reklam

Haberler
24 Nisan 2001 Salı

 
YAPI MERKEZİ MOSTAR KÖPRÜSÜ'nü yeniden inşa ediyor...
MOSTAR KÖPRÜSÜ'nün 22 Mart 2001'de yapılan 1.Aşama Restorasyon İhalesi, Unesco, Dünya Bankası, Ağa Han Vakfı ve Mostar Belediyesi'ni temsilen yerel "Proje Koordinasyon Birimi" tarafından sonuçlandırıldı.
YAPI MERKEZİ'nin kazandığı ihaleyi, Dünya Bankası'da onayladı. İhaleye Türkiye'den katılan tek firma olan Yapı Merkezi dışında; Fransız(Dumez), Macar (Hidepito); İsviçre (BBR), İtalyan (Rodio+ Graze); Çekoslovak (Zakladni), Hırvat (JPG); Fransız (Soletanche + Quellin) şirketleri katıldı.
Köprünün iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek restorasyon inşaatında, Mimar Sinan Dönemi inşaat tekniklerinin aynısı uygulanacak…
Altı ay sürecek birinci aşama çalışmaları sırasında köprünün temel ve beden duvarları güçlendirilerek restore edilecek; ikinci aşamada ise üst yapı, yani kemer bölümü inşa edilecek...

Bugün, Yugoslavya'nın Bosna-Hersek Federasyonu'nda bulunan MOSTAR KÖPRÜSÜ;
- 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi Hayrettin tarafından inşa edilmiştir.
- Mostar Köprüsü narin siluetiyle kentin simgesi olmuş ve 28,60 m açıklığı ile    Avrupa' nın en büyük açıklıklı taş köprü olma rekorunu yüzyıllarca taşımıştır.
- 1993 yılındaki iç savaş bombardımanlarında yıkılmıştır.

YAPI MERKEZİ hakkında bilgi

Yapı Merkezi 36 yıl önce;
1965 yılında "insanlığa mutluluk ortamı yaratarak hizmet edecek çağdaş yapı projelerini üretmek ve inşaatlarını gerçekleştirmek" amacıyla kurulmuştur.
Yapı Merkezi;Uluslararası müteahhit firmaları sıralamasında (*) 111. sırada yer alırken, Raylı Sistem inşaatları ile ilgili sıralamada ise 3. olmuştur. Ülkemizde raylı sistemlerin gerek tasarım gerekse inşaatında ise ülke çapında lider konumda bulunmaktadır. Türk inşaat sektöründe ilk ISO-9001 belgesine ve depreme dayanıklı konut ve yapı üretiminde geliştirdiği FAB-TEK sistemine sahiptir.
Restorasyon konusunda da 36 yıllık deneyime sahip olan Yapı Merkezi'nin; Galata Kulesi, Yerebatan Sarayı, Selanik Atatürk Evi ve Sakarya Vilayet Binası'nın depremden sonra güçlendirme ve restorasyonları, Aksaray Yeraltı Çarşısı - İzmir Mithatpaşa Enstitüsü ve Kandilli Adile Sultan Sarayı'nın yangın sonrası takviye ve onarım restorasyonları, bu konuda 1965 yılından bu yana gerçekleştiği çalışmalardan bazılarıdır.
Yapı Merkezi ayrıca; İstanbul Hafif Metrosu- İzmir Metrosu- Söğütlüçeşme İstasyonu ve Viyadükleri,Çeşitli Sanayi Siteleri, Karaköy ve Mecidiyeköy Kat Otoparkları, İstanbul Çağdaş Tramvay Sistemleri, Antalya Club Aquamarine Tatil Köyü, Caddebostan Irmak Okulları,Yedpa Ticaret Merkezi, Çamkonaklar Sağlıklı Yaşam Beldesi gibi önemli projelere de imza atmıştır.
(*) ENR (Engineering News Record -ABD)
Daha fazla bilgi için: www.ym.com.tr

Nisan 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz