Haberler

Yasalarla yağmaya davetiye

Tarih: 8 Aralık 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Miyase İlknur
Dönemin Başbakanı Turgut Özal, 1987 yılında 3302 sayılı yasa ile 6831 sayılı Orman Yasası'nın 52 maddesine "Özel ormanlarda yatay alanın yüzde 6'sını geçmeyecek oranda yapılaşma yapılabilir" hükmünü ekleyerek, özel ormanları imara açtı. Yasada belirtilen yüzde 6'yla yapılaşma izni verilerek inşaatlara yükseklik sınırı getirilmediği gibi sosyal donatı alanlarını ve yolları kapsayıp kapsamadığı muğlaktı.

Orman Yasası'nda bu maddenin eklendiği tarihte Niyazi Adıgüzel ve ortakları da başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin ormanlarla kaplı en gözde bölgelerinde arazi kapatmakla meşguldü. Dalaman İncebel, Paşabahçe sırtlarındaki Saip Molla Özel Ormanı ile Hidiv Av Köşkü'nün de içinde bulunduğu Salih Tatlıcı 'nın arazisine bitişik orman alanı sadece bilinenleri. Beykoz Çavuşbaşı'nda 229 hektarlık alana sahip Saip Molla Özel Ormanı, David Nahimyas, Zeki Duşi, Faik Yeğenoğlu, Kadri Erturan ve Hasan Ekinci üzerine kayıtlıdır. Arazinin gerçek alıcıları Niyazi Adıgüzel, İsmet Acar ve söylentilere göre Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Atanur Oğuz 'dan oluşuyordu. Ancak tapu kayıtlarında Yaşar Keskin'in adı geçiyordu. Ayrıca yine Artvinli olan Hasan Ekinci de arsasını villa karşılığında hemşerisi Acar'a devretmiştir.

Acar Bir Günde 7 Şirket Kurdu
Saip Molla Ormanı'na başlangıçta Sarıyer'deki Uyum Yapı Kooperatifi'nin ikincisi yapılacaktı. Kooperatifin başkanı da Niyazi Adıgüzel'di. 21 Temmuz 1987'de İsmet Acar, bir günde 7 şirket birden kurarak bir rekora imza atıyordu. Bütün şirketlerinde ortaklar Acar ailesinden seçilirken inşaat taahhüt şirketinde Adıgüzel'in yeğeni A hmet Özuygun 'un ortak olarak bulunması, manidar bir gelişmeydi. Paşabahçe Uyum-2 Yapı Kooperatifi'ne 427 itibarlı üye kaydedildi. Bunların arasında dönemin bakanları, milletvekilleri, belediye başkanları, işadamları ve gazeteciler bulunuyordu.

Anlaşmaya göre kooperatif üyelerine 500 civarında villa yapılacak, geri kalan araziye de 1500'e yakın lüks villa kondurulacaktı. İnşaat işi de ortaklardan 9 milyar ve yapılacak 50-60 villa karşılığı İsmet Acar'a verilmişti. 1988 yılı başlarında ortaklar arasında yapılan görüşmeler sonucunda arazinin tapusu İsmet Acar'ın yeğeni üzerine devredildi.

Saip Molla Özel Ormanı'nın imara açılma macerası da hayli ilginç. Şimdi adım adım İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki bu macerasının nasıl geliştiğine bir gözatalım:

Beykoz ve civarına ilişkin 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Nâzım İmar Planı, Planlama Müdürlüğü'nce 5 Haziran 1987 tarih, 734 sayılı rapor ve ekindeki plan paftaları ile birlikte incelenmek üzere Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havale edilir.

Belediye Meclisi Devredışı
Büyükşehir Belediye Meclisi ise 29 Eylül 1987'de planı inceler ve 572 sayılı kararı ile kabul etmiştir. Ancak meclis, toplam 7 maddeden oluşan plan notlarını, kısmen değiştirmiştir. Planlama müdürlüğü teklifindeki özel ormanlarla ilgili plan notlarının 2-10. maddesine, belediye meclisi "Özel Orman Yasası ile belirlenen şartları aşmamak üzere 1/5000 ve 1/1000 ölçekli mevzi imar planı yapılması" notunu da ekleyerek belediye meclisine havale eder. Yani başkanlığın sunduğu teklifin birkaç maddesini de değiştirerek kabul ediyor. Bunun anlamı; özel orman alanlarında bölgenin tümünün imar planı beklenmeden, bölüm bölüm, yani 1/5000 ölçekli nâzım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı meclise sunulup karar alınabilir.

Belediye meclisi kararını, dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, 27 Ekim 1987'de aynen onar. Yani meclis kararını tadil etmez. Meclis kararını onayan Dalan, plan paftalarını yaklaşık dört ay sonra 4 Mart 1988'de onaylarken paftalar üzerindeki plan notlarını Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararına aykırı olarak değiştiriyor.

Daktilo ile yeni bir plan notu üzerine yapıştırılıp mühürlenmiş ve imzalanmıştır. Bu tahrifatla, planlama müdürlüğünün koyduğu, meclisin kısmen değiştirerek kabul ettiği ve özel ormanları inşaata açmak için şart olan, 1/5000 ölçekli nâzım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapma koşulu iptal edilmiş, belediye meclisleri devre dışı bırakılarak, belediye başkanının doğrudan imzası ile özel ormanlar yapılaşmaya açılmıştır.

Evrakta tahrifat yapılarak plana eklenen notta şunlar yazılıdır: "Özel ormanlarda Orman Bakanlığı'ndan kesin izin alınmak şartı ile 1/1000 ölçekli yerleşim planı ile avan projenin Büyükşehir Belediye Başkanlığı onaması ile uygulama yapılacaktır." Böylece Saip Molla Özel Ormanı olarak bilinen Beykoz Çavuşbaşı 1-2 pafta, 6 parsele kayıtlı 229 hektarlık orman alanı Dalan tarafından, yerleşim planı ve avan proje adı ile imzalanarak inşaata açılmıştır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.