Arkitera.com: Başkanı olduğunuz mimarlık bölümünüzü, diğer okulların mimarlık bölümlerinden ayrıştıran belirli bir eğitim politikası/görüşü var mı?
Doç.Dr. Güzin Türel: Bölümümüzün eğitim misyonu yaratıcı, ilkeli ve laik mimarlar yetiştirmektir. Bu açıdan diğer mimarlık okullarından farklılaştığını sanmıyorum. Ancak bizim gibi yerel üniversitelerde akademik kadrolaşma istenen değil bulunan şeklinde olduğundan, belli bilim dallarında fazlalık oluşturmakta ve bu konuların ağırlık kazanmasına neden olmaktadır. Bunda yörenin de etkisi büyüktür. Bu açıdan Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü’ne koruma ve tarih ağırlıklı diyebiliriz.
Arkitera.com: Sizce mimarlık eğitimi, okulların farklı kimlikleri altında mı yapılmalı?
Doç.Dr. Güzin Türel: Hayır. Amaç kaliteli bir eğitim almış mimar yetiştirmek olmalıdır.
Arkitera.com: Okulunuzun üniversiteye hazırlanan veya yüksek lisans/doktora programlarına başvuracak öğrenci adaylarına yönelik bir tanıtımı var mı? Hangi iletişim araçlarını kullanıyorsunuz? Bu tanıtımlarda hangi özelliklerinizi öne çıkarıyorsunuz?
Doç.Dr. Güzin Türel: Üniversite genelinde CD ve broşür şeklinde tanıtım vardır. Ayrıca her yıl üniversite tanıtım günleri tertip edilmekte ve bölüm anlatılmaktadır.
Arkitera.com: Mimarlık bölümünüz, Türkiye dışındaki mimarlık eğitimi alanındaki dönüşümleri takip ediyor mu? Bu konuda bölüm olarak çalışmalarınız nelerdir?
Doç.Dr. Güzin Türel: Üniversite genelinde Erasmus çerçevesinde yurtdışına öğrenci gönderilmektedir ancak mimarlık bölümü olarak yurtdışında bir üniversite ile henüz anlaşma sağlanmamıştır.
Arkitera.com: Mimarlık bölümü olarak, lisans ya da yüksek lisans/doktora gibi daha fazla ağırlık verdiğiniz bir program var mı? Varsa, neden böyle bir tercihe yöneldiniz?
Doç.Dr. Güzin Türel: Fakültemizde sadece lisans eğitimi vardır.
Web: www.mersin.edu.tr
Mimarlık Eğitim Politikaları
- Ana Sayfa
- Gündem Hakkında: "Mimarlık Eğitimi ve Tek Tipleşme"
- Eğitim Tercihleri Üzerine Bir Değerlendirme: "Mimarlığı Seçerken..."
- Ferhan Yürekli'den Mimarlık Eğitimine Dair Bir Yazı
- Bölüm Başkanları Fakültelerinin Mimarlık Eğitim Politikalarını Anlatıyorlar
- Anadolu Üniversitesi
- Girne Amerikan Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Lefke Avrupa Üniversitesi
- Mersin Üniversitesi
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Süleyman Demirel Üniversitesi
- Uludağ Üniversitesi
- Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
- Mimarlık Bölüm Başkanlarından Mimarlık Eğitimine Bakış
- MOBBİG Hakkında
- MOBBİG Programı
- Alternatif Bir Eğitim Modeli Üzerine İhsan Bilgin ile Söyleşi
- MOBBİG Değerlendirme Toplantısı'ndan Notlar
- Arkitera Forum - "Mimarlık okuduğunuz üniversiteyi tercih etme sebebiniz/sebepleriniz nelerdi?"
- ArkiteraForum - "Mezun olduğunuz/halen okuduğunuz mimarlık fakültesine isteyerek mi girdiniz?"