Gündem

Tarih: Derleyen: Zeynep Güney
Arkitera Workshop: Fibrous Structures'da Son Gün
Workshop’un son gününde öğrencilerin yaptığı çalışmalar detaylı bir şekilde aktarılarak jüri tarafından değerlendirildi.

Program Brett Steele ve Hanif Kara’nın katılımıyla başladı. İlk önce workshopta eğitmenlik yapan Nilüfer Kozikoğlu, Claudia Pasquero ve Marco Poletto bir haftalık deneyimlerini aktardıkları bir konuşmayla açılış yaptılar. Açılış konuşmasının ardından workshoptaki 5 grup sırayla sunumlarını gerçekleştirdiler.

İlk sunum yapan grup Yatay Demetleme (Horizantal Bundling) grubu oldu. Bugüne dek yaptıkları çalışmaları ve modellemeleri bir slayt gösterisi eşliğinde anlatan, yaşadıkları süreci ve sonuca ulaşmak için ne tür değerlendirmeler yaptıklarını aktaran grup elemanları daha sonra bu değerlendirmeler sonucunda elde ettikleri maketleri ve üç boyutlu nesneleri sundu. Jüri tarafından gerek fikirsel düzeyde gerekse sunum ve modelleme açısından başarılı bulunan çalışmanın üç boyutlu hale getirildiğinde statik açıdan o denli başarılı olmadığı üzerinde duruldu. Betonun kullanımıyla ilgili problemlere dikkat çekilerek sonuçta elde edilen ürünün mimari açıdan daha fazla olanak sağlayan bir işlevle ve tasarımla değerlendirilmiş olabileceğine değinildi.

Daha sonra sunum yapan Dallandırma (Branching) grubu da hem modellemelerle hem de detaylı açıklamalar ve animasyonlarla çalışmalarını ve sonuca gelirken yaşadıkları süreci anlattılar. Sonuç olarak ortaya çıkan maketi sundular. Jüri tarafından düşünce ve tasarım anlamında başarılı bulunan çalışmanın üç boyutlu hale getirildiğinde malzeme ve doku kullanımı açısından bazı sorunlar taşıdığı, fikirlerin tam olarak gerçekleştirilemediği belirtildi.

Üçüncü olarak Düşey Demetleme (Vertical Bundling) grubu sunum yaptı. Sunumlarında geldikleri süreci ve konuya yaklaşımlarını fotoğraflar, animasyonlar ve modellemeler eşliğinde anlattılar. Jüri tarafından çalışma genel olarak başarılı bulunurken formun yüksekliğiyle ilgili bazı sıkıntılar olduğu dile getirildi.

Bu sunum sonrasında bir saatlik bir yemek arası verildikten sonra değerlendirmelere Örme (Weaving) grubuyla devam edildi. Bu grup da çalışmalarını, konuyu ele alışlarını ve sonuca ulaşırken geliştirdikleri düşünceleri ve yaşadıkları süreci dijital ortamda hazırladıkları sunumlarla dile getirdiler. Jüri tarafından çalışması genel olarak başarılı olarak değerlendirilen grubun maketi statik açıdan sıkıntılı bulundu.

Son sunum yapan Dokuma grubu da çalışmalarını, yaşadıkları süreci ve sonuca ulaşma yollarını dijital ortamdan faydalanarak dile getirdi. Tasarım olarak başarılı bulunan bu çalışmanın da üç boyutlu maketinin bazı sıkıntılar taşıdığı dile getirildi.

Jüri üyelerinin değerlendirmelerinin ardından Sempozyum öncesinde bir saatlik bir ara verildi. Bu ara esnasında sergiyle ilgili düzenlemeler yapan öğrenciler saat 18:00’da sempozyuma katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nur Esin, Lafarge Türkiye Agrega ve Beton Operasyonları Başkanı Ziya Kaya, Tuşpa Mimarlık’tan Nilüfer Kozikoğlu, ecoLogicStudio’dan Claudia Pasquero ve Marco Poletto’nun konuşmaları ve; Adams Kara Taylor’ın kurucularından Hanif Kara ve Architectural Association’dan Brett Steele’in sunumlarıyla devam eden sempozyumun ardından gece kokteylle sonlandırıldı.
İmaj Galerisi
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.