Haberler

EASA - Avrupa Mimarlık Öğrencileri Buluşması 2007

Tarih: 8 Mart 2007 Yazan: Alper Kurbak

Easa 2005 İsviçre'deki çalışmalardan bir örnek

EASA (European Architecture Students Assembly - Avrupa Mimarlık Öğrencileri Buluşması) 1981 yılından beri her yaz farklı bir Avrupa ülkesinde, iki hafta boyunca Avrupa’nın 48 ülkesinden 350-500 mimarlık öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen, her türlü kurumsal yapıdan bağımsız, politika veya kâr amacı gütmeyen bir öğrenci organizasyonu. İçeriğinde özetle, organizatör ülkenin öğrencileri tarafından belirlenen temayla ilgili atölyeler, geziler, davetli mimar ve öğretim üyelerinin ders ve konuşmaları ve tartışma platformları yer alıyor. EASA, 26 yıllık köklü amatör ruhuyla, easy to feel, difficult to describe mottosuyla uluslararası alanda önemli bir enformel etkileşim platformu olmaya devam ediyor.

Mimarlık öğrencileri organizasyonda, katılımcı (participant), ya da atölye yürütücüsü (tutor) olarak yer alabiliyorlar. Katılım ülke temsilcileri (National contact - NC) aracılığıyla oluyor. NC, ülkesine çeşitli kriterler dahilince organizatör ülke tarafından verilen kota kadar mimarlık öğrencisini ülkesi adına belirlemek, onlara rehberlik etmek ve bilgilendirmekle yükümlü. Katılım ücretleri her ülkenin ekonomik durumuna ve organizasyon ülkesine olan uzaklığına göre belirleniyor. Türkiye'den seçilen katılımcılar bu sene Yunanistan'da düzenlenecek olan organizasyona katılım bedelinin %60'ı olan 144 Euro ödeyerek katılabilecekler. Bu ücrete 2 hafta boyunca sabah, öğle, akşam yemekleri, atölye çalışmaları, ders, konuşma ve sunumlara katılım, yatacak yer (mat ve uyku tulumu ile uyumak için kapalı kamp alanları) dahil. Katılımcı ücretleri toplam organizasyon bütçesinin küçük bir kısmını oluşturuyor. Çeşitli sponsorların büyük desteğinin yanısıra EASA yaz buluşmasında maliyetlerin azaltılması için katılımcıların fiili katkısı da bekleniyor. Her katılımcıdan ülke duty adı verilen temizlik, yemek pişirme, kahvaltı ve öğle - akşam yemeği servisi, nöbet, bulaşık gibi görevleri bir sıra dahilinde yerine getirmesi bekleniyor.

CityIndex teması üzerine EASA 2007 Yunanistan
27 yıldır aralıksız süren organizasyon 1992'de Ürgüp'te, 2001'de ise Gökçeada'da Türk mimarlık öğrencilerince düzenlenmişti. Geçen yıl Macaristan Budapeşte'de gerçekleşen organizasyon bu sene 22 temmuz - 05 Ağustos 2007 tarihleri arasında, Yunanistan'ın Atina yakınlarındaki Elefsina kentinde eski bir fabrika kompleksinde, "City Index" teması ile Yunan mimarlık öğrencileri tarafından organize ediliyor. Bu seneki temayı ve genel olarak organizasyonu açıklayan ve tutorpack olarak adlandırılan kitapçık yayınlandı.

EASA'ya katılmak için sınıf seviyesi, CV, portfolyo ya da akademik başarının aranmadığı, ancak sadece eğlenmek isteyen, mimarlığa ilgisiz arkadaşların da tercih edilmediği söylenebilir. Bu doğrultuda, son yıllarda istenen şeyler, gerçekten gitmek isteğiyle eyleme geçebilen, gideceği şeyin ne olduğunu anlamak için araştıran ve kendini iyi bir şekilde ifade edebilen bir mimar adayı birey olduğunuzu gösteren, internet üzerinden gönderilebilecek küçük yazılı - görsel ürünlerdir. Her yıl genç, yeni, farklı kentlerden farklı insanları götürmek ve daha çok insanı organizasyon ile tanıştırmak isteği de önemli bir kriter.

Katılmak isteyenlerin EASA ve katılım koşulları hakkında ayrıntılı bilgileri içeren çerçeve belgesi EASA Guide'a göz atması yararlı olacak. Ortam hakkında fikir sahibi olmak için ise EASA007 internet sitesindeki fotograflar incelenebilir.

Katılımcı adayları ile iletişim easaturkiye [at] yahoogroups.com adresinden sağlanıyor. Buraya üye olunması ilerleyen zamanlarda daha yeni bilgilere ulaşmayı sağlayaca. Katılım ile ilgili tüm sorularınızı alper_kurbak [at] yahoo.com adresine gönderilebilir.

EASA (European Architecture Students Assembly - Avrupa Mimarlık Öğrencileri Buluşması) 2008 yılında "Adaptation" temasıyla İrlanda Letterfrack'da düzenlenecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.