Haberler

'Paylaşılan bir duygunun mimarlığını yapıyoruz’

Tarih: 25 Eylül 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Aslı Onat
Emre Arolat Architects’in projelerinden oluşan sergi, 14 Ekim’e kadar Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde. Mimar Arolat, 'Bizim için en önemli kriter mimarlığın, dünyayla kurulan ilişkiyi de ifade etmesi’ diyor.

Mimar Emre Arolat’ın ortağı Gonca Çırakoğlu ile kurduğu Emre Arolat Architects’in (EAA) projelerinin çizim, maket ve fotoğraflarından oluşan sergi, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde devam ediyor. Sergide Muğla - Dalaman Uluslararası Havaalanı, Brüksel’deki Kraliyet Deposu Yenilemesi gibi 28 yapıyı görmek mümkün.

30 kişilik genç bir ekiple çalışan Emre Arolat, “Bizim için en önemli kriter mimarlığın sadece yapıp etme değil, aynı zamanda dünyayla kurulan ilişkiyi de ifade etmesi. Paylaşılan bir duygunun mimarlığını yapıyoruz” diyor.

Arolat, sergi kataloğu için yazdığı önsözde Türkiye’de ve dünyada mimarlığın kendi kendisini yeniden üretmekte zorlandığına dikkat çekiyor. Bunun nedenleri konusunda ise şunları söylüyor: “Günümüzde mimarlık bugüne dek belki de hiç olmadığı kadar talep edilir olmaya başladı. Mimarın tasarımı ve özne olarak oluşturduğu yapıt, satışa yönelik bir meta şeklinde görülüyor. Bu çok anlaşılabilir bir durum. Mimarlık da bunlara karşılık olarak ya boyun eğici ya da sorgulayıcı bir tavır alabilir.

Ama bu ikinci tavrı çok kullanamaz oldu. Çünkü beklentiler o yönde değil. Star olmuş mimarların yaptıkları işlerin beklentilere uygun olması isteniyor. Zaha Hadid ya da Frank Gehry mimarlığını bir bakışta tanıyabiliyoruz.

Gehry, Kıraçlar için TRT’nin Tepebaşı’ndaki binasının yerinde, projeleri bitmek üzere olan bir konser salonu tasarlıyor şimdi. Projeyi hiç görmedim ama nasıl olacağını tahmin ediyorum; gene Gehry usulü heykelsi bir bina çıkacak ortaya. Ama bu yapılırken Beyoğlu ve çevresinin düşünüldüğünü sanmıyorum. Projeye tamamen olumsuz bakmıyorum, turistik bir katkı da sağlayabilir bölgeye ama bu gerçekten ne kadar önemlidir?”

Sergide gördüğümüz yapıların ortaya çıkma süreci bazen güçlüklerle dolu olabiliyor. Mimarlarca çizilen projelerle meydana gelen yapı arasındaki farklara dikkat çeken Arolat, bunun iki temel nedeni olduğunu söylüyor. Bazen mimarlık bürosu şantiyeye detaylı proje ulaştırmadığı için şantiye inisiyatif kullanmak zorunda kalıyor ya da şantiyede çalışanlar projeye hiç bakmayabiliyor.

Sergide çizim ve fotoğraflarıyla yer alan, Antalya Lara’daki Kervansaray Oteli, o bölgedeki otellerin en sade tasarıma sahip olanı.

Lara’da suç işleniyor
Arolat “Projeyi o bölgedeki yapılaşmaya onay veren estetik kurula kabul ettirmek için sert bir konuşma yapmak zorunda kalmıştım” diyor: “Lara bölgesinde kültürel suç işlendiğini söyledim. Turistik bir otel tasarımının teatrallik içermesi sorun değil ama enstrüman olarak neyi kullandığınız önemli. Sonuçta Topkapı Sarayı’nın aynısını değil bir otel yapıyorsunuz. Yapıyı değiştirmeye başladığınızda bir karikatür oluyor bu. Konu turizmse bir yapının kopyasını yapmak meşruymuş gibi gösterilmeye başlandı. Topkapı, Venedik, Kremlin gibi tematik otellerle, 'taklit’, bir promosyon olarak kullanılıyor. Çevrenin olanaklarından yararlanmak yerine çevreden kopup ayrı bir dünya yaratmaya yönelindi.”

Taşınamayan Merkez Bankası
Merkez Bankası’nın idari binasının Ankara’dan İstanbul’a taşınması Ali Babacan’ın açıklamasıyla yeniden gündeme gelmişti. Emre Arolat’ın mimar ebeveyni (annesi Şaziment Arolat ve babası Neşet Arolat) ile birlikte hazırladığı ve uzun süre önce İstanbul binası için açılan sınırlı yarışmayı kazanan projenin maketi ise halen Merkez Bankası’nın 7. katında duruyor.

Arolat bu konuda şunları söylüyor: “Yapı için uygulama projeleri hazırlandı ama banka, projeyi bir türlü prosedürlerden kurtaramadı. İhale bir an önce yapılacak dendi, olmadı. Ekonomik kriz ve bankanın stratejilerinin değişmesiyle bu proje neredeyse rafa kalktı. Yeni öğrendiğim kadarıyla merkezin İstanbul’a taşınması değil, Merkez Bankası’nın Karaköy’deki İstanbul şubesinin ihtiyacını karşılayacak bir bina olarak ihale edilmesi söz konusu. Ama ihale edilirken de imar hakkının tümü kullanılmıyor. Geri kalan bölümün ne yapılacağı şu anda askıda duruyor. Bu sürecin yavaşlaması devlet mekanizması içindeki pek de anlamadığım işleyişten kaynaklanıyor.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.