Gündem

Mimarlık Eğitim Politikaları

Tarih: Ocak 2006 Editör: Pınar Gökbayrak, Gülin Şenol, Arkitera.com
İstanbul Teknik Üniversitesi

Arkitera.com: Başkanı olduğunuz mimarlık bölümünüzü, diğer okulların mimarlık bölümlerinden ayrıştıran belirli bir eğitim politikası/görüşü var mı?

Prof.Dr. Nur Esin: İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Türkiye’nin en köklü (230 yıl) Teknik Üniversitesi’ne bağlı deneyimli bir bölümdür. 90 öğretim üyesi ve 50 yardımcısından (Uzman ve Araş. Gör.) oluşan zengin kadrosu ile yalnız kendi bölümümüz içinde değil, Fakültemiz içinde yer alan Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümleri’ne de kuruluş aşamasında yardımcı olmuş, halen eğitim desteği vermektedir. Öğrenciler bu bölümlerle bir arada eğitim yapmanın getirilerinden yararlanmaktadır.

• Erasmus-Socrates, Time öğrenci değişim programlarının üyesiyiz. Öğrencilerimiz bu programlardan büyük ölçüde yararlanmaktadır.
• Fakültemiz, ABD kökenli NAAB (The National Architectural Accrediting Board) tarafından ziyaret edilmiş ve değerlendirilmiştir. NAAB’ın ABD dışı mimarlık okullarına akreditasyon vermeme politikası nedeniyle, bu süreç bir değerlendirme süreci olarak kaldı; ancak eğitimimiz ve eğitim ortamımız değerlendirme komitesi tarafından beğeniyle ve takdirle karşılandı.
• Ayrıca yine uzun yıllardır, gelişmekte olan üniversitelere ve son yıllarda vakıf üniversitelerine de bu anlamda desteği olmuştur. Emekli öğretim üyelerimiz vakıf üniversitelerinin gelişimine katkıda bulunmuş ve bulunmaktadır.
• Diğer yandan lisans, lisansüstü (Doktora, Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans, seçenekli), yaz okulu gibi eğitim vermekte; uluslararası öğrenci çalıştaylarına evsahipliği yapmaktadır.
• Bu öğretim kadrosunun araştırma etkinlikleri de en üst bilimsel düzeydedir ve uluslararası projelerde katkı vermektedir. Her yıl çeşitli alanlarda uluslararası kongre, sempozyum benzeri bilimsel etkinlik Taşkışla mekanlarında yer almaktadır.
• Taşkışla Kampüsü şehir içinde olmanın avantajlarını yaşamaktadır. UIA ve her türlü uluslararası bilimsel, sanatsal etkinlik çevremizde yer almakta ve öğrencilerimize yeni ufuklar sunmaktadır.

Bu nitelikler ve diğer sorularınızın yanıtlarında da bulabileceğiniz çok sayıda ayrıcalığımız, bizi diğer mMimarlık bölümlerinden önemli ölçüde farklılaştırmaktadır.

Görüleceği gibi ilişkilerimizde dışa dönük bir politika izliyoruz, yurt içinde deneyimli bir kurum olarak bizden beklenen desteği ve öncü rolümüzü güçlendirerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Eğitim politikamız ise, öncelikle insani değerlerle donanmış, bilinçli, uygar bireyler yetiştirmektir. Daha sonra, yeni gelişmeleri geniş perspektiften, esnek bir bakış açısı ile aktararak, öğrencilerimizin kendi mimari kimliklerini bulmalarını, bir birey olarak kendi güçlerinin farkına varmalarını hedefliyoruz.

Arkitera.com: Sizce mimarlık eğitimi, okulların farklı kimlikleri altında mı yapılmalı?

Prof.Dr. Nur Esin: Kesinlikle bu görüşteyim. Her mimarlık okulunun kendi gücü ve ayrıcalıklı bir yönü vardır. Bu konumundan, içinde yer aldığı çevreden, miras aldığı geleneğinden, ilişkilerinden kaynaklanıyor olabilir ve bu büyük bir zenginliktir. Farklılıklar ön plana çıkarılmalıdır. Sanat yönü çok güçlü olan akademi geleneğinin kaybolmasını, tüm bölümlerin aynı değerlendirme potasında eritilmesini anlayabilmiş değilim. Uluslararası değişim programlarının hedefi, öğrenciye bu farklı kimlikleri kısa da olsa deneyimleme olanağı sunmasıdır. Bizler de kendi içimizde bu zenginliği yaratmalıyız.

Arkitera.com: Okulunuzun üniversiteye hazırlanan veya yüksek lisans/doktora programlarına başvuracak öğrenci adaylarına yönelik bir tanıtımı var mı? Hangi iletişim araçlarını kullanıyorsunuz? Bu tanıtımlarda hangi özelliklerinizi öne çıkarıyorsunuz?

Prof.Dr. Nur Esin: Tanıtım konusunda çok eksiklerimiz olduğunun bilincindeyiz. Bunu gidermeye çalışıyoruz. Rutin tanıtım programlarına (fuarlar, özel toplantılar, okulların bölümümüzü ziyaretleri, web sayfalarımız vb.) katılıyor olmamıza rağmen bunun, aktarım ve gereken bilgi içeriği bakımından yeterli olmadığının farkındayız. Çoğu kez biz öğretim üyeleri bile, alışılmış günlük yaşam içinde, kendi bölümümüzün gücünü fark edemiyoruz. Uluslararası tanıtım materyalimiz eksik, bugün İngilizce yanında Almanca, Fransızca, İtalyanca ve diğer bazı dillerde de tanıtım materyali hazırlama gereğini duymaya başladık. Yurtdışındaki meslektaşlarımız bizleri bizden iyi tanıyor ve izliyorlar. Bunu bize yaptıkları sayısı giderek artan ziyaretlerinden anlıyoruz.

Arkitera.com: Mimarlık bölümünüz, Türkiye dışındaki mimarlık eğitimi alanındaki dönüşümleri takip ediyor mu? Bu konuda bölüm olarak çalışmalarınız nelerdir?

Prof.Dr. Nur Esin: Yurtdışında Avrupa ülkeleri, ABD ve diğer ülkelerdeki mimarlık okullarıyla karşılıklı anlaşmalarımız var. Bu anlaşmalar öğrenci ve öğretim üyesi değişimini, yaz okulları ve diğer akademik etkinliklerde ortaklıkları kapsıyor. Lisans ve lisansüstü düzeylerde toplam 60 öğrencimiz Erasmus-Sokrates programının burslusu olarak yurtdışı üniversitelere gitti. Bazıları eğitimini tamamlayıp döndü. 40 öğrenci de yurtdışından bölümümüze geldi. Taşkışla’da yabancı öğrenciler dolaşıyor.

Bu ilişkilerde belirtmek istediğim çok önemli bir nokta var. Öğrencilerimiz yurtdışı eğitimleri sırasındaki olumlu tutum, davranışları ve bilinçlilikleriyle kurumumuzun başarılı temsilcileri oldular. Onların sayesinde öğrencilerimizin bu programlarda ve yurtdışındaki üniversitelerde arzu edilirliği yükseldi. Öğrencilerimize teşekkür borçluyuz. Yurtdışı ilişkilerimizi büyük ölçüde onların isteği ve öncülükleri güçlendirmektedir. Araştırma görevlilerimiz yabancı öğretim üyelerince takdirle karşılanan çalışmalara katılmaktadır. Gençlerin öncülüğünde oluşan bu güzellikler ve gurur tablosu karşısında bizlere onların önünü açmak ve desteklemek kalıyor. Onlar her şeyi istekle yapıyor ve başarıyorlar.

Ayrıca araştırmalarda Avrupa Birliği projelerine ve ortak etkinliklerine katılan öğretim üyelerimiz var. ABD ile de akademik ilişkilerimiz güçlü biçimde sürmektedir.

Arkitera.com: Mimarlık bölümü olarak, lisans ya da yüksek lisans/doktora gibi daha fazla ağırlık verdiğiniz bir program var mı? Varsa, neden böyle bir tercihe yöneldiniz?

Prof.Dr. Nur Esin: Kurumumuzun genel yapısı ve deneyimi gereği belirli bir program üzerinde yoğunlaşılmamıştır. Lisans eğitimimiz önceliklidir, ancak lisansüstü eğitimde akademisyen yetiştirme sorumluluğumuz da bir o kadar önemlidir. Tersine yeni alanlarda lisansüstü programlar açarak daha da zenginleşmeyi hedefliyoruz.

Web: http://mimarlik.itu.edu.tr/


Mimarlık Eğitim Politikaları
Mimarlık Eğitim Politikaları
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.