Haberler

İstanbul'un Atıkları Yerinde Ayrıştırılarak Ekonomiye Geri Kazandırılıyor

Tarih: 4 Ağustos 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, daha temiz bir çevre ve kaynakların korunması için katı atıkları yerinde ayrıştırarak ekonomiye geri kazandırıyor. Projeyi tanıtan Başkan Topbaş, “İstanbul’un geleceği için ‘Büyük Dönüşüm Hamlesi’ni başlatıyoruz. Ambalaj atıklarının ayrı toplanmasıyla ekonomimize 10 yılda 200 milyon YTL kazandıracağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ambalaj atıklarının fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçtikten sonra ikinci hammadde olarak üretim sürecine katılması için “Ambalaj Atıklarının Yerinde Ayrıştırılması Projesi”ni hayata geçirdi. Ağaçların kesilmesini, havanın, suyun kirlenmesini önleyecek ve enerji tasarrufu sağlayacak projeyi, Emirgan Korusu’nda düzenlenen törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş basına tanıttı. Törende Bağcılar, Çatalca, Kağıthane, Esenyurt Belediye Başkanları ile AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül de yer aldı.

Proje kapsamında kağıt, karton, plastik ve metal atıklar hazırlanan mavi poşetlerde, organik atıklar ise siyah poşetlerde, cam atıkları ise kumbaralarda kaynağında toplanarak ekonomiye geri kazandırılacak. Ayrıştırarak kaynağında toplama işleminin pilot uygulaması, Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ A.Ş.’nin (İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Tic. A.Ş.) protokol imzaladığı Beykoz, Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Kağıthane, Maltepe, Tuzla, Silivri, Sultanbeyli İlçeleri ile Esenyurt Beldesi’nde başladı.

Ambalaj Atıklarını Toplama Planı Hazır
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ A.Ş. tarafından hazırlanan “İstanbul’un Ambalaj Atıkları Yönetim Planı” kapsamında ambalaj atıklarının nerede, ne zaman, nasıl ve hangi tür toplama araçlarıyla toplanacağı, nerede ayrıştırılacağı, tüketicilerin ve toplayıcıların nasıl eğitileceği belirlendi. Uygulama planı çerçevesinde bölgelere kumbaralar konulacak, lojistik toplama araçları oluşturulacak ve eğitilmiş personeller katı atıkları kaynağında ayrıştırarak toplayacak. Vatandaşların da evlerinde katı ve organik atıkları ayrıştırarak toplaması için bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

Projeyi hayata geçiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ A.Ş., bugüne kadar 16 ilçemizle protokol imzaladı. İSTAÇ tarafından toplanacak ambalaj atıkları, ekonomiye geri kazandırılmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ambalaj atıklarını toplama lisansı verilmiş şirketlere satılacak. Bu çalışmayla ambalaj atıklarının doğrudan ve dolaylı şekilde çevreye zarar vermesi de engellenecek.

Başkan Topbaş; “Büyük Bir Dönüşüm Hamlesi Başlatıyoruz”
Projeyi basın mensuplarına tanıtan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atıkların tekrar geriye kazanımını sağlamak önemli bir ekonomik değer olduğunu belirterek, “İstanbul’un güzel geleceği için ‘Büyük Dönüşüm Hamlesi’ni başlatıyoruz. İstanbul’daki ambalaj atıklarının ayrı toplanmasıyla ekonomimize 10 yılda 200 milyon YTL katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“İstanbullular'dan Destek Bekliyoruz”
Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Projeyle çevreyi kirletme noktasında önemli bir problemi bertaraf ederken, diğer taraftan da bunun ekonomik bir değer olarak geri kazanımını sağlıyoruz. Haydarpaşa Limanı’nda 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak devreye aldığımız Sıvı Atık Arıtma Tesisi ile gemilerden toplanan sıvı atıkların tekrar geri kazanılmasını da sağladık. 1 ton katı atığın geri kazanımı 1 yılda 80 bin ağacın kesilmesinin önlenmiş olacak. 1 ton plastiği geri dönüştürdüğünüz zaman 4 milyon megawatt enerji tasarrufu sağlamış olacağız. 1 ton metal, 2 milyon ton hammadde anlamına gelmekte. 1 ton cam 30 milyon litre benzin anlamına geliyor. Böyle bir tasarrufun ekonomimize neler kazandıracağını hep birlikte bir düşünelim. Özellikle İstanbullulardan da besinleri tüketirken israftan kaçınmaları ve evlerinde çöplerini ayrıştırarak toplamalarını talep ediyoruz. Bu konuda destek istiyoruz.”
Törende konuşmaların ardından, davetlilere sunulan yiyecek ve içeceklerin ambalajları çevre gönüllüsü gençler tarafından ayrıştırılarak toplandı. Bir grup atık ambalaj da basın mensuplarının huzurunda Başkan Kadir Topbaş tarafından ayrıştırılarak çöp torbalarına konuldu.

Proje kapsamında İSTAÇ bugüne kadar Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Bağcılar, Güngören, Fatih, Kağıthane, Bayrampaşa, Enseler, Kartal, Tuzla, Maltepe, Beykoz, Sultanbeyli, Üsküdar ve Küçükçekmece Belediyeleri ile prokotol imzaladı ve . prokotol yapılan belediyelerin 10’unda ayrıştırarak toplama işlemine başladı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.