Gündem

Mimarlık Eğitim Politikaları

Tarih: Ocak 2006 Editör: Pınar Gökbayrak, Gülin Şenol, Arkitera.com
Bölüm Başkanları Fakültelerinin Mimarlık Eğitim Politikalarını Anlatıyorlar

Verdikleri mimarlık eğitiminde güttükleri politikaları, izledikleri yöntemleri ve tanıtım araçlarını öğrenmek üzere mimarlık bölümlerinin başkanlarına sorular yönelttik. Sorulara ve cevaplara bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi
Doç.Dr. Alper Çabuk:
"Üniversiteye ait bölgesel ve öncü eğitim özelliklerini mimarlık eğitimine en üst düzeyde aktarmayı hedeflemekteyiz. Yenilikçi, çok disiplinli ve çağdaş bir eğitim modelimiz mevcuttur."

Girne Amerikan Üniversitesi
Zeynep Onur:
"Eğitim sürecimizde “kendi gibi olmanın” ne demek olduğu, sahici olmanın ne demek olduğu; bu işe başlamanın, “olmak” anlamına da gelmeyeceğini “öz ve biçim arasındaki ilişkiyi kurarken kendileri ile yüzleşebilecekleri, bu çizgide suçlunun da, savcının da, yargıcın da kendileri olması gerektiği” ve bunun önemi ortaya konulmaya çalışılmaktadır."

İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof.Dr. Nur Esin:
"İlişkilerimizde dışa dönük bir politika izliyoruz, yurt içinde deneyimli bir kurum olarak bizden beklenen desteği ve öncü rolümüzü güçlendirerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Eğitim politikamız ise, öncelikle insani değerlerle donanmış, bilinçli, uygar bireyler yetiştirmektir."

Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof.Dr. Sonay Çevik:
"Ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim-araştırma ve uygulama ortamlarında farklılaşan kurumsal ve bireysel oluşumlarda yerini etkin olarak almak, mimarlık mesleğini ulusal ve uluslararası platformlarda icra edecek vasıflara sahip olacak mimarlar yetiştirmek bölümümüzün ana misyonunu oluşturmaktadır."

Lefke Avrupa Üniversitesi
Prof.Dr. Demet Irklı Eryıldız:
"Evrensel Mimarlık Eğitimi bölümün ana görüşüdür. Diğer okullardan farklı olarak, ilk iki yıl mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri birlikte eğitiliyorlar, 3. yıldan itibaren stüdyo ve diğer derslerde farklılaşma oluyor. Birlikte okuma disiplinlerin ayrıştırılması değil, bütünleştirilmesi konusunda avantaj sağlıyor. Çevreci ve toplumsal mimarlık, eğitimimizin ana aksına oturtulmuştur."

Mersin Üniversitesi
Doç.Dr. Güzin Türel:
"Bölümümüzün eğitim misyonu yaratıcı, ilkeli ve laik mimarlar yetiştirmektir. Bu açıdan diğer mimarlık okullarından farklılaştığını sanmıyorum. Ancak bizim gibi yerel üniversitelerde akademik kadrolaşma istenen değil bulunan şeklinde olduğundan, belli bilim dallarında fazlalık oluşturmakta ve bu konuların ağırlık kazanmasına neden olmaktadır."

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Prof. Nursel Onat:
"Bölümümüzün mimarlık eğitiminde farklı bir kimliği vardır. Mimarlık okulları arasındaki farklılıkların korunması gerektiğine, ülke genelinde tek tipleştirilmiş bir mimarlık eğitiminin doğru olmadığına, farklılıkların mimarlık mesleğinin gelişimini sağlayan bir dinamik olduğuna ve bunun da kişiliklerin oluşumuna katkıda bulunduğuna inanıyoruz."

Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Selahattin Önür:
"Eğitim anlayışımız ile amaçlanan, toplumsal bilinç ve sorumluluk taşıyan, ilkeli, duyarlı, eleştirel, yaratıcı, özgüveni olan ve alanında yönlendirici bir mimar kimliğinin kazanılacağı bir ortamın yaratılması ve sürdürülmesidir."

Süleyman Demirel Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Rafet Kıstır:
"Farklı ekollerde mimarların yetişmesi ülke genelinde bir çeşitlilik sağlayacaktır. Belirli kriterlerin ortak olarak verilmesi sağlandıktan sonra okulun kadro ve olanakları doğrultusunda en iyi olduğu yönde bir eğitim vermesi ülke genelindeki mimarların çeşitlenmesine olanak tanıyacaktır."

Uludağ Üniversitesi
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu:
" Eğitim programı gerek yurt içindeki saygın mimarlık bölümleri, gerekse yurt dışındaki örnekler irdelenerek oluşturulmuştur. Bölümde sürekli olarak gerçekleşen etkinlikler (konferans, panel, sergi, vb.) öğrencilerin ufuklarını genişletmektedir. Gerek Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nün fiziksel ortamının yarattığı potansiyeller, gerekse mevcut kadronun yaklaşımı nedeniyle öğrenciler öğretim üyeleriyle rahat bir biçimde diyalog kurabilmekte ve kendilerini geliştirecek süreçlere kolaylıkla katılabilmektedir."

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
Prof.Dr. Oleg Nikitenko:
"Mimarlık eğitiminde, bir “Mimar” yetiştirmek için gerekli olan tüm alanları kapsayan standart bir lisans programımız var. Bölümümüz ve üniversitemiz yeni kurulduğu için halen gelişmeye devam ediyor."

Yıldız Teknik Üniversitesi
Prof.Dr. E.Füsun Alioğlu:
"Eğitimimiz, mimarlığın temel alanlarında gerekli ve yeterli bilgi akışının sağlanması, beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi, yaratıcılıkları kullanma olanağı sağlayacak düşünme yöntem ve yollarını öğretme, deneyim kazandırma, kişisel hakları yasalar bağlamında gözetme ve özellikle kamu yararını koruyan ve saygı gösteren, meslek etiği kazandırmayı amaçlamaktadır."


Mimarlık Eğitim Politikaları
Mimarlık Eğitim Politikaları
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.