Haberler

Acarlar'a tebliğ edilmedi, yapılaşma sürdü

Tarih: 7 Aralık 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Salih Sönmezışık
Son 25 yıldır gerek ülke genelinde, gerekse İstanbul'da yaşanan "Orman yağması" konusunda üç maymunları oynayan Türk medyası, her nasılsa son 10 gündür Acarlar nedeni ile orman yağması ile yatıp uyanıyor, diğer yandan ise diğer talanları görmezden gelen bazı kişiler ortalıkta en kahraman edası ile boy gösteriyor. Üstelik bir bardak suda (diğer yağmaların yanında Acarlar'ın talanı, bir bardak su kalır) fırtınalar koparılan olay, vatandaşın tapulu ormanı...

Özel ormanlar, kişilerin, vakıfların, belediyelerin veya diğer kurumların özel mülkiyetinde bulunan tapulu ormanlardır. Bu ormanlarda yapılacak her tür iş veya işlemler, sözgelimi üretim, bakım, ağaçlandırma vs. 6831 sayılı Orman Yasası'na göre Orman Genel Müdürlüğü'nün denetiminde yapılmaktadır. Dolayısı ile her iş için özel orman sahipleri orman idaresinden yasanın 52. maddesine göre izin almak durumundadırlar.

Özal hükümetleri döneminde yapılan yasal orman talanına bir yenisi daha eklendi ve Orman Yasası'nın özel ormanlarla ilgili 52. maddesi 1987'de değiştirildi ve söz konusu ormanlarda yüzde 6 yapılaşma izni getirildi. Böylece özel ormanlar hızla yapılaşmaya açıldı.

İstanbul'da 62 adet özel orman vardır. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz 'ın halen oturduğu Beykoz Konakları ile son haftalarda ülkenin gündemine oturan Acarkent ve Acaristanbul siteleri de yüzde 6 yapılaşma adı altında betona dönüştürülen ormanlık alanlardan bazılarıdır. İstanbul'daki diğer orman yağmalarına girmeden önce bugüne kadar yapılan yanlışlıkları gidermek amacı ile Acarlar olayına değinmekte yarar vardır. 

Acarkent
 Acarlar şirketi, Beykoz ilçesi, Çavuşbaşı köyü pafta No: 1-2, parsel No: 1'de kayıtlı 2292 dönüm genişliğindeki Saip Molla özel ormanında inşaat yapabilmek amacı ile düzenledikleri yerleşim planları ve avan projeleri 12.4.1988'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanmış ve Beykoz Belediyesi'nden 21.4.1988'de ruhsat almışlardı. Ancak yapılan inşaatlar kamuoyunun dikkatini çekmiş, olay basına yansımış, hatta idari yargıya bunun üzerine zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından Acarlar'ın inşaat ruhsatı 27.9.1993'te iptal edilmiştir. Bunun üzerine Orman Bakanlığı, görevi ihmal eden idare yetkilileri hakkında soruşturma açmış, kimi görevliler cezalandırılmıştır.

Söz gelimi bu işlemler yapıldığı zamanın Orman Genel Müdürü milletvekili seçildiği için dokunulmazlığı nedeni ile hakkında ceza kovuşturması yapılamamıştır. Tüm bu soruşturmalardan sonra, zamanın Orman Bakanı Hasan Ekinci tarafından; Saip Molla II Ormanı için verilen yapılaşma izninin süresi dolduğundan, kesin izin 27.10.1993 tarihinde iptal edilmiş, ancak bu iptal oluru özel orman sahipleri, yani Acarlar'a tebellüğ ettirilmediği için yapılaşma devam etmiş ve bugünlere gelinmiştir.

Acaristanbul
Beykoz ilçesi, Dereseki köyü sınırları içinde yer alan 2305 dönüm genişliğindeki Serdaroğlu Özel Ormanı üzerinde inşa edilmektedir. Acarlar şirketi bu inşaat için Orman Bakanlığı'ndan 13 Temmuz 2001'de ön izin aldı. Ancak alışkanlıkları gereği olsa gerek, yüzde 6 oranını aşan proje hazırladıkları için, firmanın kesin izin talebi, Bakanlığı henüz Osman Pepe 'ye devretmemiş DSP'li Bakan Nami Çağan tarafından reddedilmiş, bir hafta sonra da 13.07.2001'de verilen ön izin iptal edilmiştir. Ancak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde ne olmuşsa(!) Bakanlığın bu kararı (1993'te olduğu gibi) Acarlar'a yine tebellüğ ettirilmemiş ve inşaat çalışmalarına başlanılmış.

Daha sonra ise Temmuz 2005'te Orman Bakanlığı özel ormanlarda yapılacak inşaatlarla ilgili yönetmelikte bir değişikliğe giderek, yüzde 6'ya girmeyecek yeni inşaat kalemleri belirlenmiş ve inşaat yoğunluğu yüzde 6'dan yukarılara Bakanlık eliyle çekilmiştir. Orman yağması son 25 yılda olanca hızı ile devam ediyor, hem de yasal olarak. Özel ormanlarda yapılaşmaya neden olan 52. madde olduğu sürece bu talanın önüne geçilemeyecektir...

30 AKP Milletvekili Yağma Bölgesinden
Orman talanı ile oluşan yerleşimler sonucu İstanbul'da yeni ilçe ve beldeler oluşmuş, bunlara göz yuman idareciler veya bürokratlar ise o bölgelerden siyasete atılmış, birçoğu belediye başkanı, vekil veya bakan olarak halen görevlerini sürdürmektedirler. Örneğin İstanbul'dan seçilen toplam 43 AKP milletvekilinin 30 tanesinin orman talanının ve kaçak kentleşmenin en yoğun olduğu bölgelerden çıkması rastlantı değildir. İstanbul'u 10 yılı aşkın süredir kimin yönettiği bilindiğine göre talanı ortaya çıkarmak da zor olmasa gerekir. Bunu rakamsal veriler ile desteklemek mümkün. Sözgelimi İstanbul ilinin tamamında 2/B orman rejimi dışına çıkarılan alan miktarı 172.370 dönümdür. Ancak tarikat - ticaret - siyaset - mafya işbirliğinin en yoğun olduğu İstanbul'un Anadolu yakasındaki Beykoz, Pendik, Sultanbeyli, Ümraniye ve Tuzla ilçelerindeki toplam 2/B alanı 93.790 dekar, yani tüm İstanbul 2/B alanının yüzde 55'ini oluşturmaktadır. Bu ilçelerde AKP kurmaylarının ve tarikat yuvalarının yıkım bekleyen yapıları bulunmaktadır. İstanbul ormanlarında, 2/B alanlarında yapılanlar hariç, devlet ormanı sayılan alanlarda inşaatı bitmiş, 1981'den sonra yapıldığı için 2/B yasasına göre orman rejimi dışına çıkarılamayan ve mahkemesi kesinleşmiş, yıkıma hazır 4500 adet villa var. Bun un yanı sıra mahkeme kararı kesinleşmiş vakıf üniversiteleri bulunuyor.

Orman Fakültesi Hedef Alınıyor
Dünya kenti İstanbul'un içme suyu kaynaklarından biri olan Ömerli Barajı'nı besleyen 2189 dönüm büyüklüğündeki orman örtüsü yok edilerek kurulmuş Formula I tesisleri var. Ama gelin görün ki y üzbinlerce dönüm orman talanı ile uğraşmak yerine 2000 dönümlük özel orman ile uğraşılmaktadır. Amaç ülkenin insanlarının ve medyanın gözünü boyamak. Medyada İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi aleyhine bir kampanyanın yürütüldüğü gözlenmektetir. Orman Fakültesi yıllardır Türkiye'de ormansızlaştırmaya karşı mücadele veriyor. Bunların içinde Acarkent de bulunuyor. Bütün bunlar görmezden geliner ek neden fakülte hedef haline getiriliyor?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.