Gündem

Mimarlık Eğitim Politikaları

Tarih: Ocak 2006 Editör: Pınar Gökbayrak, Gülin Şenol, Arkitera.com
Süleyman Demirel Üniversitesi

Arkitera.com: Başkanı olduğunuz mimarlık bölümünüzü, diğer okulların mimarlık bölümlerinden ayrıştıran belirli bir eğitim politikası/görüşü var mı?

Yrd. Doç. Dr. Rafet Kıstır: Bölümdeki kadro tam oluşturulamadığı için var olan kadronun çalışma alanları ve bilgi birikimleri doğrultusunda bir eğitim politikası yürütülmektedir. Mimarlık Tarihi, Restorasyon gibi anabilim dallarında yetişmiş elemanların olmayışı eğitimde daha çok Şehircilik ve Yapı Bilgisi ağırlıklı konulara yoğunlaşılmasına neden olmuştur.

Arkitera.com: Sizce mimarlık eğitimi, okulların farklı kimlikleri altında mı yapılmalı?

Yrd. Doç. Dr. Rafet Kıstır: Farklı ekollerde mimarların yetişmesi ülke genelinde bir çeşitlilik sağlayacaktır. Belirli kriterlerin ortak olarak verilmesi sağlandıktan sonra okulun kadro ve olanakları doğrultusunda en iyi olduğu yönde bir eğitim vermesi ülke genelindeki mimarların çeşitlenmesine olanak tanıyacaktır.

Arkitera.com: Okulunuzun üniversiteye hazırlanan veya yüksek lisans/doktora programlarına başvuracak öğrenci adaylarına yönelik bir tanıtımı var mı? Hangi iletişim araçlarını kullanıyorsunuz? Bu tanıtımlarda hangi özelliklerinizi öne çıkarıyorsunuz?

Yrd. Doç. Dr. Rafet Kıstır: Üniversitemizin internet sayfasındaki bölüm tanıtımının yanı sıra ülkede açılan bazı uluslararası eğitim fuarlarında bölüm düzeyinde değilse bile üniversite düzeyinde bir tanıtım yapılmaktadır.

Arkitera.com: Mimarlık bölümünüz, Türkiye dışındaki mimarlık eğitimi alanındaki dönüşümleri takip ediyor mu? Bu konuda bölüm olarak çalışmalarınız nelerdir?

Yrd. Doç. Dr. Rafet Kıstır: Erasmus ve Sokrates bünyesinde eğitim politikası bölümümüze uygun olan bölümlerle öğrenci değişimi için çalışmalar başlatılmış, ancak henüz olumlu bir yanıt alınamamıştır. Bundaki nedenlerin en önemlilerinin öğrencilerin yabancı dil eksikliği ve tanıtım eksikliği olduğu düşünülmektedir.

Arkitera.com: Mimarlık bölümü olarak, lisans ya da yüksek lisans/doktora gibi daha fazla ağırlık verdiğiniz bir program var mı? Varsa, neden böyle bir tercihe yöneldiniz?

Yrd. Doç. Dr. Rafet Kıstır: Öğretim elemanlarının sayısının az ve dolayısıyla kişi başına düşen ders yoğunluğunun çok olması ancak lisans eğitimine ağırlık verilmesine izin vermektedir. Bu durumda yüksek lisans programında oldukça az ders açılmakta ve çeşitlilik sağlanamamaktadır. Dolayısıyla öğrenciler çalışmak istediği konularda değil de ancak açılabilen dersler doğrultusunda yönlendirilmektedir.

Web: http://www.sdu.edu.tr/


Mimarlık Eğitim Politikaları
Mimarlık Eğitim Politikaları
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.