Haberler

Sendikacı Acar'ın inanılmaz yükselişi

Tarih: 8 Aralık 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Acar Şirketler Grubu'nun sahibi, inşaattan emlak pazarlamaya, eğitimden sigortacılığa kadar el atmadığı iş kalmayan, ancak asıl şöhretini Beykoz'da yaptığı Acarkent'le duyuran İsmet Acar , 12 Eylül öncesinde Türk-İş'e bağlı YOL-İş Sendikası'nın genel sekreteriydi.

1960'ların başında Artvin'in Borçka kazasından İstanbul'a gelen İsmet Acar bir yandan Mühendislik Fakültesi'nde okurken bir yandan da YSE Bölge Müdürlüğü'nde çalışıyordu. Çalıştığı dönemde başladığı amatör sendikacılığı pek sevdi ve profesyonel olduktan sonra okulu da 3. sınıftan terk etti. 1972'den itibaren profesyonel sendikacı olan Acar, YSE içinde birkaç sendikaya bölünen işçileri tek çatı altında toplamayı başararak ünlendi.

Bu dönemde MHP yanlısı bağımsız Köy YSE-İş Sendikası'na üye olan işçileri Ali Topuz tarafından kurdurtulan CHP yanlısı YSE-İş Sendikası'na transfer ediyordu. CHP yandaşı YSE -İş Sendikası ise TÜRK-İş bünyesineki YOL-İş Federasyonu'na bağlıydı. O dönemde yaygın bir söylentiye göre Milliyetçi Cephe döneminde işten atılan işçilerden CHP'li işçiler için gönderilen paraları, YOL-İş'e prim aidatları olarak geri yatırıyor ve bunu "Üyelerimizin sayısı arttı" diye gösteriyordu. Böylece 20-30 delege ile seçimlere katılması gereken İsmet Acar 150 delegeye hükmederek Muzaffer Saraç 'ın başkan seçildiği Genel Kurul'da YOL-İş Genel Sekreterliği'ne getirildi.

1968'den 1983'e kadar sendikacılık yapan Acar'ın bahtı ANAP iktidarı, özellikle de Bedrettin Dalan 'ın Belediye Başkanı olmasından sonra bir anda değişti. 1983'te sendikacılıktan Tanju Kaya 'nın teşvikiyle inşaat sektörüne geçen Acar, önce YSE Köyü Kurma ve Yaşatma Yapı Kooperatifi'nin inşaatlarını yaparak işe başladı. Ardından Etiler'de Güzel Turizm Kooperatifi'ne ait 208 konutluk inşaatın yapım işini aldı. Dudullu'da Şerif Ali Çiftliği'nde 1200 konutluk bir kooperatif kurarak kendi adına inşaatlar yaptı. Üçüncü iş olarak Selimpaşa'da emekli askerlere ait bir arsaya 200 kat karşılığında inşaat yapar.

Dalan'ın belediyedeki danışmanı ve UYUM Kooperatifi'nin başkanı olan Recai Delibaşoğlu 'nun Sarıyer Tepeleri'ndeki UYUM villalarının işini aldı. Delibaşoğlu da Acar gibi Artvinliydi. Acar'ın bir başka hemşerisi Hasan Ekinci ise politikaya atılarak Orman Bakanı oldu.

Paşabahçe Uyum, Oldu Acarkent
İsmet Acar, UYUM villalarının inşaatlarını yapması karşılığında kooperatiften büyük bir arsa almıştır. Bu arsaya da kendi adına villalar yapacak olan Acar'ın UYUM villalarının yapımı karşılığında o dönemin parasıyla 3 milyar para ve arazinin geri görünümünde kalan 765 daire ile 105 villa alacaktı. Sarıyer'deki UYUM villalarının bir kısmı henüz tamamlanmıştı ki, yerel seçimler gelip çattı ve Bedrettin Dalan seçimi kaybetti. Yeni Belediye Başkanı Nurettin Sözen UYUM Kooperatifi'ne savaş açtı ve bazı villaları yıktı. Boğaz'ın Avrupa yakasında evdeki hesap çarşıya uymamıştı ama Asya yakasında uymaması için bir neden yoktu. Uygun arazi de bulun muştu. 2 milyon 700 bin metrekarelik Saip Molla Çiftliği

sessiz sedasız bu iş için satın alındı. Paşabahçe sırtlarında UYUM-2 adıyla yeni bir kooperatifin çalışmaları başlatıldı. Kooperatifin Başkanı Niyazi Adıgüzel' di. Paşabahçe Uyum Yapı Kooperatifi üyeleri arasında yine tanıdık isimler yer alıyordu: Dönemin İSKİ Genel Müdürü Atom Damalı , ANAP Milletvekili Ferruh İlter, Şehmuz ve Aziz Tatlıcı , DYP Artvin Milletvekili Hasan Ekinci, Ankara

Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy , Prof. Akın İlkin , gazeteci Ertuğrul Akbay.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.