Haberler

Türkiye ve Dünya’da 2006’da Mimarlık ve Kent Gündemi

Tarih: 30 Aralık 2006 Derleyen: Emine Merdim Yılmaz

2006 yılında Türkiye’de mimarlık ve kent gündemi oldukça yoğundu. Galataport, Dubai Kuleleri, Haydarpaşa ve Marmaray bu sene de gündemdeki yerlerini korudular. Mimarlık gündemini uzun bir süre meşgul eden konu ise Kartal ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm projeleri için açılan yarışmalardı. Bir başka önemli gelişme ise Pritzker Ödülü’nün İstanbul’da verilmesiydi.

Bu sene biri Londra’da diğeri Venedik’te olmak üzere iki mimarlık bienali vardı. Venedik Mimarlık Bienali bir kez daha Dünya’nın en önemli mimarlık etkinliklerinden biri olduğunu kanıtladı. Sene sonuna doğru Dalaman Havalimanı ve Kanyon’a iki ödül geldi.

Hazırladığımız haberde 2006 yılına ait sadece Türkiye’den değil bütün Dünya’dan mimarlık-kent gündemini belirleyen önemli haberleri bulabilirsiniz.

Dubai Kuleleri
Geçtiğimiz yıldan beri İstanbullular’ın gündemini meşgul eden Dubai Kuleleri bu sene de gündemden düşmedi. Kulenin inşa edileceği alan büyütülüyor derken, en son inşaat yapılmayabilir kararı çıktı.

Dubai Kuleleri'nin İnşaat Alanı Büyüdü
Topbaş: “Levent’teki araziyi İstanbulluların menfaati yönünde değerlendireceğiz…”
Dubai Towers İstanbul'da sürpriz karar
'Dubai Towers' yapılmayabilir

Galataport İhale İptali
Dubai Kuleleri gibi gündemi uzun süre meşgul eden Galataport projesinde Şubat ayında ihalenin iptal edilmesi kararı çıktı. Kararın iptal edilmesinin ardından proje bir süre beklemeye bırakıldı, en son çıkan haberler ihale süreci yenileneceği yönünde.

Ofer: Galataport ihalesinin iptali hayal kırıklığı yaratır
Galatamort
Galataport ihalesi yenilenecek
Galataport yeniden canlandırılacak
Zorlu, Galataport’la ilgileniyor

Marmaray
Haber rekortmeni konulardan birisi olan Marmaray projesinde 2006 yılında büyük yol alındı. Yer üstünde kazılar devam ederken, deniz altındaki çalışmaya da hızla devam edildi. Marmaray ile ilgili gündeme damgasını vuran konu geçtiğimiz sene ortaya çıkan arkeolojik alanlar ve tarihi eserlerdi. 2006 yılının son günlerinde ise gündeme Üsküdar’da yapılacak yıkımlar damgasını vurdu.

Marmaray’da ilk tünel kazısı nisanda başlayacak
Marmaray 2009'da hazır
Boğaz'ın ilk tüpü hazır
Marmaray projesinde yeni dönem kazıları 21 Aralık'ta başlıyor
Marmaray’da tünel kazıları başladı
Marmaray Tartışmalarına Yetkili Ağızdan Yanıt 
Üsküdar’da Yıkım

Haydarpaşa
Haydarpaşa Garı’yla ilgili bunca itiraz, bunca bilimsel veri kimseyi yolundan döndürememiş gibi görünüyor ki, bir Alman firması olan Drees-Sommer, Haydarpaşa Garı’nda tadilata başlamak için, garın bir katına yerleşiverdi.

Haydarpaşaport yeni yüzü için görücüye çıkıyor
Haydarpaşa Bölgesi Sit Alanı İlan Edildi
Haydarpaşa Garı tarihe karışıyor
Haydarpaşa Garı ile İlgili Proje Netleşmeye Başladı

Dünya Mirası Listesi
UNESCO’nun 2003 yılında tarihi alanlara sahip çıkmadığı gerekçesiyle İstanbul’u Dünya Mirası Listesi’nden çıkaracağı yönünde karar vermesinden sonra, süre dolmadan kararı tersine çevirmek için hummalı bir hazırlık başlamıştı. Temmuz ayında gelen sevindirici haber ile İstanbul’un miras listesinden çıkarılmayacağı açıklandı.

UNESCO'da İstanbul için toplantı 
UNESCO İstanbul’u tartışıyor 
İstanbul Kültür Mirası listesinden çıkmıyor

“7 Tepeye 7 Tünel” projesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2006 yılı içinde açıkladığı ses getiren ve tartışma yaratan projelerinden biri “7 Tepeye 7 Tünel” projesiydi. Tünel inşaatları İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi’nin itirazına rağmen başladı.

İstanbul tüneller şehri olacak
Tüneller ve tünel hayalleri
İstanbul'a üç tünel yol 105 milyon YTL'ye 400 günde bitirilecek
İstanbul’u hayaller yönetiyor!

Mimarlar Odası Seçimleri
İki senede bir yapılan Mimarlar Odası Genel Merkezi ve şube seçimleri sonucunda yeni başkanlar ve yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Mimarlar Odası Genel Başkanlığı’na Bülend Tuna seçildi. 

Europan 8 Sonuçlandı: Birincilik Ödülü Fransa’nın
Türkiye’nin ilk defa dahil olduğu EUROPAN yarışması Şubat ayında sonuçlandı. Zeytinburnu arazisinde ipi göğüsleyen Fransız Carole Pralong ve ekibi birinci olurken, Kepez arazisinde birinciliğe layık proje görülemediği için iki eşdeğer mansiyon verildi.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul
İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olabilmek için çabaları 2006 yılında meyvesini verdi. Nisan ayında alınan kararla İstanbul, Macaristan’ın Pecs kenti ve Almanya’nın Essen ya da Görlitz kentlerinden biriyle 2010 yılı için kültür başkenti ilan edildi. Kesin karar ise Kasım ayında ilan edildi.

Avrupa’ya bir kültür başkenti 
Brüksel’den İstanbul'a İyi Bir Haber 
Kültür Başkenti Olmaya 4 Sene Kaldı!
Avrupa Kültür Başkenti Sunumu ve Jüri Kararları
İstanbul 2010 için AB'den Resmi Karar 

AMV Genç Mimar Ödülü
2004 yılında ilki verilen AMV Genç Mimar Ödülü’nün ikincisi 2006 yılında sahibini buldu. Tülin Hadi-Cem İlhan’ın kazandığı ödül Kıbrıs’ta yapılan bir tören ile verildi.

Arkitera Genç Mimar Ödülü 2006 Sahiplerini Buldu
Mimarlar AMV Genç Mimar Ödülü için Kıbrıs’ta Buluştu 

Kartal ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projeleri
Mimarlık gündemini bu sene belirleyen konu Kartal ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm projeleri için 6 yabancı mimarın davet edilerek yarışma açılması oldu. Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi’ni Zaha Hadid, Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projesi’ni de Ken Yeang kazandı. Tartışmalara damgasını vuran isim ise kazanan mimarlardan çok basın toplantısında yaptığı açıklama ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu.

Dünya Mimarları İstanbul için Proje Hazırladı 
Yarışma Sihirli Bir Değnek Değildir 
6 “Starchitect”in İstanbul Sunumu Hakkında Bazı Sorular 
İMP Yöneticisi Hüseyin Kaptan'dan Tartışılan Yarışma İçin Cevaplar 
İMP Yarışmasıyla İlgili İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Cafer Bozkurt’un Açıklaması
İstanbul’un Yeni Yüzünü Zaha Hadid ve Ken Yeang Şekillendirecek 
Mimar Kadir Topbaş meslektaşlarını kızdırdı
Hadid ve Fuksas’ın Metaforları 
Üzgünüm, Siyaset Değil Mimarlık Tartışılmalıydı 
Hüseyin Kaptan'dan Mimarlar Odası Yönetim Kurulu’na, Genel Kurul Delegelerine ve Kamuoyuna Sunulmak Üzere Açıklama 
İMP'nin Yarışma Projeleri Türk Mimarlar Tarafından Tartışıldı 

ABD Meksika Sınırında Duvar
İsrail ile Filistin arasında Batı Şeria boyunca uzanan duvar tartışılırken benzer bir duvar da Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi.
Sınır Kontrolü 
Amerikan Seddi 
Amerikalı Mimarlardan Meksika Sınırı İçin Öneriler 

Thom Mayne’den “Red Robe, Varlık ve Deri” Üzerine
2005 yılında Pritzker Ödülü’nü kazanan Amerikalı mimar Thom Mayne ARKIMEET konferans serisinin 2006 yılındaki ilk konuğuydu. 

Pritzker Ödülü İstanbul’da Verildi
Dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olan Pritzker Mimarlık Ödülü 30 Kasım 2006 tarihinde Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan bir tören ile sahibini buldu. Portekizli mimar Paulo Mendes da Rocha’nın kazandığı ödül seçkin davetli kitlesi önünde verildi. Mendes da Rocha ertesi gün ARKIMEET kapsamında Aya İrini’de bir konferans verdi.

2006 Pritzker Mimarlık Ödülü’nü Mendes Da Rocha kazandı 
Pritzker Mimarlık Ödülü Sahibini Buldu
 • Paulo Mendes da Rocha: “Dünya Artık Yapılan Hatalardan Ders Almak Zorunda” 

Tartışmalı Yarışmalar
2006 yılına damgasına vuran iki yarışma oldu. Bunlardan bir tanesi Burdur diğeri ise Ünye Yarışması idi.

Arkitera Forum’da Burdur Yarışması Tartışması
Arkitera Forum’da Ünye Yarışması

Sanal Ortamda Vapur Seçimi
Haliç çevresi ve İstanbul Boğazı’nda kullanılmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan vapur tasarımları İstanbullular’ın oyuna sunuldu. 2 ay süren oylamanın ardından 8 vapur tasarımından 4. model birinci oldu.

İstanbul’un Vapurlarını ‘Sanal’ Ortamda İstanbullular Seçiyor 
İstanbullu Vapurunu Seçti

Ulusal Mimarlık Ödülleri
2 senede bir verilen Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde 2006 yılında Sinan Ödülü Hamdi Şensoy’a, ilk kez bu sene açıklanan bir kategori olan Anma Ödülü Kemalettin Bey’e, Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülleri ise Ayla Ödekan, Selahattin Yazıcı’ya verildi.

Ulusal Mimarlık Ödülleri Çevre Dalı’nda Kazananlar 
Ulusal Mimarlık Ödülleri Koruma-Yaşatma Dalı Ödül Dalı’nda Kazananlar 
Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı’nda Kazananlar 

Empire State Binası 75 Yılı Geride Bıraktı
New York’un simgesi ve en yüksek binası (Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin yıkılmasının ardından) Empire State Binası 2006 yılında 75. yaşını kutladı.

Empire State Binası 75. Yaşını Kutluyor 
New York’un Deniz Feneri 

İstanbul Çevre Düzeni Planı
Çevre ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında 1 Aralık 2004 tarihinde imzalanan protokolle 5216 sayılı Yasa ile tüm İstanbul il sınırlarını kapsayan 5 bin 400 kilometrekarelik alanda 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planı’nın yapılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yetki verildi.

Başkan Kadir Topbaş’a bağlı olarak çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’ndeki (İMP) akademisyenlerce çeşitli kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan “İstanbul Çevre Düzeni Planı” Mayıs ayında kamuoyu ile paylaşıldı.

Plan, Arkitera Mimarlık Merkezi ve İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi ile ortaklaşa düzenlenen İMP Toplantıları’nda tartışmaya açıldı.

“İstanbul Çevre Düzeni Planı” Açıklandı
• 20 değişiklikle İstanbul'a yeni düzen 
İstanbul ve Marmara’nın ‘Çevre Düzeni Planları’ tamamlanıyor 

Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat!
Arkitera Mimarlık Merkezi bağımsız editör adaylarını seçmek amacıyla Mayıs ayında Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat adı altında bir proje duyurdu. Yapılan bu duyurunun ardından gerekli koşulları sağlayan bağımsız editörlerin çalışmalarından oluşan bir kitap Ekim ayında yayınlandı.

Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat!
Arkitera Mimarlık Merkezi ile Çalışma Fırsatı! 
Bağımsız Editörler Belirlendi! 
Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat Kitabı Yayına Hazır 

Kanyon
Türkiye’de alışveriş merkezi konseptine farklı bir yaklaşım getiren Kanyon Mayıs ayında açıldı. Tabanlıoğlu Mimarlık-Jerde- Arup ortaklığında gerçekleştirilen proje Aralık ayında Dubai’den ödülle döndü.

Tasarımını Tabanlıoğlu - Jerde- Arup Ortaklığının Gerçekleştirdiği Kanyon Alışveriş Merkezi Açılıyor 
Architectural Review'dan Kanyon'a Ödül 

Guggenheim Müzesi Zaha Hadid'i Ağırlıyor
Mimarlık dünyasının en çok tartışılan mimarlarından birisi olan Zaha Hadid’in Amerika Birleşik Devletleri’nden ilk sergisi New York’ta Guggenheim Müzesi’nde açıldı. Sergi Hadid’in ilk yıllarından günümüze uzanan çalışmalarını kapsıyordu. 

Dünya Kent Forumu Toplantısı
Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Dünya Kent Forumu Haziran ayında Kanada’nın Vancouver şehrinde toplandı. Seçilen konu BM tarihinde bir ilk, “Çöküntü Bölgeleri”ydi.

UN’den Uyarı 
Kentleri Çalışır Hale Getirmek
Beton Ormanlar Arasında Yeşillik Bulmak 

Londra Mimarlık Bienali'nden İzlenimler
2006 yılının ilk mimarlık bienali Londra’da düzenlendi.

Han Tümertekin Harvard'da Eğitim Verecek
2004 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanan Han Tümertekin 2006 yılında Harvard’da ders verdi. 

Trafolar
Büyükşehir Belediyesi’nin tepki toplayan çalışmalarından bir başkası da boyanan Trafo binalarıydı. “Sihirli Resim Tekniği” ile boyanan trafolar mimarları hem güldürdü hem de düşündürdü. Önce trafoların üzeri boyanacak diye pano ile kaplandı, çok geçmeden trafolar reklam panoları haline dönüştü.

Trafolar "Sihirli Resim Tekniği" ile Boyanıyor, İstanbul Güzelleşiyor
Geleneksel Türk Trafoları 
Elektrik Trafolarının Kente Katılmasına Ait Bir Öneri

Salı Pazarı’nın Kaldırılması
Salı Pazarı’nın yerine yapılacak katlı otopark ve çevre düzenlemesi için kaldırılacağı açıklandı. Ağustos ayında yapılan açıklamanın ardından Kasım ayında Kadıköy life’da Salı Pazarı’nın yerine yapılacak proje açıklandı.

Salı Pazarı Tarihe Karışıyor 
Salı Pazarı’nda Yepyeni Bir Kadıköy Doğuyor 

Venedik Mimarlık Bienali
2006 yılının tartışmasız en önemli mimarlık etkinliği Venedik Mimarlık Bienali’ydi. Bienal 130.000’den fazla kişi tarafından ziyaret edildi. 

Praemium Imperiale Ödülü Frei Otto’ya
Japon Sanat Kurumu’nun her yıl düzenli olarak verdiği Praemium Imperiale Ödülü bu sene asma-germe strüktürün ustası olarak bilinen Alman Mimar Frei Otto’ya verildi. 

RIBA Altın Madalyası Herzog & de Meuron’a…
2006 yılı RIBA Altın Madalyası İsviçreli mimarlar Jacques Herzog ve Pierre de Meuron’a verildi.

Richard Rogers'ın Parlak Yılı
İngiltere'nin en önemli, dünyanın da sayılı mimarlık ödüllerinden biri olan Stirling Ödülü'nü bu sene iki binası ile finale kalan Richard Rogers, Madrid Barajas Havaalanı Terminal Binası ile kazandı. Venedik Mimarlık Bienali kapsamındaki Altın Aslan Ödülü 10 Eylül'de kendisine verilmişti. Arkitera Mimarlık Merkezi'nin de davetli olduğu 700 kişinin katıldığı bir yemekte açıklanan ödül, aynı zamanda Channel 4'den naklen yayınlandı. 

Devlet Desteği Olmaksızın Varlığını Sürdürerek AB’deki Benzerlerini Şaşırtan Arkitera 6 Yaşında
2006 yılında Arkitera Mimarlık Merkezi 6. yaşını geride bıraktı. 

Esenboğa Havalimanı’nın Mimarları
2006 yılının ses getiren konularından bir tanesi Esenboğa Havalimanı’nın açılışında binayı tasarlayan mimarların isminin anılmamasıydı. Türkiye Serbest Mimarlar Derneği’nin bunun üzerinde Radikal gazetesine verdiği ilan çok ses getirdi.

Esenboğa Havalimanı’nın Mimarları 
Ercan Çoban'la Esenboğa Havalimanı Projesi Hakkında... 

Alejandro Zaera Polo Desenlerle Bezediği Projelerini İstanbullu Mimarlarla Paylaştı
Foreign Office Architects’in kurucularından Alejandro Zaera Polo, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin davetlisi olarak 07 Kasım 2006 Salı günü ARKIMEET kapsamında bir konferans verdi. 

Bjarke Ingels’ten Mimarlık Gösterisi
Danimarka’nın en çok üreten ve tartışılan mimarlık ofislerinden biri olan "BIG" mimarlık ofisinin kurucusu Bjarke Ingels, 23 Kasım 2006’da "Bilgi’de Arkimeet" kapsamında bir konferans verdi.

Genç Mimarların Avrupa'daki Başarısı
Arman Akdoğan, Emin Balkış ve çalışma arkadaşları, İspanya konut bakanlığının açtığı İspanya’nın 7 ayrı bölgesinde, o bölgeye uygun konut tasarlanması yarışmasına, seçimlerini kent dokusu ile daha iç içe olan bir bölge olan Ceuta’dan yana kullandıkları tasarımları ile birincilik elde ettiler.

Emre Arolat Architects “AR Awards for Emerging Architecture”ı Kazandı
Dünyadaki en önemli mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen ve her yıl tüm dünyadan aday olan 45 yaş altı mimarlara, bitirmiş oldukları yapılarla ilgili olarak verilen bu ödüller için bu yıl 53 farklı ülkeden toplam 462 katılım gerçekleşti. EAA - Emre Arolat Architects, 10 ödülden birisini kazanan Türkiye’deki ilk mimarlık bürosu oldu.

MVRDV’den Konut Projelerine Radikal Yaklaşımlar
MVRDV’nin kurucu ortaklarından Jacob van Rijs, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin davetlisi olarak 12 Aralık 2006 Salı günü ARKIMEET kapsamında bir konferans verdi. 

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.