Haberler

Kışladan müzeye döndü...

Tarih: 21 Şubat 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Can Hacıoğlu
Osmanlı döneminde askeri kışla ve talimgâh olarak kullanılan yapı, bugün Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Binası olarak hizmet veriyor. Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi içinde yer alan müzede paha biçilmez yapıtlar, sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Atilla Atar , binanın mimari yapısı açısından birinci ulusal mimarlık dönemine ait olduğunu belirterek "Bina 19. yüzyıl başlarında yapılmış bir yapıdır. Bu özelliği ile Osmanlı dönemini de kapsıyor. Zaten bina hem Osmanlı döneminde, hem de Cumhuriyet döneminde ülkeye askeri kışla ve talimgâh binası olarak hizmet verdi. Binanın Anadolu Üniversitesi denetimine geçmesi ise 1982 yılında olmuştur. Bina o tarihten beri üniversitemiz denetimindedir. Ayrıca bina Anadolu Üniversitesi'nin isteği üzerine TC Kültür Bakanlığı Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 09.12.1988 tarih ve 358 sayılı yazısı ile tescillenmiştir. Bina üniversite hizmetine geçince 1998 yılına kadar cam ve demir atölyesi olarak kullanıldı. Kasım 2001'de Çağdaş Sanatlar Müzesi olarak tasarlandı ve inşa edildi" diye konuştu.

Binanın müze olarak tasarlanmasında etkili olanın binanın kendi mimari yapısı olduğuna da vurgu yapan Prof. Atar, "Binanın birinci ulusal mimarlık dönemine ait oluşu ve önemli bir yapı oluşu, binanın bir restoran veya kafe değil de müze olarak tasarlanmasında etkili oldu. Zaten böyle bir özelliğe sahip olan binanın müze dışında başka bir yapı olarak tasarlanması düşünülemezdi" şeklinde konuştu.

Koleksiyon Zengin
Müze kol eksiyonunun Eskişehir'de yıllar içinde oluşan sanatsal birikimin sonucu gerçekleştiğini de belirten Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Atilla Atar, şunları söyledi: "Önce Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi'nin denetiminde Türk sanatına aralıksız 10 yıl hizmet veren Palet Sanat Galerisi, burada ürünlerini sergileyen yerli, yabancı sanatçıların yapıtlarını üniversite koleksiyonuna kazandırmıştır. Üniversite koleksiyonundan seçilen y apıtlarla da Çağdaş Sanatlar Müzesi'nin koleksiyonu oluşturulmuştur. Zaman içerisinde zenginleşen müze koleksiyonunda 134 Türk, 46 yabancı, 180 sanatçının yapıtı bulunmaktadır. Bunların hepsi kendi içerisinde güzel ve özel, ama örnek verecek olursak Abidin Dino 'nun eserleri ön plana çıkıyor. Abidin Dino dışında örnek olarak 1981 42. DRHS Başarı Ödülü sahibi Nuri Abaç, 1971 İtalya Ugo Carpi Uluslararası Gravür Sergisi bronz madalyası sahibi Mustafa Aslıer ve A ğahan Mimarlık Ödülü Finalisti Erol Akyavaş 'ı verebiliriz."

Müze koleksiyonunda 134 Türk, 46 yabancı, toplam 180 sanatçının yapıtı bulunuyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.