Haberler

3. köprünün yeri belirleniyor

Tarih: 15 Ocak 2007 Kaynak: Birgün
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Bakanlığın 2007 yılında gerçekleştirmeye çalıştığı çok sayıda proje olduğunu belirtirken, "Bunlardan öncelikli olanı İstanbul'da 3. boğaz köprüsü. Güzergahı, 2007'nin ilk yarısında tespit edeceğiz" dedi.

Köprünün güzergahının kamulaştırma, yeşillik, su havzasını korumadaki öncelikler, ulaşım modlarıyla üişkilendirme, diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyon gibi kriterlere bakılarak belirleneceğini belirten Özak, 3. köprü konusunda uluslararası firmalarla da görüşme halinde olduklarını söyledi.Kendi-lerinin daha önceden birlikte çalıştıkları, İtalyan, Fransız, Çin firmalarının Türk partnerleri olduğunu, bunlarla görüştüklerini ifade eden Özak, şunları kaydetti:"Bu konuda uzman, büyük de Türk şirketleri var. Dünyanın her tarafından Türk müteahhitleri çok büyük hizmetler yapıyorlar. Mesela sismik güçlendirmede Japonların Türk partnerleri var.Çin'e gittiğimizde de bu projelere çok büyük ilgi olduğunu gördük. Çin'de bu konuda büyük gelişmeler var, gerçekten hem teknolojik hem yapım olarak büyük gelişmeler mevcut, hem de finansmanları iyi. Fransa'da da güzel firmalar var bunlar dünyanın her tarafına yaptıkları örnekler var.Bunlar, yeni ve gelişen teknolojilere göre uyguladıkları projeleri Türkiye'ye sunmak istiyorlar. İstanbul Boğaz köprüsü hem onlar için bir iştir hem de prestijdir. Çünkü İstanbul dünyanın en önemli şehirlerinden biri."

Bolu Dağı tüneliyle ilgili olarak yolun İstan-bul-Ankara bölümünü 23 Ocak'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin de katılacağı bir törenle açılacağını bildiren Özak, "aşınma" denilen tabaka için de asfaltın dökülmesi gerekli ısı şartları müsait olmadığı için bekleneceğini, bahara doğru yolun tamamının açılacağını söyledi.

Karadeniz Sahil Yolu'nda 2006 yılında 106 kilometre yolun trafiğe açıldığını kaydeden Özak, "Yani bizim 524 km yolumuz şu anda açıktır. 2007 yılı Ocak ayında trafiğe açılabilecek 10 km yolumuz var. 2007 yılı 2. yarıda trafiğe açılabilecek 8 km yolumuz kaldı. Bunlar Araklı, Tirebolu tünelleri ile Giresun'daki Günburnu Viyadüğü" dedi.

Yol çalışmaları konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını ifade eden Özak, duble yollarda her yıl 8 bin kilometreye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Özak, Gebze-İzmit körfez geçişi, Çanakkale Lapseki yolu, Samsun-Ankara, Mekece-Adapazarı, Pozantı-Adana ve Susurluk yollarını da bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Karayolları yapım ödeneklerinin 2006 yılında az olduğunu belirten Özak, şöyle devam etti: "Bunu bilerek sayın Başbakan, Maliye Bakanı ile oturduk konuştuk, özelleştirmeden bu yıl içerisinde çok önemli miktarda para alacağız ve 2004 yılında yapmış olduğumuz harcamadan daha fazla yapacağız.

Özelleştirmeden gelen yaklaşık 2 milyar YTL'lik parayla da Şubat-Temmuz döneminde geçen yıldan daha fazla iş yapılacak."

Duble yollarda yeni finansman modelleri aradıklarına dikkat çeken Bakan Özak, şunları kaydetti: 'Para konusunda hiç bir sorun yok. Uzun vadeli para bulabiliyor, düşük faizle, fakat ödenek yazmak da zorluk var. Bunu nasıl yapabiliriz, nasıl yeni bir finansman modeli oluştururuz, bunun üzerinde çalışıyoruz, buradan bir geçiş ücreti almadığımız için nasıl yapabiliriz bunu araştırıyoruz, Hazine, Maliye ve Karayolları Genel Müdürlüğü bunun üstünde çalışıyoruz.'
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.