Haberler

İstanbul Müze - Kent Olabilecek mi?

Tarih: 15 Şubat 2007 Derleyen: Gökçe Aras

Süleymaniye Külliyesi

25 Mayıs 2004 tarihinde Topkapı Sarayı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu başkanlığında, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’ın katılımıyla, İstanbul’un kültürel mirasını konu alan bir toplantı gerçekleştirildi ve bu toplantıda “İstanbul Müze-Kent” kavramı çerçevesinde ortak bir çalışma başlatılmasına karar verildi. Bu kararın ardından 11 Ağustos 2004 tarihinde de bu dört kurum "İstanbul Müze-Kent" Projesi ortaklık protokolünü imzaladılar.

Ayvansaray'dan Beyoğlu'na ve Boğaz'a uzanan hatta, binlerce metruk binanın kısa sürede yenilenmesini içeren “dönüşüm projesi”nde ilk kazma Mayıs 2006’da vuruldu.

“Müze-Kent”projesi kapsamı içinde, ”Tarihi Yarımada”da (Eminönü-Sirkeci-Sultanahmet-Süleymaniye-Zeyrek gibi yerleşim alanlarından oluşan bölge) özellikle Osmanlı mimarisinin örneklerini ve diğer tarihi yapıları yenilemek ve çeşitli faaliyet alanları olarak yeniden topluma kazandırmak için de çalışmalara başlandı.

Proje kapsamında pilot bölge olarak Zeyrek ve Süleymaniye seçildi ve çalışmalara başlandı. Süleymaniye bölgesinde, Süleymaniye Külliyesi ve çevresinin çirkin yapılaşmanın etkisinden kurtarılabilmesi ve tarihi dokunun tekrar canlandırabilmesi amacıyla, Salis ve Rabi Medreseleri’nin bulunduğu Mimar Sinan Caddesi’nden başlayıp, Namahrem Sokağı takip ederek Ayrancı ve Hayriye Hanım Sokağı’na inen güzergahta, pilot uygulama başlatıldı.

Proje, Zeyrek Bölgesi’nde ise Zeyrek Cami'nin etrafındaki tarihi dokunun korunabilmesi için İbadethane Sokak, İbadethane Arkası Sokak, Fazilet Sokak ve Zeyrek Mehmet Paşa Sokakları'nın sınırladığı adalarda gerçekleşecek.

Pilot bölgedeki çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için geniş kapsamlı sosyo-ekonomik projelerin de eşzamanlı olarak yürütüleceği söyleniyor. Tüm tarihi Yarımada'da olduğu gibi Zeyrek ve Süleymaniye'de de tarihi çevreye zarar veren niteliksiz bir yapılaşma (imalathaneler vb.) ve bölgenin kültürel miras değerinden bihaber bir göçmen nüfus mevcut. İmalathanelerin başka bölgelere taşınması ve kiracı nüfusun belirlenecek başka bölgelere yerleştirilmesi için çalışmalar yapılacağı da düşünülüyor.

İstanbul Büyükşehir, Beyoğlu ve Fatih belediyeleri bu dönüşüm projelerini TOKİ, KİPTAŞ ve özel sektörle birlikte uygulamaya koyacak. Süleymaniye'de yürütülecek ilk uygulamada 1.280 evden 300'ünü KİPTAŞ yeniliyor.

Restore Etmek İstemeyenlerin Evleri Kamulaştırılıyor
İstanbul'da binlerce evin neredeyse bir anda yenilenmesini içeren projenin dayanağı, Beyoğlu ve Fatih'teki çöküntü bölgeleri için Temmuz 2005'te çıkarılan 5366 sayılı yasa. Yasayla tüm Türkiye'de eski yerleşim alanlarında, “dönüşüm projeleri” yürütmesinin önü açıldı. Yasayla, belediyeler projeye katılmayan yapıları kamulaştırabiliyor, projeye onay verecek özel koruma kurulları oluşturabiliyor, inşaat harçlarından muafiyetle maliyeti yüzde 30 azaltabiliyor.

Tarihi Yarımada’da ilk olarak 1.280 bina dönüştürülecek. Bu binalardan 600'ü orta vadede ve 515'iyse acilen yenilenecek, çökme riski bulunan 382 bina da tamamen yıkılarak yeniden inşa edilecek.

İsteyen sadece restorasyon bedelini ödeyerek evinde oturmaya devam edecek. Sahibi restorasyon bedelini “ödemediği/ödeyemediği” için kamulaştırılan evleriyse belediye restore edecek, sonra piyasa fiyatıyla satışa sunacak. Eski cumbalı, ahşap kapılı, motifli Türk evleri ortaya çıkarılırken, bölgeye yeni yapılacak evler üç katı aşamayacak. Projede hedef, evlerin eski ve yeni sahipleriyle birlikte Tarihi Yarımada'da “zengin, orta ve dar gelirli vatandaşların bir arada yaşayacağı” eski tadında yeni mahalleler yaratmak.

İstanbul Müze-Kent Projesi'nde, profesyonel bilgiden yararlanma ve katılımcılık açısından farklı bir kurumlaşma öngörülüyor. Bu nedenle gönüllü bir Danışma Kurulu oluşturulmuş. İlk yapılan toplantıda bütün uygulamaların bu kurulun bilgisi ve öngördüğü prensipler dahilinde yapılacağını belirtilmiş. Ancak bu Danışma Kurulu’nun bilgisi olmadan kararların alınmakta ve uygulamaların yapılmakta olduğu da görülüyor.

İnsan Yerleşimleri Derneği 09 Şubat 2006 tarihinde Müze Kent Projesi ile ilgili önerilerini şöyle dile getiriyor: “Müze-Kent Projesi'nde başlangıçta öngörüldüğü gibi, bir yönlendirici kurul oluşturulmalı. Bu kurul uygulamadan bağımsız olmalı (işlevi sadece proje yonetimi olan ve uygulamaya girmeyen) ve bir yönetmelikle tanımlanmış/tanımlanmamış bir görev üstlenmeli. Kurulun yönetmelikte belirtilen esaslara göre değerlendirmesinden ve onayından geçmeyen hiçbir uygulama Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim organlarına teklif edilmemeli.”

İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği İMP Toplantıları’nda da bugün (15 Şubat 2007) saat 19:00’da yöneticiliğini Mimarlar Odası Eski Başkanı Oktay Ekinci'nin yapacağı, Eminönü Belediyesi Belediye Başkanı Nevzat Er, İMP Müze Kent Grubu Yöneticisi  Prof. Dr. Cengiz Eruzun ve  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı Murat Tuncay'ın konuşmacı olarak katılacağı “Tarihi Yarımada ve Kentsel Koruma” konulu panelde “Müze Kent” kavramı da ele alınacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.