Haberler

İstanbul’un “Global Yol Haritası” 2007’de hazır…

Tarih: 19 Ekim 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria Trevino ile görüşen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un global yol haritası olacak “İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme” çalışmasının 2007 yılında tamamlanacağını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria Trevino’yu Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki makamında kabul ederek bir süre görüştü. Başkan Topbaş ve Genel Sekreter Trevino bir basın toplantısı düzenleyerek çalışmanın geldiği noktayı değerlendirdiler. Basın toplantısında OECD’nin diğer yetkilileri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş da hazır bulundu.

OECD Genel Sekreteri Trevino; “İstanbul gibi büyük şehirler ekonomilerin lokomotifi…”
Basın toplantısında konuşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria Trevino, görüşmede Başkan Kadir Topbaş’a OECD’nin dünyadaki önemli belediye başkanlarıyla yaptığı çalışmaları sunduğunu belirterek, “Pek çoğunuz ‘OECD gibi genellikle devlet düzeyinde ilişki kuran uluslararası bir organizasyon neden şimdi şehir düzeyinde bir ilişki kurmak istiyor’ diye düşünebilirsiniz. Ancak asıl amacımız dünya ekonomisini iyileştirmek, herkesin yararına ekonomiyi geliştirmektir. Biz bu amacımıza büyük şehirlerin aktif katılımı olmadan ulaşamayız. Büyük şehirler ulusal ekonomilerin lokomotifidir” diye konuştu.

Metropol bölgelerinin büyük bir kısmının kendi ülkelerinden çok daha yüksek bir gayri safi milli hasılaya ve çok daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu hatırlatan Genel Sekreteri Jose Angel Gurria Trevino, “İstanbul’un OECD deneyiminden yararlanmasını istiyoruz. OECD’nin de İstanbul’dan öğrenecekleri var. İstanbul’da çok canlı bir ekonomi var ve bu dış ülkelerden insanları da bu şehre çekiyor” dedi.

Dünyanın üç önemli sorununun göç, su ve sağlık olduğunu belirten Trevino, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Büyük şehirler her ne kadar zengin ve başarılı olsa da, en büyük sorunlar, büyük dertler büyük şehirlerin başına gelir. Çok yoğun sanayi yapılaşması vardır. İstanbul’un tekstil sektöründe mesela Çin’den büyük bir rekabet var, Doğu Avrupa’dan büyük bir rakip. Fakat tek sorun bu değil İstanbul için. Mesela Milano gibi çok daha zengin bir metropol alan bile, düşünün Milano’nun en zengin tekstil bölgesi sıkıntılar yaşadı geçmişte. Çünkü yeni ve ucuz maliyetli çalışan rakipler ulusal arenaya da tehdit oluşturuyor. Bu tür trendlerin sosyoekonomik sonuçları da var. Bir yandan işsizlik oranı büyük şehirlerde artmaya da devam eder. Hatta en zengin şehirlerde işsizlik oranı yüksektir. Bu beraberinde şiddeti getirir. Fakirlik ve şiddetle beraber normalde özellikle şehrin en fakir bölgelerinde yoğunlaşır. Bizim OECD istatistiklerini göre suç oranının 100’de 30 kentsel alanlarda oranında kentsel alanlarda daha yüksek olduğunu görüyoruz. Metropollerden çıkartılan dersleri paylaşabiliriz. Yaşam kalitesini yükseltmek için elimizden geleni yapacağız. Dünyanın gündemini büyük şehirler oluşturuyor. İstanbul’da su konusunda çok ciddi çalışmalar olmuş, çok önemli yatırımlar yapılmış. En kurak mevsimlerde bile susuz kalmıyor İstanbul. İstanbullular bu yüzden kendilerini çok özel hissetmeliler. Tüm dünyada iklim değişimi önemili koruyor. Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Clinton İklim İnisiyatifi"ni, dünyanın diğer büyük 24 şehriyle birlikte imzaladığını biliyorum."

Başkan Topbaş; “İstanbul dünya ölçeğinde yeniden konumlanacak…”
Basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da OECD Bölgesel İncelemeler Yönetim Direktörlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri DPT ve Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda ki “İstanbul Metropoliten Alan Çalışması”nda geldikleri noktanın bir değerlendirmesini yaptıklarını söyledi.

2007 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak çalışmanın temel amacının, İstanbul’un metropoliten alan analizini yaparak kentin ve fonksiyonel metropoliten alanın dönüşüm potansiyelini ortaya koymak olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş “Bu bağlamda uzun vadeli gelecek perspektifi çerçevesinde İstanbul için global rekabet gücünü yaratacak strateji ve politikaları geliştirmek ve İstanbul’u bölge ile dünya ölçeğinde yeniden konumlandırmaktır” dedi.

İstanbul sadece kendi boyutunda değil, dünya ölçeğinde de sorumluluğu olan bir kent olduğunu belirten Topbaş “Bu program içersinde İstanbul’un da var olması ve yapılan çalışma ile müzakereler sonucunda ortaya çıkacak. İstanbul’un küresel rekabet gücünü ortaya koymak en büyük arzumuz. Geçmiş dönemlerde ülkeleri yarıştığı bir dünya vardı, şimdi kentler yarışıyor. Bu doğrultuda kentimizin ekonomik gücünü ve istihdam alanlarını arttırmak ve sorunlarını çözmek için bir dizi önlemler alıyoruz. Bugün burada değerlendirmesini yaptığımız nihai rapor taslağı biraz gecikerek önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde hazır olacak. İnanıyorum ki hazırlanacak nihai rapor hem doğrularımızı hem de geldiğimiz noktayı belirleme açısından bize ışık tutacak, hem de yol haritamız olacaktır” diye konuştu.

“İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme” çalışması…
Çalışmanın temel amacı; İstanbul’un Metropoliten Alan analizini yaparak dönüşüm potansiyelini ortaya koymak ve bu potansiyele bağlı olarak uzun vadeli bir vizyon çerçevesini belirlemek ve İstanbul için global rekabet gücü yaratacak strateji ve politikaları ile İstanbul’u global ve bölgesel anlamda yeniden konumlandırmak.

Öngörülen çalışma üç ana aşamada gerçekleştirilecek. Aşamalar, arka plan raporunun hazırlanması, nihai rapor taslağının hazırlanması ile nihai raporun hazırlanmasından oluşuyor. Çalışma için arka plan raporu hazırlama çalışmaları sürüyor. Bu rapor da kendi içinde üç ana başlık altında toplanıyor: Sosyo-ekonomik trendler ve rekabet avantajları, İstanbul Vizyonu, Metropoliten Yönetim.

İstanbul için küresel konumlanma, gelecek perspektifi, genel vizyon, strateji ve politikaların belirlenmesi aşamasında önem kazanıyor. Bu çalışma, OECD’nin Bölgesel Kalkınma Politikaları Komitesi’nin daha önce çeşitli ülkelerde ve şehirlerde gerçekleştirilen Metropoliten Alan değerlendirme çalışmalarından biri olacak.

Çalışma nihai olarak OECD tarafından hazırlanarak OECD-TDPC tarafından onaylandıktan sonra uluslararası takdimi ve tanıtımı yapılıyor. OECD, bu çalışmayı daha önce Kanada, Japonya, Montreal, Busan, Atina; Seul ve Mexico City gibi ülke ve şehirlerde gerçekleştirdi. İstanbul için yapılacak çalışmanın Aralık 2006’da bitirilmesi planlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.