Haberler

Japonlar nükleer enerji ve 3’üncü köprü için geliyor

Tarih: 13 Ekim 2006 Kaynak: Hürriyet
Japonya’nın en büyük inşaat şirketi Kajima başta olmak üzere dünya devi Japon şirketleri üçüncü köprü, elektrik dağıtım ihaleleri ve nükleer enerji için geliyor. Japon-Türk Ekonomi Konseyi ve Kajima’nın Yönetim Kurulu Başkanı Sadao Umeda, kasım ayında Türkiye’ye gelerek temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Tüp geçit ihalesinde ’şartlar ağır’ diyerek geri çekilen Japonya’nın en büyük inşaat şirketi Kajima başta olmak üzere dünya devi Japon şirketleri üçüncü köprü, elektrik dağıtım ihaleleri ve nükleer enerji için geliyor. Japon-Türk Ekonomi Konseyi ve Kajima Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sadao Umeda, yapımı gündemde olan üçüncü köprü, nükleer enerji, elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgilendiklerini söyledi. Japon telekom şirketleri ise uzun zamandır beklenen üçüncü nesil cep telefonu ihaleleri konusunda "tam rekabetçi pazar yaratın" uyarısında bulundu. Tokyo’da bulunan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve işadamları heyeti dün Japonya’nın TÜSİAD’ı olarak bilinen Keidanre’nin bünyesindeki Japon-Türk Ekonomik Konseyi üyeleri ile görüştü. Keidanre, Mitsubishi, Toyota, ITochu, Sony, Kajima, NEC gibi dünya devi şirketlerden oluşuyor.

Türkiye'yi Övdüler: Dünya devi Japon işadamlarına Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından sunum yapılırken, Japon-Türk Ekonomik Konseyi Başkanı aynı zamanda Kajima Şirketi’nin sahibi olan Umeda, Türkiye ekonomisini övdü. Umeda, IMF’nin de katkısıyla ekonominin istikrara kavuştuğunu, AB süreciyle beraber yabancı sermayenin ilgisini çekmeye başladığını söyledi. Japonya ile Türkiye’nin yıllardır iyi ilişkileri bulunduğunu belirten Umeda, "İki ülkenin IT, turizm ve inşaat şirketlerine yatırım imkanlarının artırılması gerekiyor. Gelecek ay Türk-Japon İş Konseyi İstanbul’da yapılacak. Toplantıya büyük önem veriyoruz. İstanbul’da yeni iş birliği ve yatırım imkanları doğacak" dedi. Geçmişte Türkiye ve çevre ülkelerde Enka şirketi ile joint venture olarak pekçok iş yaptıklarını belirten Umeda, "Şimdi yeni yatırım imkanları var. Bunlarla yakından ilgileniyoruz" diye konuştu.

Üçüncü Köprüyle İlgileniyoruz: Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan 15 milyar dolarlık Kajima İnşaat’ın başkanı Umeda, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Türkiye’de üçüncü köprü ve yeni tüp geçit ihalelerinin yapılacağı hatırlatılarak, "Bu projelerle ilgileniyor musunuz" sorsuna ise Umeda şu yanıtı verdi: "Bu tür projelerle her zaman ilgileniyoruz. Katılmak istiyoruz. Halen yapımı süren tüp geçit projesine katılmak istedik. Ancak o dönemde mümkün olmadı. Maliyet iyi değildi. Yeni ihaleler için istekliyiz." Kajima, daha önce Avrupa ile Asya yakasını denizaltı geçişiyle birleştirecek Marmararay Tüp Geçit projesinde de ön yeterlilik almıştı. Nijimatsu, Mitsubishi, Enka ve Doğuş konsorsiyumu ile ihaleye giren Kajima, ihale şartlarının ağırlığını gerekçe göstererek çekilme kararı almıştı. Geçen yıl da şirket yapı Merkezi ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dubai Metrosu inşaatı ihalesini kazanmıştı.

Japon devleri katıldı
Japon Türk Ekonomi Konseyi toplantısına Kajima İnşaat Başkanı Sadao Umeda, Itachu Corp. Danışmanı Junichi Tsuji, Ebara Corp. Genel Müdüür Hiroshi Tanaka, Obayashi Corp. Hiros Hazama, ORIX Corp. Genel Müdürü Nagaaki Esaki, Japan Bank for International Finance (JBIC) Yöneticisi Takashi Sugimoto, Juiki Corp. Genel Müdürü Yoshikazu Asai, Sony Corp. Genel Müdür Yardımcısı Masao Toyama, Mitsubishi Elektrik Genel Müdürü Eisuke Saotome, NEC Corp. Yöneticisi Yasumasa Takuma, Honda Motor Genel Müdür Yardımcısı Naoto Muraoka katıldı.Japon devleri katıldı.

Ürünleri Türkiye’den alın bize de turist gönderin
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Japon yatırımcıların gemi inşa sektörü, turizm gibi alanlarda işbirliği yapmak istediklerini belirtirken, "İşlenmiş tarım ürünlerine yatırım yapmaları için tarım alanlarını kendilerine açmak istediğimiz söyledi. Turizm bölgelerine 17 milyon turist gönderiyorlar. Kendilerinden 1590 bin turist istedik" dedi. Bakan Tüzmen, nükleer santral nedeniyle Kuzey Kore’ye ambargo uygulamaya başlayan Japonya’ya, "Konfeksiyon ve deniz ürünlerini Türkiye’den alın" önerisi de getirdi. Tüzmen, Japon yatırımcıların teşvik istemediklerini, sadece istikrarlı bir ülke arzuladıklarını belirtirken, "Kendimizi biraz daha tanıtmamız gerekiyor" dedi.

Japonlar’dan Türkiye’ye tam rekabet uyarısı
Japon telekom ve enerji devleri toplantıda özelleştirmelerle ilgili Kürşad Tüzmen’i uyardı. Türkiye’de uzun zamandır beklenen üçüncü nesil cep telefonu ihalelerine girmek istediklerini anlatan Japon yatırımcıların, "Telekom pazarına girmek istiyoruz. Ancak telekom pazarı herkese açık değil, dar bir pazar. Siz hazırlığınızı tam yapın, tam rekabetçi pazarı yaratın. Biz de pazara girelim" dedikleri öğrenildi.

Şarık Bey’e benden selam söyleyin
Japon-Türk Ekonomi Konseyi toplantısına katılanlar arasında, Sumitomo Mitsui Bank Danışmanı Kenichi Suematsu da vardı. Suematsu, yıllar önce işbirliği yaptığı Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara’ya Türk basın mensupları aracılığıyla selam yolladı. İşbirliği döneminde Türkiye’deki bürokrasiden çok çektiğini anlatan deneyimli yönetici Suematsu, "Artık yıllardır yapacağız dediğiniz şu bürokratik devrimleri hayata geçirme zamanı geldi. Daha ne bekliyorsunuz" diye yakındı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.