Haberler

Küresel ısınma için eylem zamanı!

Tarih: 1 Mart 2007 Kaynak: Radikal
2 Şubat'ta yayımlanan ve iklim değişikliğinin durum analizini yapan rapordan sonra, şimdi 11 ülkeden 18 bilim insanının iki yıllık çalışmasıyla oluşturulan politika önerileri raporu geldi.

Küresel ısınmanın artık tartışılacak yanı kalmadı, şimdi eylem zamanı! Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir panel tüm ülkeleri iklim değişikliğini bir felakete dönüşmeden önlemeye çağırdı. Birleşmiş Milletler'in (BM) talebiyle hazırlanan 166 sayfalık rapor, iklim değişikliğiyle savaşta kaynak olacak bir plan niteliği taşıyor.

2 Şubat'ta yayımlanan küresel ısınmanın gerçek olduğu, en büyük suçlununsa son 50 yıldaki insan aktiviteleri olduğunu anlatan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunda durum analizi vardı. 11 ülkeden 18 bilim insanının iki yıllık çalışmasıyla hazırlanan yeni rapordaysa politika önerileri yer alıyor.

Rapora göre yüzyıl sonuna dek ortalama sıcaklık artışı 2 derecede tutulmalı. Uzmanlar sıcaklığın daha da artmasının 'kritik eşiğin aşılması' anlamına geleceğini ve insanlık için 'telafisi mümkün olmayan' sonuçlar doğuracağını söylüyor.

Yenilenebilir enerji şart
Rapor, karbondioksit emisyonunun 2015-2020'de dengelenmesi, 2100'e dek o seviyenin üçte birinden aza düşürülmesi gereğine dikkat çekiyor. Bunun için de fosil yakıtlardan uzaklaşarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu değişiklik için ağır 'karbon vergileri' alınması gerektiğine dikkat çekilen raporda uzmanlar, BM'nin 10 milyonlarca 'çevre mültecisi'ne yardım etmeye hazırlanması ve uluslararası hukukta bu grubun tanımlanması gereğinin altını çiziyor. Ayrıca tüm hükümetlere yeni binalarını deniz seviyesinden en az 1 metre yüksekte inşa etme çağrısı yapılıyor.

Dünya çapında temiz enerji kaynakları geliştirmeye ayrılan bütçenin üç-dört katına çıkarılarak yıllık 45-60 milyar dolar (60-81 milyar YTL) olmasını öneren raporda hükümetlerden kömürle çalışan termik santral yapımını engellemeleri isteniyor. Ayrıca özellikle santrallarda üretilen karbondioksitin yakalanarak yer altında depolanmasına yönelik teknolojinin geliştirilmesi gereği vurgulanıyor.

Almanya'nın Ketzin kentinde karbondioksiti yer altına pompalayıp orada tutmak üzere yerin 700 m. altına yapılacak deponun sondaj çalışmaları başladı. Proje, dünya çapında karbondioksit depolama seçeneklerini araştıran dört büyük projeden biri.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.