Haberler

Ölüme davetiye çıkarıldı

Tarih: 3 Kasım 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Sel felaketinin ardından yürütülen çalışmaları değerlendiren uzmanlar, ''İnsanlar sele değil, çarpık yapılaşmaya kurban gitti'' yorumunu yaptı. Belediyeleri gereken önlemleri almadıkları için eleştiren uzmanlar, ''Tedbir alın diyorlar. 'Evlerimizi nasıl terk ederiz' diye tatbikat mı yapalım? Bu açıklamalar bilimsel değil'' dediler. Diyarbakır'daki imar çalışmaları sırasında dere yatağının yol olarak belirlendiği, üzerine de okul inşa edildiği ortaya çıktı.

TMMOB'ye bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi felaket bölgesinde yaptığı incelemelerin ardından ilk gözlemlerini yazılı bir açıklamayla duyurdu. Özellikle Çınar'da dere yatağının imara açılmış olmasının, teknik olarak büyük bir hata olduğuna dikkat çeken mühendisler, ''İmar paftalarında dere işlenmemiştir. Hatta dere yatağı yol olarak gösterilmiştir. Bu alanı imara açan, yapılaşmaya izin veren yetkililerin ve zihniyetin can ve mal kaybına neden olduğu aşikârdır'' dediler.

Dere Yatağında Okul
Dere yatağının üzerine Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun inşa edildiğini vurgulayan mühendisler, açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler: ''Okul binaları arasında dere geçmektedir ve taşkın esnasında yatakhane binaları tamamen sular altında kalmıştır. Yatakhane tek katlı prefabrik bina olarak inşa edilmiş ve taşkında hasar görmüştür. Afet sırasında 150 öğrencinin etütte olmaları, yatakhanede olmamaları can kaybını önlemiştir.''

Selden büyük zarar gören Mersin'de de benzer nedenler faciaya davetiye çıkardı. İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Hasan Hazar , ''Büyükşehir Belediyesi'nin 2001'deki selden sonra yaptığı altyapı oldukça yeterli ama eksik. O eksiklik de Çavuşlu Deresi'nin üzerinin yanlış şekilde kapatılması. Bu selden alnımızın akıyla çıktık. Daha iyi şekilde atlatamaz mıydık, atlatırdık'' diye konuştu.

Hazar, selden en fazla zarar gören Mezitli ve Kızkalesi beldelerindeki temel sorunun ise dere yataklarına tecavüz edilmesi olduğunu, beldeyle ilgili 2001 yılında hazırladıkları raporda uyarılarda bulunduklarını ancak bunların hiçbirinin dikkate alınmadığını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe de İstanbul'da yaşananları ''Kışın yağmur yağması normal. Fakat kentte yeşil alan bırakmazsanız, sel yatakları önüne, dere boylarına, su akış istikametlerine yollar, evler yaparsanız ve kenti betonlaştırırsanız bu felaketlerin önüne geçemezsiniz'' diye değerlendirdi.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, ''Sel felaketi doğal afet değil, plansız ve çarpık kentleşmenin sonucudur'' denildi. Rize Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy , '' 'Yağışlar bekleniyor, tedbir alın' anonsları işittiğimiz zaman aklımıza tuhaf şeyler geliyor. Şemsiyeleri ve yağmurlukları mı hazırlayalım? 'Evlerimizi nasıl terk ederiz' diye tatbikat mı yapalım?'' dedi. TESK Genel Başkanı Derviş Günday , yaptığı yazılı açıklamada, ''Facianın sorumluları, belediye başkanlığı yaptıkları kentlerin sorunlarını çözeceği yerde bir ayağı sürekli Brüksel'de ve Strazbourg'da olan yerel yöneticilerdir'' ifadelerine yer verdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.