Haberler

Geleneksel Çizgide Çağdaş Söylem

Tarih: 5 Şubat 2007


Uygarlık öğesi olan sanatın sürekliliği bütünlüğü konusunu somut bir örnek haline getirmeyi amaçlayan Vedat Kaçar'ın  "Geleneksel Çizgide Çağdaş Söylem" isimli seramik sergisi 12 Şubat - 8 Mart 2007 tarihleri arasında İstanbul Sanayi Odası Odakule Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

Kaçar; geleneksel çizgide çağdaş söylem olarak adlandırdığı sergisi için şunları söylüyor:

"800 yılı aşan bir seramik kültürümüz vardır. Bu kültür kendi içinde çok zengin bir birikimi içerir. Türk seramiği bu süreç içinde çeşitli kültürlerden ve düşüncelerden etkilenmiş ama bunları potasında eriterek kendisini belirleyen tarzı oluşturmuştur. Sorun bunun bu güne nasıl taşınacağı, yeni çağdaş Türk seramiğinin tarzının ne olacağıdır. Bu bağlamda geleneksel Türk seramiğinin dinamiğini, onu oluşturan nedenleri araştırıp tespit etmenin çağdaş Türk seramiğinin kendisine ait anlatım dilinin oluşumuna büyük yararı olacaktır.

Kültürel kimliği belirlemede birinci sırada etkili olan seramik sanatımız, önce değerlendirilmeli sonra korunmalı ve son olarak da yaşatılmalı dendiğinde; bu sanat eserlerin yeniden üretimi değil günümüz sanat anlayışı ve çağdaş tasarım ilkeleri doğrultusunda, biçim ve içerik olarak yeni ürünlerle ortaya konması anlaşılmalıdır. Ortaya çıkan yeni tarz, çizgi, renk ve kompozisyon anlayışı açısından geçmişle bağlantı kurabiliyorsa ve aynı zamanda bugüne hitap edebiliyorsa değişim ve çağdaş yeniden üretim gerçekleşebilmiş demektir."



Vedat Kaçar

1969 doğumlu Vedat Kacar, 1991’de Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünü “Geleneksel Çini Motiflerinden Yola Çıkarak Yeni Tasarımlar Oluşturmak” Projesi ile 1994’te yine aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Seramik Programını “Bir Bildirim Aracı Olarak Artistik Duvar Uygulamaları” Projesi ile bitirdi. 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanatta Yeterlik Seramik Programını “Geleneksel Seramiklerin Çağdaş Bir Form ve Renk Anlayışıyla Yeniden Sunuluşu” Projesi ile tamamladı, aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Çini Ana sanat Dalında Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı. 1998 yılında Yardımcı Doçent oldu, aynı tarihten itibaren Geleneksel Türk El Sanatları Bölümünde Çini ve Çini Onarımları Ana sanat Dalı Başkanlığını yürütüyor. Türk Çini Sanatı Form Özellikleri ve Bezeme Teknikleri ile Günümüzde Çini Tasarımı ve de Tasarım üzerine ders vermeye devam ediyor. 1989’dan itibaren Ankara, İzmir, Eskişehir’de 8 kişisel sergi açtı. Birçok karma sergi, ulusal ve uluslar arası sempozyumlara katıldı. 2. ve 5. Altın Testi Seramik Yarışmalarında Özel Ödüle lâyık görüldü.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.