Haberler

İstanbul'un 8 ay yetecek suyu var

Tarih: 16 Şubat 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Savaş Ay
Savaş Ay İSKİ Genel Müdürü ile helikoptere binip, İstanbul barajlarını görüntüledi. Genel Müdür, kuraklığın kapıya dayandığı söylentilerini yalanladı: Tek damla yağmasa da, İstanbul 8 ay su sorunu yaşamaz.

Sabah ekibi olarak İstanbul'un su sorununu 'kuş bakışı' inceledik. Şehirde suyun başını tutan adamı, İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur'u da yanımıza alıp, helikopterle su havzalarını ve barajları dolaştık. Hem gökten hem de yeryüzünden çıplak gözle gördük, görüntüledik ve genel müdürden de şifahen öğrendik ki: "İstanbul'a yağmurun katresi düşmese bile en az 8 ay sorun yok." Böylesi iddialı bir açıklamanın belgesi, kanıtı aşağıdaki ipuçları ve raporlarda gizli. Ömerli, Elmalı, Darlık, Sazlıdere, Büyükçekmece, Alibeyköy ve inip hem inceleme hem göl balığı ziyafeti yaptığımız Terkos barajları. Havadan gözlediğimiz İstanbul barajları bunlar. Günün 'trendy' mevzusu 'küresel ısınmanın' doğal sonucu olarak mevsim normallerinin altında yağmur var malum. 

Barajlar Dolu 
Bırakın etrafı sular-sellerin götüreceği sağanakları, ahmak ıslatanlara bile hasretiz nicedir. Ama söz konusu barajlarımız milyonlarca metreküp suyu kucaklayıp depolamış durumda. Ne buharlaşma ne İstanbul ahalisinin bol kese su sarfiyatı su kütlelerini fazla etkileyememiş. Terkos'ta çamurluk kıyılara inince soruyorum:

Bolluk zamanına kıyasla incelme, zayıflama, içe doğru çekilme olmuş galiba sayın genel müdür? -
Endişeye mahal yok. Havzaları korursak İstanbul hiçbir zaman susuz kalmaz. Sadece Ömerli'de 20 kilometrekarelik havzada doluluk oranı yüzde 53. Son 50 yılın yağış ortalamasına göre aralık ayında İstanbul'a 114 kg. yağış düşerdi. Bu yıl aralık ayında İstanbul'a yalnızca 22 kg yağış düştü. Barajlara 60 milyon m3 su gelmesi114 kg yerine 22 kg yağış... Savaş Ay ve İSKİ Genel Müdürü barajları hem gökyüzünden hem yerden inceledi. Müdür Ali Dursun Çodur, son 50 yılda ortalama 114 kilo yağış düşerken bu yıl bu oranın 22 kiloda kaldığını ifade etti.gerekirken sadece 37 milyon m3 su ulaştı. Çünkü su havzalarında çarpık yapılaşmalar var. Uydu fotoğraflarıyla eski hali-yeni hali diye tespit yapıp, kaçak yapıları bir bir yıkıyoruz. Normalde 8 ay, biraz ekonomik kullanım halinde 1 yıl su stokumuz yeterlidir. Türkiye'de suyu kendine yetecek olan birinci kenttir İstanbul.

"Tıraşı Kısa Keselim"
Susuz kalmayız diyorsunuz ama garantisi ne bunun?
- Elbette ki hiçbir kaynak sınırsız değildir. Suyu tasarruflu kullanmalıyız. Basit çözümlerle ciddi su tasarrufları yapabiliriz. Mesela yaptırdığımız kamuoyu araştırmasına göre İstanbullu erkeklerin 4'te 1'i tıraş olurken musluğu sürekli açık bırakıyor. Bu da bir tıraşta 60 ila 90 bin m3 suyun boşa gitmesi demek.

Kısa kes tıraşı mı diyorsunuz ahaliye? 
(gülerek) 'İdareli kullanın' diyorum. Bir başka sorum da 'barajlarda biriken ham suyun kalitesi' üzerine. Genel müdürün yanıtı yine iç ferahlatıcı;

İstanbul'un her bölgesinde şehir şebeke suyu tüm standartlarda içilebilir kriterlerde kaliteli. İstanbullular musluklarından akan suyu güvenle içebilirler. Yakında 1 milyon 110 bin m3 kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri gelecek. İstanbul'un atık suları yeniden kullanılabilecek. Kayıp kaçak suda hedef 1 yıl içerisinde yüzde 15.

Kayıp-kaçak oranınız ne?
Ocak ayında İstanbul'da kayıp-kaçak oranımız yüzde 23'e çıktı. Bizim hedefimiz bu oranı bir yılda yüzde 15'e daha sonrada yüzde 10'un altına indirmek. Dünya ortalaması ise yüzde 20'dir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.