Haberler

İstanbul'un yangın kâbusu

Tarih: 7 Şubat 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Hülya Keskin
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç , "İstanbul, Avrupa'nın yangın tehlikesi ile en fazla iç içe olduğu metropolüdür. Kentte itfaiye araçlarının giremediği 1500 sokak bulunmaktadır. Mimari yapının düzensizliği ile ulaşım sorunlarını da göz önünde bulundurduğumuz zaman İstanbul'daki mevcut risk daha da artmaktadır" dedi.

Teknoloji ile sanayinin ilerlemesi sonunda gelişen ve sürekli büyüyen İstanbul, mimari yapısından ve ulaşım sorunundan kaynaklanan eksikliklerden dolayı yangın açısından önemli tehlike oluşturuyor. Prof. Dr. Kılıç, İstanbul'da endüstri, ticaret ve konutların iç içe bulunduğu bir yapılanmanın getirdiği sorunları çözmeden, itfaye birimlerinin gereken müdahalelerde bulunamayacağını belirterek yeni yapıların yangın riskini azaltacak şekilde düzenlenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kılıç, "İstanbul, Avrupa'nın yangın tehlikesi ile en fazla iç içe yaşayan metropolüdür. Kentte itfaiye araçlarının giremediği 1500 sokak bulunmaktadır. Bu dar ve dik sokaklara park eden araçları da eklediğimiz zaman itfaiye araçlarının geçisi imkânsız bir hal alıyor. Bu da kentteki mevcut riski daha da artırmaktadır . Yeni yapılan tüm yapılar, yangın riskini en aza indirecek şekilde düzenlenmek zorundadır" dedi. Kılıç, İstanbul'un yapısına uygun olarak, küçük çapta çok sayıda itfaiye istasyonu oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Her geçen gün kent içindeki plaza ve alışveriş merkezleri sayısının arttığının altını çizen Kılıç, "Alışveriş merkezleri gibi yoğunluğun sürekli arttığı yerlerde tehlike de artmaktadır. Bu yapıları 3 gruba ayırmamız gerekir. 2000 yılından önce inşa edilen alışveriş merkezleri bina içinde riski azaltacak düzeyde yapılmamıştır. Bu yapıların kontrol edilmesi gerekir. 2000 yılından sonra yapılanlarda ise, kısmen riskin azaltıldığı yapılar var. Gerekli yangın mevzuatına uyulup uyulmadığı incelenmelidir" dedi.

Riskli Ahşap Binalar
Tarihi dokuyu yansıtan yapıların çoğunun kullanılmamasının çevreyi tehdit ettiğini belirten Kılıç, "İstanbul'da 220 tane terk edilmiş, tehlike unsuru oluşturan ahşap bina var. Bu binalar ne yıkılıyor ne de devlet tarafından sahiplerine kredi imkânı sunulup onarımı sağlanıyor. Sonrasında da kundaklamalara tanık oluyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yangın konusunda gereken bilgiye sahip olunmadığını vurgulayan Kılıç, "İlkokullara yangınla ilgili dersler konulmalıdır. Okullarda, otellerde, işyerlerinde tatbikat yapılması gerekli" görüşünü kaydetti.

İstanbul İtfaiyesinindeki personel sayısının gelişmiş ülkelere oranla karşılaştırılamayacak kadar yetersiz olduğunu vurgulayan Kılıç, "İstanbul'un nüfusunu 12 milyon olarak kabul edersek, itfaiye personelinin 12 bin olması gereklidir. İstanbul merkez olarak düşünüldüğünde itfaiye kadrosunda sadece 2 bin kişi bulunuyor. Bu sayı çok yetersiz" dedi.

İstanbul İtfaiyesine taşeron olarak 1250 ek personel alınmasının sorunları çözmek yerine artıracağını belirten Kılıç itfaiyenin kurumsallaşmadığı takdirde yapılan tüm atılımların gereken çözümü getiremeyeceğini belirterek, Türkiye genelinde İtfaiye Genel Müdürlüğü'nün oluşturulması gerektiğini de vurguladı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.