Haberler

Saatli bomba gibi

Tarih: 1 Mart 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
"Yıkılsın mı, yıkılmasın mı?" diye tartışılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) adeta dökülüyor. Bodrum katından çatısına kadar her yerini dolaştığımız AKM'nin duvarları nemden çürümüş. Ekonomik ömrünü tamamlamış 50 yıllık dev makinelerin bulunduğu AKM'nin altı saatli bombayı andırıyor. Dev kalorifer kazanları eskimiş teknoloji olduğundan her an patlama riski taşıyor.

İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü'nün hazırladığı AKM raporuna göre, tahmini onarım bütçesi 118 milyon YTL. Depreme karşı statik yapısı konusunda İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerinden rapor bekleniyor. Koruma Kurulu, bu raporlar doğrultusunda yıkılma konusunda son kararı verecek.

Klimalar çalışmıyor
AKM Müdürü Hayrullah Cengiz ile dolaştığımız AKM gezimizin ilk durağı bodrum katları oldu. Duvarlar nemden adeta çürümüş. Boyaların kalktığı duvarlardaki metal elektrik tesisatlarının tümü nemden paslanmış. Binada 1960 model klima sistemleri var. Ancak 2 dev klimadan biri çalışmıyor. Çalışmayan klimayı onaracak usta da, yedek parça da yok.
Arızalı klima, yedek parça olarak sökülüp çalışan klimaya ilave ediliyor. Çalışan klima da istenen performansı veremiyor. Eski teknoloji olduğundan yaz aylarında oyuncular ve seyirciler sıcaktan bunalıyor.

Sahneye su damlıyor
Binadaki dev jeneratör elektrikler kesildiğinde büyük bir gürültüyle devreye giriyor. Akaryakıtla çalışan jeneratör ihtiyaca cevap vermediği gibi yakıtı nedeniyle çevre kirliliğine de yol açıyor. Yetkililer, Rahmi Koç Sanayi Müzesi'nde sergilenecek kadar eski olan makinelerin ekonomik ömürlerini çoktan tamamladığının altını çiziyor.

Kolorifer tesisatının asbestli kanserojen bir maddeyle sarılı olduğu öne sürülüyor. Pek çok yerde çürüme meydana geldiği için delik borulardan, başta sahne olmak üzere pek çok yere su damlıyor. Bu nedenle de o hatlarda sıcak su deşarjı yapılamıyor. Isınma için yılda akaryakıta 500 bin YTL harcanıyor, ancak istenen seviyede bir ısınma sağlanamıyor.
Sahnelerin ahşapları çürümüş. Sahne asansörü de eski teknoloji olduğundan risk taşıyor.

Yangın ihbar sistemini gösteren paneller tamamen arızalı. Tamiratı da mümkün değil. Bu nedenle yangın algılama sistemi gözle kontrol edilerek yapılıyor. AKM'de sistem insan gücüyle ayakta tutulmaya çalışılıyor, ancak yangın tehlikesi AKM yetkililerine uyku uyutmuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, AKM'yi yıkıp yerine yeni bina yapmak istiyor. Yeni bina yapılıncaya kadar da İstanbul Kültür Sanat Vakfı'ndan alınan Maslak'taki binayı kullanmayı düşünüyor.

Yeni AKM binasının bir proje yarışmasıyla belirlenmesi, AKM'nin yanındaki otoparkı içine alacak şekilde büyük bir kompleks yapılması planlanıyor.

Tamir edecek usta yok
AKM Müdürü Hayrullah Cengiz şöyle konuştu: "Su elektrik, kalorifer, klima, güvenlik sistemi ya ömrünü tamamlamış ya da son demlerini yaşıyor. Su, elektrik ve kalorifer tesisatı baştan aşağı değişmek zorunda. Çünkü korozyona uğramış ve çürümüş. Bir an önce doğalgaz sistemine ve yeni teknolojiye geçilmesi gerekir. Sistem o kadar eski ki, tamir edecek usta bile yok. Az sayıda tecrübeli personelle AKM ayakta tutuluyor. Tabii bunun yanında yangın tehlikesi bizi korkutuyor."

Koç, tepki göstermişti
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yaklaşık 2 yıl önce AKM'nin yıkılacağını açıklaması tepki çekmişti. AKM'nin cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden biri olduğu belirtilerek, yapının yerine otel ve alışveriş merkezi yapılacağı öne sürülmüştü. Eleştirilere karşı AKM'nin ekonomik ömrünü tamamladığını belirten Koç, "Bir şey yaptırmamak isteyen gericilere ayıracak vaktim yok. AKM'nin yerine 100 bin metrekare kullanım alanına sahip çağdaş bir AKM yapacağız" demişti.

5 barı geçerse patlayacak
Binayı ısıtmak için kazanlardaki barometre saatinin 16'ya çıkması gerekiyor, ancak AKM'de 5 bar geçilemiyor. Çünkü 5 bar geçildiği takdirde patlama riski bulunuyor, bu nedenle kazanlar 24 saat gözetim altında tutuluyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.