Haberler

Zaha Hadid “Pierres Vives” Binası için Son Düzenlemeleri Yapıyor...

Tarih: 18 Ekim 2006 Derleyen: Melis Göker

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan, Fransa Montpellier’de Herault Departmanı’ndaki “Pierres Vives” Binası bu yılın sonunda hizmete açılıyor.

Bina 3 farklı kentsel birimin; arşiv, kütüphane ve spor merkezi, tek bir kabuk altında benzersiz bir birleşiminden oluşuyor. Binaya uzaktan bakıldığında bir bütün olarak algılanırken binaya yaklaştıkça binanın üç ayrı kısımdan oluştuğu görünür hale geliyor.

Zaha Hadid, bu yeni binayı tasarlarken özellikle önemsediği ve tasarımda kilit rol biçtiği, binanın karakteristiğini oluşturan ögeler ise şöyle tanımlanabilir;

• Bu bina Montpellier’de yeni bir sınır taşı, bölgedeki yerel yönetimin ilerlemeci özelliğini gösteren bir ikon olmalı.
• Bu değişik birimlerden oluşan geniş kompleks hem kamusal kullanımda kolaylık sağlaması hem de üretken ve rahat bir çalışma ortamı sağlaması açısından etkileyici ve basit bir organizasyona sahip olmalı.

Tasarım Detayları
Zaha Hadid’in tasarımı, organizasyon diyagramı olarak “bilgi ağacı” fikrinden etkilenilerek tasarlanmış. Arşiv, binanın rijit ve kapalı olan taban kısmında yer alıyor. Bu bölümden yukarıya çıkıldıkça, kesinlikle arşivden daha geçirgen olan kütüphane, daha sonra spor departmanı ve en tepede de spor departmanının büro birimleri geliyor. Büro birimlerinin bulunduğu gövdenin en tepesindeki kısımda gövde çatallaşmakta ve daha fazla ışık almakta.

Çok çeşitli birimlerden oluşan idari bölüm ise binanın kalbinde, birçok önemli fonksiyona sahip. Bu birim, oditoryum ve toplantı odalarıyla ana girişin üstünde geniş bir çıkma, bir gölgelik oluşturuyor. Dallanmalar, zemin kattaki ana gövdeyi oluştururken bir yandan da girişlerin birçok değişik birime açılabilmesini sağlıyor.

Binanın Mekansal Organizasyonu
Binanın bütün genel girişleri binanın batı tarafında konumlanırken binanın tüm servis girişleri, personel ve yükleme için kullanılan girişler, binanın doğu tarafında bulunuyor. Binanın ana girişinin bulunduğu batı tarafında, tüm birimlerin halka açık mekanları sıralanıyor, uzunlamasına bir lobi ve merkezi sergi mekanları da bu tarafta bulunuyor. Servis birimleri ise diğer tarafta uzunlamasına diziliyor. Binanın doğu kısmındaysa tüm servisler, depolama ve garaj birimleri yer alıyor.

Zemin kattan yukarı doğru çıkıldığında ise üç birim birbirinden çok daha net sınırlarla ayrılıyor. Her birimin kendi içinde bir düşey dolaşımı ve kendi fonksiyon şeması mevcut.

Böylelikle üç gövdeli bir tasarım hem organizasyonun sağlanması, hem de idarenin karmaşıklığını ifade etmek için kullanılıyor.

Zaha Hadid’e Dair...
Zaha Hadid, sürekli mimarlığın ve kentsel tasarımın sınırlarını zorluyor. Onun tasarımları yeni bir mekansal konsept için birer deney niteliği taşıyor ve bu deneyler, kentsel master plan ölçeğinden ürünlere, iç mekan ve mobilya tasarımlarına kadar geniş bir çeşitlilik gösteriyor. Zaha Hadid daha çok en temel, inşa edilmiş işleriyle tanınıyor. Bunlardan bazıları;
• Weil am Rhein’de Vitra Yangın İstasyonu, Almanya (1993),
• Strazburg’da Hoenheim Kuzey Terminali, Fransa (2001),
• Innsbruck’ta Bergisel Ski Jump, Avusturya (2002),
• Cincinnati’de Rosenthal Çağdaş Sanat Merkezi, ABD (2003),
• Leipzig’de BMW Merkez Binası, Almanya (2005),
• Madrid’de Hotel Puerta America’nın iç mekan tasarımı, İspanya (2005),
• Kopenhag’da Ordrupgaard Müzesi’ne ek birim (2005),
• Almanya’da Phaeno Bilim Merkezi (2005)

Ayrıca 2004 yılında Zaha Hadid oldukça prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritker Ödülü’nü kazandı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.