Haberler

'Samimiyseniz müze için yer gösterin'

Tarih: 22 Şubat 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Olkan Özyurt
Tarih Vakfı, gerçekliği tartışmalı bir rapor yüzünden, İstanbul Müzesi'ni kurmayı planladığı Darphane binalarından yarın çıkarılabilir. Vakıf başkanı Halim Bulutgil, Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'ni samimiyete çağırıyor.

Kültür Bakanlığı kurumlarının Tarih Vakfı'nı Darphane-i Amire binalarından çıkartma teşebbüsleri yeni bir aşamaya girdi. Binaların oturulamaz olduğuna dair bir rapor sonucu yarın vakfın polis zoruyla binalardan çıkarılması söz konusu. Oysa bu yapı topluluğu İstanbul'un 'kent müzesi' için hazırlığı yapılmış tek alternatifi.

İstanbul, 2010'da Avrupa'nın kültür başkentlerinden biri olacak. Bu projenin en önemli hedeflerinden biri İstanbul Müzesi'nin kurulması. En son Kültür Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Tarih Vakfı'nın işbirliğiyle hayata geçirilmesi kararlaştırılan İstanbul Müzesi'nin nerede ve ne zaman kurulacağı ise son gelişmelerle tamamen bir belirsizliğe gömüldü.
Müzenin Topkapı Sarayı avlusu içerisinde bulunan tarihi Darphane binalarında kurulması bekleniyordu. Fakat ocak ayında Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Radikal'e müzenin Sirkeci Garı'nda kurulacağını açıklamıştı. Tarih Vakfı ile Kültür Bakanlığı arasında yaşanan son gelişmelerse müze mekânının hâlâ belli olmadığını gösteriyor.

Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarih Vakfı'nı yer göstermeden, 1996 yılında İstanbul Müzesi'ni kurması için verilen Darphane binalarından çıkarmak istiyor. Sebep olarak da İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni bir raporu gösteriyor. Rapora göre Darphane binaları her an yıkılabilir. Bu gelişme üzerine Tarih Vakfı'nın İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlattığı rapor ise bunu yalanlıyor.

Tarih Vakfı'na binaları boşaltması için verilen süre yarın dolacak. Ama Vakıf yetkileri raporun düzmece olduğunu iddia ediyor. Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutgil, "Raporun hiçbir inceleme yapılmadan hazırlandığı çok belli. Biz İTÜ Deprem ve Yapı Araştırmaları Merkezi'ne başvurduk. İki profesörün içinde olduğu bir ekip binaları inceledi. Binaların her yıkılabilecek durumda olmadığını belirten bir rapor hazırladılar. Biz de yürütmeyi durdurma kararı için İdari Mahkeme'ye başvurduk" diyor. 4. İdare Mahkeme'sinde görülen davada mahkeme bilirkişi inceleme kararı aldı; 27 Şubat'ta bilirkişi incelemesi yapılacak. Yani binaların boşaltılması için verilen sürenin dolmasından dört gün sonra...

İstanbul Müzesi, Türkiye'nin kültür hayatı için çok önemli bir proje. Çünkü ilk kez STK'larla devletin büyük bir kültür projesinde ortaklık yolu açabilecek. Bu yol ise birçok müzenin yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayacak. Ama görülen o ki devlet bu işbirliğinde ayak sürüyor.

Bulutgil de bunun altını çiziyor zaten. Tarih Vakfı'nın amacının İstanbul Müzesi'ni yapmak olduğunu söyleyen Bulutgil "İlla tarihi Darphane binalarında kalacağız diye bir durum yok. Ama hâlâ müzenin nerede ve nasıl yapılacağı belli değil" diyor.
İstanbul'un kültür başkenti olacağı açıklandıktan sonra Atilla Koç ve Kadir Topbaş'la yaptıkları toplantıda "Darphane binalarında müze kurulamıyor, size yer gösterelim, İstanbul Müzesi'ni orada birlikte yapalım" kararı alındığını ve bunun için kendilerinin bir protokol hazırlayıp bakanlığa gönderdiklerini belirten Bulutgil, kendilerine mekân gösterilmesini beklerken, Atilla Koç imzalı bir yazı aldıklarını söylüyor: "Yazıda 'Siz altı yıldır burada müze yapacağınızı söylüyordunuz yapmadınız binalar da çürüyor bu yüzden buradan çıkın' kararı iletiliyordu bize."

Bakanlığın hem müzenin kurulması için vakıf ile işbirliği yapar gibi göründüğünü hem de Darphane binalarından kendilerini çıkartmak istediğini belirten Bulutgil, "Buna bir anlam veremiyoruz" diyor ve ekliyor: "Bakan Koç ve Belediye Başkanı Topbaş samimiyse, Darphane binalarında ya da aynı büyüklükte ve merkezi bir yerde bir an önce müzenin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanması gerekiyor. Üç yıl kaldı İstanbul'un kültür başkenti olmasına."

Tarih Vakfı, 1996'da bakanlıktan devraldığı binalarda, HABİTAT sırasında büyük bir İstanbul sergisi düzenlemiş, daha sonra da mekânın birçok etkinliğe ev sahipliği yapmasını sağlamıştı. Koruma kurullarının gerekli izni vermemesi nedeniyle gerekli düzenlemeleri gerçekleştiremeyen vakıf, defalarca binalardan çıkarılmak istendi. İstanbul Arkeoloji ve Topkapı Sarayı müzelerinin binalarla ilgili planlarının bu çabalarda etkili olduğu gündeme gelmişti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.