Arkitera: Başkanı olduğunuz mimarlık bölümünüzü, diğer okulların mimarlık bölümlerinden ayrıştıran belirli bir eğitim politikası/görüşü var mı?
Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız: Evrensel Mimarlık Eğitimi bölümün ana görüşüdür. Diğer okullardan farklı olarak, ilk iki yıl mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri birlikte eğitiliyorlar, 3. yıldan itibaren stüdyo ve diğer derslerde farklılaşma oluyor. Birlikte okuma disiplinlerin ayrıştırılması değil, bütünleştirilmesi konusunda avantaj sağlıyor. Çevreci ve toplumsal mimarlık, eğitimimizin ana aksına oturtulmuştur.
Arkitera: Sizce mimarlık eğitimi, okulların farklı kimlikleri altında mı yapılmalı?
Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız: Bizim düşüncemiz standard uluslararası düzeyin mutlaka yakalanmasıdır. Tarih bilincine sahip, çevreci ve çağdaş eğitim hedeflenmelidir. Mimarlık okulu yakın çevresini gözetmeli ve toplumu ile birlikte olmalıdır. Bu sayılanlar farklı kimlik değil olmazsa olmaz olarak değerlendirilmelidir. Bunların dışında her okul başka misyonlarda taşıyabilir.
Arkitera: Okulunuzun üniversiteye hazırlanan veya yüksek lisans/doktora programlarına başvuracak öğrenci adaylarına yönelik bir tanıtımı var mı? Hangi iletişim araçlarını kullanıyorsunuz? Bu tanıtımlarda hangi özelliklerinizi öne çıkarıyorsunuz?
Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız: www.lefke.edu.tr tanıtımların yapıldığı web adresidir. Ayrıca yazılı ve görsel basında da tanıtım amaçlı ilan ve yayınlar yer almaktadır. Dünyanın en güzel doğal ve tarihi ortamlarından birinde çevrenin sunduğu eşsiz çalışma ortamı, ölçekli bir üniversitede uluslararası düzeyde kalifiye öğretim elamanlarıyla usta çırak yakınlığında mimarlık eğitimi
başlıca sloganımızdır.
Arkitera: Mimarlık bölümünüz, Türkiye dışındaki mimarlık eğitimi alanındaki dönüşümleri takip ediyor mu? Bu konuda bölüm olarak çalışmalarınız nelerdir?
Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız: Avrupa entegrasyonunda ETCS sistemine geçiş ile uluslararası mimarlık eğitiminin içinde olunması için çalışmalar sürmektedir.
Arkitera: Mimarlık bölümü olarak, lisans ya da yüksek lisans/doktora gibi daha fazla ağırlık verdiğiniz bir program var mı? Varsa, neden böyle bir tercihe yöneldiniz?
Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız: Mevcut alt yapı ve artan talep nedeniyle lisans eğitimi ağırlıklıdır. Yüksek lisans eğitimi canlandırılmış, doktora programı için hazırlıklar sürmektedir.
Web: www.lefke.edu.tr
Mimarlık Eğitim Politikaları
- Ana Sayfa
- Gündem Hakkında: "Mimarlık Eğitimi ve Tek Tipleşme"
- Eğitim Tercihleri Üzerine Bir Değerlendirme: "Mimarlığı Seçerken..."
- Ferhan Yürekli'den Mimarlık Eğitimine Dair Bir Yazı
- Bölüm Başkanları Fakültelerinin Mimarlık Eğitim Politikalarını Anlatıyorlar
- Anadolu Üniversitesi
- Girne Amerikan Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Lefke Avrupa Üniversitesi
- Mersin Üniversitesi
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Süleyman Demirel Üniversitesi
- Uludağ Üniversitesi
- Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
- Mimarlık Bölüm Başkanlarından Mimarlık Eğitimine Bakış
- MOBBİG Hakkında
- MOBBİG Programı
- Alternatif Bir Eğitim Modeli Üzerine İhsan Bilgin ile Söyleşi
- MOBBİG Değerlendirme Toplantısı'ndan Notlar
- Arkitera Forum - "Mimarlık okuduğunuz üniversiteyi tercih etme sebebiniz/sebepleriniz nelerdi?"
- ArkiteraForum - "Mezun olduğunuz/halen okuduğunuz mimarlık fakültesine isteyerek mi girdiniz?"