Haberler

Yeraltı Pamukkalesi'nde çökme tehlikesi

Tarih: 5 Şubat 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Bayram Taş, Resul Cengiz
Denizli'nin Honaz ilçesi Kaklık beldesinde bulunan, 'Yerin altındaki Pamukkale' olarak anılan Kaklık Mağarası'nın çökme tehlikesi yaşadığı iddia ediliyor.

Kaklık Mağarası'ndaki çökme tehlikesinin, karbonatlı suların bir bölümünün mağaranın üzerine yapılacak kanallardan geçirilmesiyle önlenebileceği belirtiliyor.

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Karst ve Mağara Araştırmaları Birim Yöneticisi Jeomorfolog Dr. Lütfi Nazik, mağaranın karstik özelliği gereği kurumalar sebebiyle çökebileceğini söyledi. Çökme riskini gidermek için bir dizi önlem alınması gerektiğini belirten Nazik, bunların başında yüzeye çıkan karbonatlı suların bir bölümünün, mağaranın üzerine yapılacak kanallardan geçirilmesinin geldiğini ifade etti.

Dr. Nazik, "Önceki yıllarda hızla yok olma tehlikesiyle yüz yüze gelen Pamukkale'nin kurtarılması için yapılan çalışmalarda olduğu gibi bol karbonatlı sular, sıcaklıktan dolayı gerilerek açılmaya başlayan çatlakların arasında traverten çökelterek zamanla kapanmasını sağlayacaktır. Kolay ama zaman alacak bu işlemle mağara, doğal bir süreçle kendini onaracak ve yenileyecektir." dedi. Nazik'in verdiği bilgiye göre belirgin bir fay üzerinde çıkan büyük bir yeraltı deresinin oluşturduğu boşluğun tavanının çökmesi sonucu meydana gelen mağara, ilk defa 2000 yılında MTA tarafından incelenerek turizm için kullanıma açıldı. 2002 yılında mağaranın uygulama projesinin Denizli Valiliği'ne sunulduğunu; fakat yerel yönetimlerin uygulamadığını öne süren Nazik, "Türkiye'de başka bir örneği bulunmayan ve bölge turizmi için büyük önem taşıyan bu mağara ihmal edilmemeli." diye konuştu.

Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş ise mağarayı 2006 yılında 40 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini, kendilerine çökme tehlikesiyle ilgili bir bilgi gelmediğini aktardı. Bahsedilen çatlakların yıllardan beri olduğunu savunan Gülbaş, ayrıca suyun akışını zaman zaman değiştirerek söz konusu işlemi yaptıklarını savundu. Mağaranın işletmesinin yerel yönetime ait olduğunu belirten Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz da kendilerinde mağaranın tehlikeli durumda olduğuna dair bir rapor olmadığını kaydetti. Korkmaz, "Madem öyle bir şey var, bize neden bildirilmedi? MTA da bir devlet kurumu, biz de. Elimizdeki bilgiler doğrultusunda tedbir alınmaktadır. Şu anda çökme tehlikesi söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Yeraltı sularının kayaları eritmesi sonucu oluşmuş
Karbonat ve sülfatlı kayaların yeraltı sularınca eritilmesi sonucu oluşan Kaklık Mağarası'nda, Pamukkale'deki gibi traverten kitlesi bulunuyor. Bu kitle mağaranın yakınında yeraltından çıkan Kokarhamam Pınarı sularının mağaraya şelaleler halinde akması sonucu oluşmuş. Basamaklı havuzlardan meydana gelen travertenlerin gelişimi halen sürüyor. Mağaranın kuzey duvarından küçük şelaleler şeklinde sızan sular da yer yer duvar travertenleri oluşturuyor. Mağaranın büyük kısmının güneş ışığı alması, duvarlarında yosun ve sarmaşıkların yetişmesine sebep oluyor. Gün içinde yeşilin değişik tonlarına bürünen bu bitkiler, olağandışı bir güzellik sunuyor. Bu arada mağarayı besleyen Kokarhamam Pınarı'nın kükürt ve karbonatlı jeotermal suları, cilt hastalıklarına iyi geliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.