Haberler

Lisans Bitti... Ya Şimdi?

Tarih: 28 Eylül 2006 Yazan: Zeynep Güney


2003 yılından beri düzenlenmekte olan Arkitera Platform toplantılarının, “Mimarlıkta Yol Ayrımları” ana başlığı altında toplanan bu yılki ilk toplantısı, 27 Eylül 2006 Çarşamba günü Avrupa Kültür Başkenti Ofisi’nde gerçekleşti. Arkitera Mimarlık Merkezi’nin, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu’nun desteğiyle düzenlediği “Lisans Bitti... Ya Şimdi” konulu toplantının moderatörlüğünü Pınar Gökbayrak yaptı. Toplantının diğer katılımcıları, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Tomris Akın, Bilgi Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini sürdürmekte olan Işıl Altınışık, yüksek lisans eğitimini Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi’nde tamamlayan Ali Eray ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Program Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Kahvecioğlu’ydu.

Açılış konuşmasında lisans eğitiminin ardından yeni mezun mimarların karşılaşabileceği sorunlara değinen Pınar Gökbayrak, yüksek lisansa neden ihtiyaç duyulduğuna, nasıl bir yüksek lisans yapılması gerektiğine ve bugünkü lisansüstü programların yeterli olup olmadığına dair sorulara cevap aranacağını belirterek ilk sözü Işıl Altınışık’a verdi.

Farklı Deneyimler Farklı Bakış Açıları
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1.5 yıl ara verdiğini ve bu aradan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Programı’nda yüksek lisans eğitimine başladığını anlatan Altınışık, farklı bir sorgulama alanına ve yeni deneyimlere ihtiyaç duyduğu için lisansüstü eğitimde farklı bir üniversite seçtiğini söyledi. Lisans eğitimini, mimarlık alanında yer edinmeye hak kazanma ve mimarlıkla tanışma alanı olarak tanımlayan Altınışık, iş ortamının mimarlığın üretildiği, yeterlilik alanı olduğunu, yüksek lisansın ise mimarlığın sorgulandığı alan olduğunu belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Tomris Akın da, bir süre çalıştıktan sonra, yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Programı’nda tamamlamış. Akın, lisansta mimarlığın tartışılmasını yeterli görmediğini ve kendini tekrar etmemek amacıyla lisansüstü eğitimini farklı bir ortamda yapmayı tercih ettiğini açıkladı.

Tomris Akın’dan sonra sözü alan Ali Eray, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi’nde tamamlamış. Lisans eğitimi sırasında dersler arasında kopukluk yaşadığını söyleyen Ali Eray, lisansüstü eğitimini Hollanda’da yapmasının nedeninin, orada mimarlığın bir kültür ve devlet politikası olarak ele alınması olduğunu söyledi. Eray, mimarlığın farklı alanlardan beslendiğini ve yüksek lisans eğitiminin içinde bulunduğumuz mimarlık havuzunu genişlettiğini anlattı.

Yüksek Lisans Program Yürütme Kurulu Üyeliği yaparken edindiği deneyimleri aktaran Hüseyin Kahvecioğlu, 4 yıl boyunca yaklaşık olarak 750 – 800 kişiyle görüştüklerini ve bu görüşmelerden edindiği sonuçların lisans eğitiminin aynası olabileceğini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne yüksek lisans eğitimi için başvuranların yaklaşık %70’inin lisans eğitimini yeni tamamlamış kişiler olduğunu, %60’ının başka üniversitelerden mezun olduğunu, %60 - %70’inin yüksek lisansı mimarlık eğitimine bir katkı olarak gördüğünü, %80 - %90’ının tasarım aktivitesinin önde olmadığı, daha kavramsal ve teorik bir eğitim ve çalışma ortamı aradığını, %10’undan azının belli bir tipolojiye yönelerek, uzmanlaşmayı amaçladığını ve yine %10’undan azının tasarım yeteneğini geliştirmeyi amaçladığını anlattı.

Ülkemizdeki mimarlık eğitiminin 4+2’lik bir sisteme dönüşmeye başladığını söyleyen Hüseyin Kahvecioğlu, yurtdışındaki lisansüstü programların çok çeşitli olduğunu, meslek derecesi almak için, uzmanlaşmak için ya da mimarlık dışı alanlarda eğitim alanların yönelebileceği farklı mimarlık programları olduğunu, böylece daha biliçli seçimler yapılabildiğini, ülkemizde de beklentilerin master programlarını biçimlendireceğini anlattı.

Lisansüstü eğitimin part-time bir iş olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Kahvecioğlu, yüksek lisans programlarının kişisel girişimlerle gelişebileceğini ve yurt dışıyla ilişkiler arttıkça taleplerin de o yönde şekillendirici olacağını söyledi.

Tomris Akın’ın lisans eğitiminden sonra bir süre ara verip, mimarlık eğitimine dışarıdan bakmanın, kişinin kendisini ve içinde bulunduğu programı sorgulamasının yüksek lisans eğitim programı seçiminde faydalı olabileceğini, ancak bunun tek seçenek ve kesin bir doğru olmadığını belirttiği toplantıda, yüksek lisans eğitimine başvuran kişilerin çoğunun, uzmanlaşmayı değil, mesleki uygulama alanında avantaj kazanmayı amaçladıkları ve profesyonel hayata başlamayı öteleyip, öğrencilikten mesleğe geçişi belli bir döneme yaymak istedikleri konuşuldu. Dört yıllık lisans eğitiminin yeterli görülmemesi yüzünden, lisans eğitiminin eksiklerini kapatabilmek için başvurulan lisansüstü eğitimin mimarlığı daha iyi anlamak ve meslekte daha iyi bir yere gelebilmek için yapılması gerektiği tartışıldı.

Toplantıda, üniversite sınavından sonra lisans eğitimi için, bazen yeterince araştırma yapılmadan verilen kararların ve seçim yaparken yaşanan sorunların, lisansüstü eğitimde tekrarlanmaması gerektiği ve kişinin bu aşamada ilgi alanlarını ve potansiyelini daha iyi değerlendirebileceği konuşuldu. Toplantının sonunda lisansüstü eğitimin programının gelişimi ve seçimi konusunda ilk işin öğrencilere düştüğü ve kişisel çabaların eğitimi yönlendireceği vurgulandı.

18 Ekim 2006 Çarşamba günü, yine Avrupa Kültür Başkenti Ofisi’nde yapılacak olan ikinci toplantının konusu “Ofis Açmak”. Forumda başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.