Yarışma Projeleri

Uluslararası Velux Yarışması 2006

Tarih: Aralık 2006
Mansiyon (Vincent, Ming-Ching Young)
Orkideli Su Bahçesi
Benim önerim, ekonomik ve çevresel olarak kendi kendini güçlendirebilen, büyüyen orkideler için teknolojik, yüzen bir sera projesi. Ofis çalışanlarının stres dolu günlerinde kendilerine kısa bir zaman yaratabilecekleri, orkidelerin aromalarını filtrelenmiş günışığı altında hissedebilecekleri bir su bahçesi olarak hizmet edecek. Daha da ötesinde buradan işlerine dönmeden önce istedikleri çiçeği satın alabilecekler.

Gece, her birim devasa bir ekran gibi zeminde ilginç desenler yaratan, bağımsız olarak kontrol edilebilen LCD ışıkla gömülü. Bu görüntü daha sonra Victoria Limanı’nda neon ışıklarıyla yansıyan muhteşem ve heyecan verici bir ışık ve renk cümbüşüne dönüşüyor.

Yazın, su soğutma sisteminin bir parçası, kışınsa yüksek termal hacme stabil bir iç ısı sağlamaya yardımcı olacak. Başlangıçta yapılan teorik hesaplamalar gösteriyor ki, seralardaki iklim kontrolleri %40 oranında bir enerji tasarrufu sağlıyor.

Birimler su kıyısında yer alan bir grup orkidenin yaprakları gibi tasarlandı. 4 tane temel form yer alıyor: S-Şekli, Dairesel, Düz ve Yayılmış Demet Formasyonu.

Akıllı Havalı Solar Kontrol Sistemi
Değişik orkide türleri, büyümelerinin çeşitli evrelerinde günün saatine ve ısısına bağlı olarak değişik miktarlarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Bazıları sadece sabah güneşi isterken öğleden sonra gölgelik isteyebilir. Bu nedenle hangi tip bitkinin yerleştirileceğine doğru karar verilmelidir.

Sistem, büyümenin değişken süreçlerinde gerekli olan sürekli değişen mecazi bir bulut gibi hareket eder. Sistem aynı zamanda, iki koni şeklinde katmanın tanjant noktalarında birbiri içine girişini kapsar ve kamera içindeki lens gibi içinden geçen günışığının miktarını kontrol eder.

Jüri Yorumları
Güçlü mimari potansiyeli olan ilginç bir proje.İmaj Galerisi
Uluslararası Velux Yarışması 2006
Uluslararası Velux Yarışması 2006
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.