Haberler

Tarihî Ördekli Hamamı, onarılarak kültür merkezine dönüştürülecek

Tarih: 6 Kasım 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Elitok
Bakımsızlık nedeniyle kaderiyle baş başa kalan tarihî Ördekli Hamamı, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla Bursa'nın önemli tarihsel varlıkları arasına katılıyor.

Kullanım hakkı, mülk sahibi Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 20 yıllığına Osmangazi Belediyesi'ne geçen yapı, restore sonrası, kentin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayan bir mekân olarak kullanılacak.

Yıldırım Beyazıd döneminde inşaatına başlanan ve 1400'lü yılların başında tamamlanabilen tarihî yapının restorasyonu için ilk tuğla, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Milletvekilleri Şevket Orhan, Niyazi Pakyürek, Mehmet Emin Tutan, AK Parti İl Başkanı Hayrettin Çakmak, bürokratlar ve kalabalık davetli topluluğunun katıldığı törenle konuldu. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması ve Ördekli Hamamı'nın Ağustos 2007'de Kültür Merkezi olarak Bursa'nın tarihî ve turistik mekânları arasına katılması hedefleniyor. Planı itibarıyla diğer Bursa hamamlarına benzemeyen Ördekli Hamamı, içiçe geçmiş 4 aşamalı odalardan oluşuyor. Erkekler ve kadınlar olmak üzere birbirine benzeyen iki bölümden oluşan hamamın bazı kubbeleri tamamen çökmüş durumda. Bir dönem depo olarak da kullanılan hamam, bazı kurumların girişimlerine rağmen bugüne kadar restore edilememiş, son 50 yıldır da metruk bir vaziyette duruyordu.

Osmangazi Belediyesi, mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan tarihî yapıyı alır almaz röleve çalışmalarına başladı. Röleve ve restorasyon çalışmalarının tamamlanıp Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na onaylatılmasının ardından restorasyon ihalesi yapıldı. İhaleyi Marsan İnşaat firmasının aldığı hamamın restorasyonunun Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 3,5 milyon YTL'ye mal olması bekleniyor.

Toplam alanı 1.900 metrekareyi buluyor
Tarihî Ördekli Hamamı, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte eski el sanatlarının icra edildiği bir mekân olacak. Toplam alanı 1.900 metrekare olan ve 1.400 metrekare kapalı alana sahip tarihî yapıda, biri büyük toplam 5 salon bulunuyor. Hamam içerisindeki hol ve odalar ise hat, ebru, minyatür ve tezhip gibi geleneksel el sanatlarının icra edilebileceği şekilde düzenleniyor. Yapı içerisinde fuaye, depo, arşiv ve büfe gibi bölümler de bulunacak. Restorasyon kapsamında otopark da yapılacak. Ördekli Kültür Merkezi, Bursaray Doğu Etabı'nın da devreye alınmasıyla çok önemli bir aktivite merkezi haline gelecek. 200 kişilik 2 büyük salon ile tiyatro oyunlarının da sahnelenebileceği oditoryum tarzı bir salonun bulunacağı Ördekli Kültür Merkezi, kafeteryalarıyla Bursalıların kültürle iç içe soluklanabileceği mekân olacak. Çelebi Mehmed döneminde açıldı Yıldırım Beyazıd döneminde (1389-1402) yapımına başlanan hamam, Timur'un Bursa'yı işgal etmesinden ötürü yarım kalmış. Çelebi Mehmed devrinde bitirilmiş. Hamam, kaynaklara göre aynı bölgede daha önce I. Murad'ın yaptırdığı Nalıncılar Hamamından sonra açıldığından dolayı 'Yeni Hamam' ismini almış, daha sonra hamamların çoğalması ile 'Eski Hamam' olarak anılmaya başlamış. Ördekli isminin ise içindeki su havuzu ve kurna yalaklarından ötürü verilmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.