Haberler

420 bin konuta ihtiyacı olan Libya, Türkiye'nin kapısını çalacak

Tarih: 1 Şubat 2007 Kaynak: Referans
Libya, konut ihtiyacının çözümü için Türkiye ile pazarlığa hazırlanıyor. Martta Türkiye’yi ziyaret edecek bir heyet, 420 bin konutla taşra ve merkezlerde altyapı ile yeniden yapılanma projelerinin ayrıntılarını Türk yetkililerle müzakere edecek ve firmalarla görüşmeler yapacak.

Libya İskân Bakanı Abuzaid Dorda, “Zamanla yarışıyoruz, ihaleye çıkmayacağız. Yeni bir çalışma metoduyla önce firmalardan ham fiyatları alacağız. Yeterliliği tartışılmayan şirketlerle anlaşabiliriz. Projeleri illere ve bölgelere ayırdık. Konut işini alan firmaya o ilin veya bölgenin altyapı işleri de verilecek" dedi.

20’nci Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları kapsamında önceki gün Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i makamında kabul eden Dorda, projeyle İtalya, Almanya, İspanya ve Brezilya'nın da ilgilendiğini ama önceliği Türkiye’ye vermek istediklerini söyledi.

Dorda, projelerde Libya firmalarıyla ortaklaşa çalışılacağını belirtirken inşaat malzemelerinin ülkede üretimi konusunda da işbirliği çağrısında bulundu. Dorda, “Türkiye çimento, briket, fayans konularında çok ileri” dedi. Vilayetlerin altyapılarının da konutları yapacak firmaya verileceği kaydedilirken Libya İskân Bakanlığı'na 2007 için ayrılan kaynağın boyutunun 6 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Dorda, KEK'in yeniden çalışmaya başlamasından memnuniyet duyduklarını vurgularken Tüzmen, Türk firmalarının altyapı ve üstyapıda dünyada bugüne kadar 85 milyar dolarlık iş yaptığını ve bu iş hacminden Libya’nın aldığı payın da 14.4 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Doğalgaz dağıtmı öğretilecek
2003'te Libya’da sadece 100 milyon dolarlık müteahhitlik hizmeti yapan Türk müteahhitlerin iş hacminin de 2006'da 1.6 milyar dolara ulaştığını belirten Tüzmen, "Bu rakamlar bize gelecek için ümit veriyor. Libya'da büyük yatırımlara, prestij projelerine imza atmak istiyoruz" dedi.

Bankalar konusunda Türk firmalarının yaşadığı teminat mektubu sorununa da değinen Tüzmen, Dorda’nın sorunun çözümü konusunda yaptığı "Merkez Bankası kefil olsun" önerisinin ise gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Tüzmen, “Merkez Bankası özerk, dolayısıyla garantör olması zor. Hazine oluyordu ama IMF ile yaptığımız anlaşmalardan sonra o da olmuyor” dedi. Tüzmen, Türk firmalarının Libya’dan alacakları konusunun artık siyasi iradeyle çözülmesini beklediğini söyledi.

Bu arada dün Libya Elektrik, Su ve Gaz Bakanı Ümran İbrahim Abukrah'u ziyaret eden Tüzmen, enerji ithalatında Libya'yı güvenilir ve istikrarlı bir kardeş ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Tüzmen, Türkiye'nin yıllık enerji ithalatının 30 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek Libya'nın daha fazla pay almasını istediklerini söyledi.

Abukrah ise doğalgaz dağıtım şebekeleri konusunda Türkiye'nin deneyimine inandıklarını anlatarak bu konuda araştırma yapacak ve Türk şirketleriyle görüşmelerde bulunacak bir heyeti önümüzdeki nisanda Türkiye'ye göndermeye karar verdiklerini söyledi. Bu arada, iki ülke arasında Türkiye-Libya Ortak İş Konseyi kurulmasına ilişkin anlaşma da imzalandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.