Haberler

Ortak Mirasa İlk Kazma

Tarih: 7 Ağustos 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Kadir Konuksever
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 'DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ve Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet görevlisinin katılımıyla llısu Barajı'nın temel atma töreni yapıldı. Bu arada 27 belediye başkanı ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan Hasankeyf i Yaşatma Girişimi üyeleri geceyi Hasankeyf te geçirerek "Hasankeyfime Dokunma, llısu Barajı'na Hayır" etkinliği kapsamında dün Hasankeyf e gelen girişim üyeleri gece boyunca süren etkinliklere katıldı.

llısu Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Ilısu'yu GAP'ın anahtar projelerinden birisi olarak niteleyen DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Hasankeyf ve bölgedeki diğer tarihi eserlerin korunması için 25 milyon avro ayrıldığını belirterek, "Tarihi eserleri korumak için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz" dedi.

Öte yandan Hasankeyf'i yaşatmak için bir araya gelen belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri ise geçtiğimiz gece nöbet tuttular. Nöbet tutan belediye başkanlarından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Bay-demir, etkinlik öncesinde yaptığı konuşmada, bu etkinliğe Başbakan ile ilgili bakanları da davet ettiklerini ifade ederek, "Hasankeyf bizim ortak mirasımızdır. Atılacak temel, bu mirasa saygısızlıktır. Hasankeyf 1. derece SİT alanıdır. Atılacak temel hukuka aykırıdır. Bu temel, Hasankeyflilerin moralini bozmasın. Bu tür girişimler çok oldu. Demokrasi ve barış kültürü içerisinde bu barajın inşa edilmemesi, inşa edilse bile içerisine su doldurul-maması için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Dicle'ye altın gerdanlık takıla-cakmış. Bu gerdanlık zengin edilmek istenen firmalara takılıyor. Zeugma'yı kaybettik. Ama Hasankeyf i kaybetmeyeceğiz," dedi.

"Kardeş Türküler'den, Koma Azad'a, Grup Şarap'tan Aynur Doğan'a Gülsen Suna'ya kadar onlarca sanatçı ve müzik grubu Hasankeyf'te konser verdi. 25 belediye başkanı ile STK temsilcileri konseri izleyip geceyi çadırlarda ve arabalarda geçirdi.

Batman'daki değerlendirme toplantısından sonra Hasankeyf'e giden Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi üyesi belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri belediye bahçesinde bir süre dinlendi. Burada dengbej Abdullah Koçar, Girişim üyelerine Hasankeyf'le ilgili klam okudu. Daha sonra kurulan platforma giden girişim üyeleri, burada Hasankeyf'i Yaşatalım Konseri'ni izledi.

'İnsanlık Tarihine İhanet'
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kuşen, Başbakan Erdoğan'ın Mekadonya'da tarihi Mostar Köprüsü'nün açılışını yaparken, "Geçmişten, tarihten bize emanettir" dediğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Hasankeyf'in yüzde 8o'i su altında kalmıyor, geriye kalan yüzde 20'sini ise taşıyacağız diyorlar. 80 bin kişiye de iş veriyoruz. 4 milyar kilovat saat elektrik de olacak. Başbakan olsam ben de evet derim buna. Ama gerçek bu değil. Bilim insanları buradaki hiçbir tarihi eserlerin taşınamayacağını söylüyor. Bir taşı yerinden kaldırsan elinde kalır diyorlar. Bunlar insanlık tarihine ihanet ediyor. Oradaki canlılara ne olacak, ekolojiyi düşünen yok. Buradan göç edip İstanbul'a gitmeyeceğiz." dedi.

Munzur'dan Hasankeyf'e
Hasankeyf'i Yaşatma Konseri'ne bir mesaj gönderen Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir de, Birecik Barajı ile Halfeti'deki tarihin sular altında kaldığını söyledi.

Hükümetin baraj öncesinde halkın mağdur edilmeyeceğini söylediğini hatırlatan Özdemir, "Birçok sözler verildi. Fakat baraj sonrası halkımız yalnız bırakıldı. Bize sahip çıkılmadı. Biz kandırıldık, siz kanmayın, tarihinize sahip çıkın" mesajı verdi.

Munzur ve Bergama'dan da temsilciler Hasankeyf'e gelerek destek mesajları sundu. Büyük kentlerde bulunan yöre dernekleri de mesaj gönderirken, programları nedeniyle gelemeyen sanatçılar da dayanışma mesajlarını iletti.

75 Bin Kişi Göç Edecek
Bölgede 45'in üzerinde yerel ve bölgesel kurumun temsil edildiği Hasankeyf Yaşatma Girişimi'nin, baraj inşaatının durdurulması için AİHM' ne yaptığı başvuruya rağmen temel atma töreni yapılan llısu Barajı; büyük bir tarihi sular altında bırakmakla kalmayacak. 109'a yakın köyün baraj suları altında kalmasıyla 75 bin kişinin bölgeden yurdun çeşitli yerlerine göç etmesine de neden olacak. Ilısu'nun maliyetlerinden biri de bir ekosistemin yok olması. Dicle Vadisi'nin zengin bitki örtüsü ve faunası da, 50-60 yıl ekonomik ömür biçilen Ilısu'nun suları altında kaybolacak değerler arasında yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.