Gündem

Altyapı İnisiyatifleri

Tarih: Temmuz 2008 Derleyen: Burcu Öztaşkın, Arkiparc.com.tr
Kamu Özel Sektör İşbirlikleri

Nedir?
Kamu ve Özel Sektör İşbirliği (Public Private Partnership – PPP), her türlü kamusal mal ve hizmetin özel sektör eli ile temin edilerek sunulması uygulamalarını içeren ve son yıllarda dünyada geniş ve çok çeşitli uygulama alanları bulan, alternatif yöntemleri bünyesinde barındıran bir üst kavram. PPP, hastaneden otoyola, altyapıdan enerjiye, savunmadan hava alanına, okuldan ceza evine kadar pek çok farklı alanda uygulanması mümkün olan her türlü kamusal mal ve hizmeti kapsıyor.

Kısaca PPP, kamu hizmetlerinin devletçe klasik yollardan temini ile, tüm hizmet temininin özel sektör aracılığı ile yapılmasının arasındaki yelpazede yer alan, devlet ve özel sektörün birlikte katılımını içeren tüm mal ve hizmet temini modellerini içeren bir üst kavram.

İngiltere öncülüğünde yaygınlaşan PPP modeli başta AB ülkeleri olmak üzere, gelişmiş bütün ülkelerde en önemli proje finansman yöntemi olarak uygulanıyor. PPP modeli ile özel sektörün yatırımcı olarak yer aldığı kamu projelerinin AB ülkelerinde, 2006 sonu itibarıyla, 63,7 milyar Euro ile İngiltere, 6,5 milyar Euro ile İtalya, 2,5 milyar Euro ile İspanya ve 2,0 milyar Euro ile Fransa’da olduğu görülüyor. 2006’da imzalanan 137 PPP sözleşmesine ilaveten yaklaşık 55 milyar Euro tutarındaki 189 yeni PPP sözleşmesinin henüz ihale aşamasında olduğu biliniyor.

Uygulamadaki PPP sözleşmeleri açısından 27,7 milyar Euro ile İngiltere’yi, İtalya’nın 19,8 milyar Euro, Almanya’nın 8,3 milyar Euro ve Yunanistan’ın da 6 milyar Euro ile takip ettiği görülüyor.

Neden?
Kamunun finansman ihtiyacını özel sektör dinamizmi ile birleştirerek gidermesi, bütçede maddi imkansızlıklar bulunması nedeniyle hizmet bekleyen alanlarda vatandaşın beklediği hizmeti ivedilikle alması, projelerin yatırımcılar ile müzakere edilmesi sonucu, kamunun makul olmayan projelere para yatırmasının önüne geçilmesi, BOT'den farklı olarak yönetime kamunun da müdahil olabilmesi ve/veya değişen ihtiyaçlara göre hizmetin şeklinin değiştirilebilmesi gibi sebeplerle dünya üzerinde son yıllarda artan yoğunlukta PPP uygulamaları yapılıyor.

Dar anlamda PPP uygulamaları Kamu İhaleleri'nden, Özelleştirme'den ve BOT'den ayrışıyor. Ancak, geniş anlamda PPP bu alanlarla da ilişki içinde bulunuyor. Kamu İhaleleri, kamunun ihtiyaç duyduğu bir mal veya hizmetin devlet bütçesinden ödenerek temin edilmesi ile yapılıyor. Özelleştirme, devletin serbest piyasa ekonomisine geçişi sağlayabilmek amacıyla özel sektörün işletmeciliğini yapması gereken alanlardaki mal ve hizmetlerin üretimini özel sektöre devretmesi anlamına geliyor. PPP ise bu ikisi arasındaki geniş alanı kapsıyor. PPP konusunda başarılı sonuçlar elde edilmesi, PPP modellerinin esnek şekilde belirlenebilmesinden ve kamunun özel sektör ile diyaloğa açık olmasından geçiyor.

PPP uygulamalarının ülke ekonomisine de ciddi katkıları var. Öncelikle, PPP projeleri uluslararası yatırımcıları çektiği için ülkenin ekonomik büyüklüğü artıyor. Kamu kendi bütçesinden yapması gereken hizmet ve altyapı projelerini özel sektörün finansmanı ile yaptığı için kamunun hizmet ve altyapı projelerine yatıracağı finansmanı başka alanlarda kullanarak daha fazla hizmet sunması sağlanıyor. PPP projelerini de özel sektör yapacağı için piyasadaki cari işlemler artıyor, bu işlemlerden doğacak vergi ile de kamu gelirleri de artıyor. Kısaca, PPP ülkenin ekonomik gelişiminin en önemli enstrümanlarından birisi.

Kaynak: International PPP Platform Türkiye


Altyapı İnisiyatifleri
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Altyapı İnisiyatifleri
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.