Haberler

9. Uluslararası DOCOMOMO Konferansı’nın Ardından

Tarih: 11 Ekim 2006 Yazan: İrem Çağıl


Fotoğraflar: İrem Çağıl

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı, 9.Uluslararası DOCOMOMO Konferansı 1 Ekim’de sona erdi. Temelleri 1980’lerde atılan, Hollanda Koruma Departmanı’nın modern mimarlık yapıtlarının korunmasına yönelik çalışmalarıyla başlayan ve bu çalışmaların tek bir ülkeye özgü olmadığının farkedilmesiyle 1988 yılında serbest bir platform olarak kurulan DOCOMOMO, ortak sorunların büyüklüğünün ve önemimin anlaşılmasıyla hızla genişleyerek bugünlere geldi. 1990 yılında resmileşen örgütlenmenin şu anda 45 ülkede ulusal ya da bölgesel çalışma grubu ve 2.000’den fazla üyesi bulunuyor. Her ülkenin kendi çalışma grubuyla temsil edildiği DOCOMOMO’ya Türkiye bu sene ilk defa evsahipliği yaptı.

DOcumentation and COnservation of Buildings, sites and neighbourhoods of the MOdern Movement
ya da Türkçesiyle “Modern mimarlık akımının kentsel ölçekli ya da tekil örneklerinin belgelenmesi” anlamına gelen DOCOMOMO’nun bu yılki teması, 20. yüzyıl modernizmleriyle ilgili yerleşik tarih kurgularının diğer bazı modernist yaklaşımları göz ardı ettiği kabulünden yola çıkarak, böylesi oluşumlara tüm coğrafi, kronolojik, biçimsel, ideolojik ve politik çeşitlilikleri içinde odaklanmasını da gözönünde bulundurarak Other Modernism (Öteki Modernizmler) olarak belirlenmişti.
Bu ana temele oturan konferansın içeriği Definitions,Boundaries, Paradigms (Tanımlar, Sınırlar, Paradigmalar), Identities and Subjectivities (Kimlikler ve Öznellikler), Mobilisation and Exchange (Devingenlik ve Değişim), Technologies, Processes, Practices (Teknolojiler, Süreçler, Pratikler) ve Everyday Modernisms and Urban Environment (Günlük Modernizmler ve Popüler Kültür) alt başlıklarıyla genişletilmişti.

Ankara ve İstanbul üniversitelerinde görevli olan ve çalışma konuları 20.yüzyıl mimarlık mirasında odaklanan mimar, mimarlık tarihçisi ve mimar-restoratör bir grup akademisyenin girişimiyle 2003 yılında oluşturulan DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’nun bu seneki başkanlığını Yıldız Salman ve Ebru Omay Polat ortaklaşa yürüttü.



9.Uluslararası DOCOMOMO Konferansı’na, Hollanda, Slovenya, Kore, Brezilya, Amerika, Yeni Zelanda, Kamboçya gibi farklı ülkelerden gelen ve sayıları 100’e varan katılcılımcıların yanında Türkiye’den de birçok akademisyen destek verdi. Definitions,Boundaries, Paradigms (Tanımlar, Sınırlar, Paradigmalar) altbaşlığında ODTÜ’den Zeynep Mennan ve Gül Cephanecigil, Mobilisation and Exchange (Devingenlik ve Değişim) altbaşlığında Leyla Alpagut ve Erkan Kambek, Identities and Subjectivities (Kimlikler ve Öznellikler) altbaşlığında Pınar Artıkoğlu&Nalan Bahçekapılı, İpek Akpınar, Technologies, Processes, Practices (Teknolojiler, Süreçler, Pratikler) altbaşlığında Hilal Örmecioğlu, Filiz Kuvvetli, Funda Uz Sönmez&Ahsen Özsoy, Ayten Erdem&Rabia Özakın&Uzay Yergün, Zeynep Eres,Yaşar Subaşı Direk ve Bahar&Pınar Uluçay bildirilerilerini sundular.

Konferansların yanı sıra, bu yıl ilk defa düzenlenen, 1.Uluslararası DOCOMOMO Workshopu’nda Ataköy ele alındı ve Ataköy’ün şehir içindeki konumu, mimarlık mirası içindeki yeri ve önemi modernizm üzerinden tartışmaya açıldı. Ön-konferans niteliğinde gerçekleştirilen İstanbul şehir turları eşliğinde, 24 Eylül’de başlayan DOCOMOMO, ODTÜ ve İTÜ’deki konferansların ardından 1 Ekim’de Ankara’daki şehir turuyla sona erdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.