının üyeleri tarafından yapıldığını kaydeden Özdemir, üyelerin sadece inşaat sektöründe değil, çimento, bankacılık sigorta ve birçok sektörde de faaliyet gösterdiğini ve bu sektörlerde de söz sahibi olduğunu belirtti.

'Projeler kaplumbağa hızıyla gidiyor'
Nihat Özdemir, yapılması planlanan 5 binden fazla projenin kaplumbağa hızıyla sürdüğünü belirterek, göreve geldiğinde sorunların başında gelen proje mezarlığına son vermek için çalışacaklarını söyledi. Özdemir, bu tür projelerin geçikmesinin ekonomiye hiç bir katkı sağlamadığını, aksine zarar verdiğini ileri sürdü. Bunların bir an önce sonuçlandırılması için birçoğunun kredili proje haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, bir çok projenin yapım süresinin ekonomik ömrüne denk gelmeye başladının altını çizdi.

Yurtdışı ihalelerde SSK engeli
Avrupa'dan Rusya'ya, Afrika'dan Çin'e kadar bir çok ülkede iş yapan Türk müteahhitlerin teminat mektubu ve SSK ile çok ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Özdemir, Maliye ile de çifte vergilendirme konusunda aksaklıklar yaşadıklarını dile getirdi. Özdemir, 'SSK ile çok ciddi sıkıntılar var. SSK'nın tutumu yüzünden Türkiye'den işçi götüremiyoruz. Yurtdışındaki projelerde çalıştırmak için işçi götürmek çok pahalı olmaya başladı. Bu nedenle yabancı şantiyelerde Hintli ve Sudanlı işçi çalıştırıyoruz. Yurtdışına bir Türk işçisi götürmek için hiçbir katkısı olmamasına rağmen, SSK'ya ayda 200 milyon lira ödemek zorundayız. Bu rakama yurtdışında işçi çalıştırıyoruz. Bunun yanısıra teminat mektubu sorunumuz da çok büyük. Üyelerimiz Türkiye'den alacak teminat mektubu bulamıyorlar. Bunların çözülmesi lazım' dedi. Yurtdışındaki Türk müteahhitlerinin önlerinin açılması gerektiğini söyleyen Özdemir, devlet kuruluşlarına sorunları aşmak için toplanıp çözüm yolları arama çağrısında bulundu.

'Biz durursak, Türkiye de durur'
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 30'dan fazla sektörle içiçe çalıştığını kaydeden Özdemir, kendilerinin de krizden büyük yara aldıklarını söyledi. Özdemir, 'Türkiye Müteahhitler Birliği'nin, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın meydana gelmesinde büyük etkisi var. Bundan aldığımız güçle birliği değişik noktalara taşıyabileceğiz. Ancak sektörümüz krizden en çok sıkıntı görenlerin başında gelmektedir. Biz 33 sektörle içiçe yaşan bir sektörüz. Dolaylı olarak GSMH'nin yüzde 33'üne tesir edebiliyoruz. Onun için bizim sektörün durması Türkiye'nin durması demektir. Ancak, maalesef sektörümüzün bütçeden aldığı paylar giderek azalmaktadır. Konsolide bütçeden yatırımlara ayrılan paylar yüzde 14 - 15'lerden yüzde 3'lere kadar geriledi' dedi.

İhale Yasa Tasarısı kıvamına geldi
Kamu İhale Yasa Tasarısı'nın son halini değerlendiren Nihat Özdemir 'Herşeyin ilk yapılışında mükemmeliyet aramak doğru olmaz. Ama mükemmele yakını yakalanabilir. İhale Yasa Tasarısı'nın komisyondan geçmiş halini, birkaç problemli maddesi düzeltildikten sonra olumlu buluyoruz. Bu haliyle bile sektörün ihale konusundaki sıkıntısını giderebileceğine inanıyorum. İhale Üst Kurulu üye sayısının çift olması ise Hazine'nin hatası. Ancak bu sorun da kolayca çözülebilir. Oylamalarda eşitlik durumunda başkanın oyu 2 oy sayılırsa, karar alma mekanizmasında tıkanma olmaz' şeklinde konuştu.

Fenerbahçe Asbaşkanlığını bırakacak
* Nihat Özdemir, 24 - 25 Ocak 2002'de Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkanı olduğunda, mart ayında yapılacak kongrede Fenerbahçe Asbaşkanlığı ve şubat ayının ilk haftasında yapılacak Genel Kurul'da Ankara Atlı Spor Kulübü Başkanlığı'nı bırakacak.
* 2003'ün sonunda bitmesi planlanan Hindistan'daki 65 milyon dolarlık yol yapım projesi, Pakistan ve Hindistan arasındaki savaş rüzgarının etkisi altında. Eğer Hindistan ve Pakistan arasında bir savaş olmazsa, daha büyük yatırımların çıkacağına inanıyor.
* Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Uluslararası Müteahhitler Birliği, bu yıl 10'uncu yaşını dolduracak.
* Özdemir, aynı zamanda 1976 yılında çeşitli mühendislik ve müteahhitlik hizmetleri vermek amacıyla kurulan Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyor. Turizm yatırımına da el atan Limak, Antalya Belek ve Kemer'de toplam 3 bin 350 yatak kapasiteli üç adet beş yıldızlı otel ve tatil köyünü faaliyete geçirdi. Ayrıca, elektrik enerjisi üretimi konusundaki yatırımlarını hidrolik, doğal gaz ve diğer kaynaklarla çeşitlendirmeyi planlayan şirket, yap - işlet - devret modeli ile gerçekleştirilen hidroelektrik santral projelerini sürdürüyor.
Finansal Forum

Aralık 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 diğer aylar için tıklayın

Diyalog 2002'nin ilk konuğu Murat Tabanlıoğlu  10 Ocak 2002'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Murat Tabanlıoğlu

Arkitera Forum'da Buluşmayı okumak için tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz