Haberler

Başkan Kocaoğlu Rotaryenlere Nazım İmar Planı'nı Anlattı, Gelecek Projeleri Yorumladı

Tarih: 22 Kasım 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Rotary Kulüpleri’nin İnciraltı Crowne Plaza Oteli’nde düzenlenen toplantısına katılan Aziz Kocağlu, EXPO 2015’ten, Metro ihalesine, Nazım İmar Planı’ndan, kentin gelecek vizyonuna merak edilenleri yanıtladı. İzmir Rotary Kulüpleri toplantısına Gelecek Dönem Guvarnörü Sezai Moral ve Konak Rotary Kulübü yetkilisi Erdoğan Tözge’nin yanı sıra İzmir’deki Rotary Kulüplerinin temsilcileri katıldı.

EXPO 2015 için en uygun alanın Urla’daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü çevresi olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in Kuzeyinde Kuş Cenneti var, Buca- Kaynaklar’da şahıs arazisi çok olduğu için kamulaştırılacak geniş bir alan var. İnciraltı için ise tarımdan turizme kadar; her gelen ayrı bir çivi çakmış oraya, düzenlemeye çalışıyoruz. Onun için bize göre en uygun alan Urla. EXPO hedefimizi doğru belirliyorsak, EXPO’nuın getireceği yararların Yarımada’yı da olumlu yönde etkilemesini istiyorsak burayı değerlendirmemiz lazım. EXPO konseptimiz de Yarımada ile uyuyor. Balçova’dan itibaren Yarımada’da, jeotermalden, kaplıcalara kadar konseptimizle özdeşleşen doğal kaynaklar var, en uygun alan. Nerede EXPO yapılacağı konusu, yasal konular dışında hükümetin vereceği kamulaştırma maliyetine de bağlı. Diyalog halinde konuyu aşmalıyız. Çalışmalarımızı sürdürüp kendimizi hazırlıyoruz” dedi.

EXPO 2015 için İtalya’nın Milano kenti ile İzmir’in yarıştığını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Şansımızın yüksek olduğuna inanıyorum. Biz EXPO’yu Milano’dan daha iyi yaparız. EXPO’ya bizim daha fazla şey katacağımıza ve EXPO’nun da kentimize daha fazla şey katacağına inanıyorum. Organizasyon her gittiği yere katkıda bulunmak zorunda. Bu açıdan İzmir avantajlı. 98 ülkenin de böyle değerlendireceğini umuyorum. Hızla tanıtıma girip, lobi faaliyetleri ile çalışmamız gerekiyor” dedi. Başkan Kocaoğlu Rotary Kulübü üyelerinden de yurtdışında iş yaptığı partnerleri aracılığıyla destek istedi. EXPO 2015 için 9 yıl olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “Bugünden değerlendirmemek gerekiyor. 2010 – 2011 yıllarında hazırladığımız Stratejik Plan’a yapılacak birkaç ilave ile rahat oluruz. Zaten 4 – 5 yıla kadar bu kenti ayağa kaldıramazsak işimiz çok zor” dedi. Başkan Kocaoğlu, Urla’ya kadar uzanacak bir raylı sistem ve iskele ile çok önemli adımların da atılmış olacağını söyledi.

Stratejik Plan
Belediye Başkanı olduktan kısa bir süre sonra Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının genişlediğini ve 9 olan belediye sayısının bir anda 57’ye çıktığını söyleyen Aziz Kocaoğlu, bundan kaynaklanan sorunların 2–2.5 yılda aşıldığını söyledi. Stratejik Plan’ın önemine değinen Aziz Kocaoğlu, “2007 – 2017 yıllarını stratejik planda belirledik. Elimizde bir rehber var. Bu plana bakınca 10 yıl içinde belediyenin neler yapacağı, hangi projelerin öncelikte olduğunu görebileceğiz. Haziran 2006 itibariyle İzmir için konuşulan ne kadar proje varsa değerlendirip, öncelik sıralamasına göre planda yer verdik. Bugüne kadar ‘şu proje de stratejik planda yer almalıydı, ama konmamış’ türü eleştiriler yapılmadı. Sadece ‘Stratejik plan kenti taşıyamaz, vizyonu yetersiz’ gibi içi boş, kente negatif enerji verecek eleştirilerle karşılaştık. Ama ben yapıcı eleştiri bekliyorum. Planı eleştirenler nasıl olması gerektiğini de söylesin ki biz de ona göre revize edelim. Eleştiriler ancak öyle anlam kazanır” dedi.

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Nazım İmar Planı oylamasında zor bir sınav verdim” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu, ”180 kişilik Meclis’te sorumluluk bilinci, kentlilik bilinci, kente görev yapma bilinci ağır bastı ve yüzde 67.8 oyla plan kabul edildi. Planın kabulü için mevcutun 1 fazlası yeterliydi, ama biz planı nitelikli çoğunlukla geçirdik. Büyükşehir Belediyesi Meclisi bu davranışla İzmir’e yakışır demokrasi sınavı vermiştir. Meclis üyelerine ‘Bu plana oy vermeyin’ diyerek dosya hazırlayan, üstüne düşmeden karışanlara karşı da bir ders verdi. Meclisi ne kadar kutlasam azdır” dedi.

20 yılda yapılanlar 5 yıla sığacak
İzmir’in büyükşehir olduğu 1984 yılından bu yana yapılanları 5 yıl içinde yapacaklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hedefimiz, Büyükşehir belediyesinin 20 yılda dolar bazında yaptığı yatırımı 5 yıl içinde yapmak. Finansmanımızı bu hedefe göre hazırladık” dedi.

Kentin her boş alanına bina yapılamayacağını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kentin geleceği açısından yeşil kalacak alanlar vardır. Nazım İmar Planı’nda üniversiteden sanayiye planlamasını yaptığımız yerler bellidir. Çok daha acil ihtiyaçlar vardır. Gediz’deki kirliliğin önüne geçmek için 50 – 60 trilyon TL civarında proje maliyeti vardır. Yine Küçük Menderes’teki kirliliğin önüne geçmek için aynı miktarda arıtma sistemi gerekmektedir. Özdere – Seferihisar- Urla için arıtma yapılması gerekmektedir. Burası boş buraya bina yapalım demekle olmaz. Öncelikli, acil ihtiyaçlar vardır ve öncelik sıralaması derken bunları kastediyoruz” dedi.

Metro İhalesi
Bir soru üzerine iptal edilen Metro ihalesine de değinen Başkan Kocaoğlu, “Kamu ihale yasasına göre en düşük fiyatı vereni seçtik. Seçtiğimiz firma TMSF’de, ama Türkiye’nin de en iyi firmalarından. İhale koşulları var. İhaleye girmek için gereken geçici teminat mektubu, mukavele için istenen kati teminat mektubunu, avans mektubunu verdi. Bizdeki mektupların tutarı 11 trilyon 700 milyar TL. İhale koşullarını yerine getirdiler. Bu süreçte Bayındır İnşaat’ın satılması da gündeme geldi. Ama şu an için sıkıntı yok, sadece zaman kaybımız var. Aradaki zamanı telafi etmenin yollarını arıyoruz. Akl-ı salim bir yol bulmak istiyoruz. 10 – 15 Aralık tarihleri gibi yeniden ihaleye çıkacağız. Bölüm bölüm ihaleye çıkmayı ve buna göre inşaatı yürütmeyi planlıyoruz” dedi.

“Bu kenti başkalarının çıkarı için kullandırmam” diyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Genelin yararı neyse o uygulanacak. 2,5 yıldır önünüzdeyim. Kişiliğimiz, yapımız belli. Büyükşehir Belediyesi’nin erkini, planlama gücünü bugüne kadar ne kendim için ne de başkalarının çıkarı için dirhemini kullandırmam, kullandırmayacağım da” dedi.

Kent yenileme projelerinin de önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “TOKİ ile 5000 konutluk kentsel yenileme projesini yürütüyoruz. Ama İzmir’deki 220 bin binanın hepsini de yenileme gibi bir şansımız yok. Biz başlangıcı yaptık” dedi.

4 farklı yönde üniversite kampüsü
Kentin geleceğine vizyonuna yön verecek şekilde planlama yapıldığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Her ayrtıntıyı göz önünde bulundurarak bölge bölge planlama yapıldı” dedi. Planlamada mevcut durumun da gözönünde bulundurulduğunu belirten Kocaoğlu, Koyundere’de 2500 dönüm arazinin üniversite alanı olarak belirlendiğini de söyleyerek, Batı’da İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Doğu’da Ege Üniversitesi, Güney’de Dokuz Eylül Üniversitesi, Kuzey’de de belirlenen alanda 4 bölgede de üniversite kampüsü olacak.

Jeotermal Enerji
Jeotermal konusundaki çalışmalara da değinen Başkan Kocaoğlu, “Seferihisar konusunda çalışmalarda sona gelinmek üzere. Gümüldür- Seferihisar aksında jeotermalin elektrik üretimi, konut, tarım – seracılık alanlarında kullanılması için çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak 2005 yılında Jeotermal A.Ş.’ye ortak olduk. Bu zamana kadar o tarihte 16 bin olan jeotermal ile ısınan konut sayısını 30 bine çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca yöntemi değiştirmeye çalışıyoruz. Isı ölçer koyarak daha tasarruflu ısınma sistemine geçme çalışmalarımız devam ediyor. Herkesin harcadığı enerji kadar ödeme yapmasını planlıyoruz” dedi.

Yarımada’ya özel plan
Yarımada’nın ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Kültür- sanat, fuarlar, kongreler, turizm yapılabilecek bir alan. Bakir, jeotermali var, işletmeye müsait. Gecekondusu olmayan, tabela kirliliği olmayan bir yer. Yarımada için özel bir plan uygulanacak. Bu alan ile ilgili 2007 yılında ciddi netice alacağız” dedi.

Tahtalı Havzası’nda organik tarım
Tahtalı Baraj Havzası’nda ekolojik tarım yapılması konusunda çalışıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Kısa sürede kamulaştırarak 50 bin zeytin ağacı dikip zeytincilik yaparak orada yaşayanlara katkıda bulunacağız. Orada 11 bin dönüm ekilebilecek alan var. Hangi ürün nerede daha iyi üretilecekse teşvik edeceğiz, sübvansiyonlar sağlayacağız. Ama arazi büyüdükçe vereceğimiz teşvik miktarı azalacak; olanağı, imkanları daha fazla olan daha az teşvik alacak” dedi.

Damla sulama sitemi için proje yapıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nin temellerinin kısa sürede atılacağını söyleyerek, fuar alanı olarak da Gaziemir Ege Serbest Bölgesi’nde, 315 dönümlük alan belirlendiğini, mevcut fuar alanının kapasitesinin yetersiz olduğunu ve Gaziemir’deki alan ile ihtiyaca yanıt verileceğini ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.